Český pesničkár Xindl X je známy originalitou v rámci výberu tém aj ich textového spracovania. Vstúpiť do neznámych vôd sa nebojí ani pri spoluprácach. Dôkazom je jeho najnovší singel - duet s mladou slovenskou speváčkou Mirkou Miškechovou. Ak ste o nej ešte nepočuli, pesnička "Cudzinka v tvojej zemi" je skvelou príležitosťou na zoznámenie.

Chytľavý a zároveň smutno pravdivý česko-slovenský duet je už štvrtým singlom z albumu Čecháček Made, ktorý vyšiel vlani na jar a Xindl X s ním slávi obrovský úspech. Okrem toho, že je jedným z najpredávanejších českých albumov minulého roka, sa totiž všetky tri predchádzajúce single - Barbína, Čecháček a totáček aj V blbým věku - stali hitmi. Posledná menovaná patrí medzi najhranejšie piesne posledných dvoch rokov v českom éteri a získala nominácie na rôzne hudobné ocenenia.

O spolupráci s talentovanou pesničkárkou z Považskej Bystrice hudobník, vlastným menom Ondřej Láděk, hovorí: "Nechcel som album stavať na slávnych menách hostí, ale na spolupráci s ľuďmi, ktorých tvorba ma baví. Preto som na spoločný duet oslovil práve Mirku, ktorá síce ešte nie je známa, ale hneď na prvý posluch ma veľmi oslovila svojím prejavom. A pretože ma zaujala aj ako textárka, napísal som k piesni len polovicu textu a nechal Mirku, nech ho dopíše a doplní o ženský pohľad na vec. Vznikol tak tento česko-slovenský duet o strate schopnosti porozumenia."

"Pesničku mám veľmi rada, páči sa mi dvojznačnosť v texte - odcudzenie muža a ženy a dvoch národov. Taktiež sa mi páči, že vďaka tomuto duetu zrazu na pódiu nestojím ako pesničkárka sama, ale mám okolo seba Ondra a ďalších štyroch chlapov z jeho kapely. Keby nebol v kapele gitarista Lukáš, tak by som bola určite aj najkrajšia, ale dokážem sa tešiť z úspechu (a krásy) iných, takže mi to žily netrhá," hovorí s úsmevom Mirka Miškechová.

Autorom animovaného klipu je Ondřej Pfeiffer, ktorý je podpísaný aj pod všetkými troma predchádzajúcimi videoklipmi z albumu Čecháček Made. Mimochodom, o tom, že text skladby naozaj vystihuje realitu, svedčia komentáre najmä českých fanúšikov, ktorí pod videoklipom na Youtube priznávajú, že slovenskej časti textu majú problém rozumieť.


Na jeseň odohrajú na Slovensku spoločné turné

Skladba Cudzinka v tvojej zemi patrí aktuálne k najobľúbenejším kúskom na koncertoch Xindla X, ktorý sa spolu s Mirkou Miškechovou predstaví aj na jesennom akustickom turné po Slovensku. Na pódiu sa počas Retrotour predstavia aj gitarista Lukáš Bundil známy z kapely Slza a spevák a harmonikár Peter Lüftner. 

Po úspechu minuloročných koncertov na Slovensku sa Xindl X návratu do našich klubov nevie dočkať: "Atmosféra na koncertoch bola fantastická. Tiež ma dosť prekvapilo, že aj keď väčšinu mojich piesní slovenské rádiá nehrajú, ľudia so mnou odspievali veľkú časť textov. Už po pár koncertoch bolo jasné, že už nemôžem slovenských fanúšikov zanedbávať ako doteraz a musím sem začať jazdiť častejšie. Preto som sa rozhodol znovu zopakovať jesenné turné, na ktoré sa vydám spolu s gitaristom z mozjej kapely a za doprovodu hostí. Veľmi sa teším!"

Slovenská časť Retrotour Xindla X s Mirkou Miškechovou:

8. 10. - Nitra, Music a Cafe
9. 10. - Bratislava, Ateliér Babylon
10. 10. - Piešťany, ŽiWell
29. 10. - Košice, Tabačka Kulturfabrik
30. 10. - Prešov, Bizarre
31. 10. - Námestovo, Baron klub
5. 11. - Banská Bystrica, Klub 77
6. 11. - Modra, Elesko
7. 11. - Púchov, Queens Pub

Vstupenky na vybrané koncerty sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Kto je Mirka Miškechová?

Mladá hudobníčka a autorka pochádza z Považskej Bystrice, už niekoľko rokov však pôsobí v Česku, kde na konci minulého roka vydala svoj debutový album Schizofrenik-optimista. Ak sa vám páči Sima Martausová, určite si ho zožeňte a vypočujte. S vlastnou tvorbou Mirka zaujala už v roku 2012, kedy sa stala víťazkou pesničkárskej súťaže na najväčšom folkovom festivale v Čechách - Porta Řevnice.

Niektoré jej sólové skladby si môžete vypočuť nižšie v koncertných verziách. Viac info nájdete na jej oficiálnej stránke a na Facebooku, kde s fanúšikmi komunikuje veľmi príjemným a sympatickým spôsobom. Príklad by si z nej v tomto smere mohli brať aj mnohé zabehnutejšie mená slovenskej hudobnej scény.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka Johana Turnerová. Článok bol upravený a doplnený redakciou. 

Foto: Tomáš Nosil / Dalibor Konopáč + Ondřej Pfeiffer

Súvisiaci interpreti: Xindl X