Koncertom v košickom Mestskom parku sa začne už deviaty ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník. Okrem Košíc súbory vystúpia vo Vysokých Tatrách a Užhorode.

"Sme radi, že sa nám už po deviatykrát podarilo napriek všetkým okolnostiam a čoraz náročnejšiemu získavaniu finančných prostriedkov na organizáciu pripraviť festival, ktorý si vybudoval pevné miesto na mape letných hudobných podujatí na východnom Slovensku a je jediným svojho druhu v strednej a východnej Európe. Vďaka za to patrí predovšetkým stálym partnerom, mestu Košice a Košickému samosprávnemu kraju, ako aj spoločnosti Ness KDC Košice, ktorá je hlavným partnerom organizátora festivalu - Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis," hovorí riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Aj v tomto roku sa na festivalových a mimoriadnych koncertoch predstaví takmer dvesto mladých hudobníkov a spevákov zo štyroch krajín. Na festival opäť zavítajú špičkové zbory z Poľska Ad Libitum a Harmonia. Prvý raz sa predstaví Komorný zbor Jevšan z Ľvova a Orchester ľudových nástrojov hudobného učilišťa z ukrajinského Užhorodu.

Festival otvorí Košické kultúrne leto

"Veľkou cťou pre festival Šengenský poludník je, že úvodný koncert v Košiciach v Mestskom parku bude zároveň otváracím koncertom Košického kultúrneho leta. Predstaví sa na ňom jedinečný Poľský orchester filmovej hudby spolu s už známym hosťom festivalu, zborom Harmonia Sliezskej univerzity v Cieszyne," uviedol Dohovič.

"Po úspechu minuloročného záverečného koncertu s Vivaldiho Štyrmi ročnými obdobiami, účastníci festivalu spoločne uvedú výnimočné vokálne dielo – Petite messe solennelle G. Rossiniho v podaní Medzinárodného speváckeho zboru Šengenský poludník a výborných sólistov," približuje ďalšie podrobnosti o programe festivalu Šengentský poludník jeho riaditeľ.

Rossiniho dielo zaznie v podaní sólistov - sopranistky Lucie Knotekovej, mezzosopranistky Myroslavy Havryliuk, tenoristu Myksyma Kutsenka, barytonistu Mareka Gurbaľa a klaviristky Júlie Grejtákovej.

Vystúpia aj držitelia prestížnej Grammy

Galakoncert sa uskutoční v nedeľu 2. júla v Kostole Premonštrátov na košickej Hlavnej ulici. Účastníci festivalu budú koncertovať v sobotu 1. júla v kostole vo Svinici a Tatrách – v Tatranskej Lomnici a v Novom Smokovci. Ako informoval Dohovič, deviaty festival sa do histórie zapíše aj ďalším výnimočným hosťom. V Košickom Dóme sv. Alžbety 17. júla vystúpi na mimoriadnom koncerte hosť zo zámoria, chlapčenský zbor Pacific Boychoir Academy z Kalifornie, ktorý je okrem iného držiteľom prestížnej ceny Grammy.

"Aj to ukazuje, že festival napriek všetkému a všetkým búra hranice medzi mladými ľuďmi, pomáha im spoznávať iné kultúry a tradície, vytvárať nové cezhraničné priateľstvá, vymieňať si navzájom skúsenosti v oblasti umenia a to všetko prostredníctvom klasickej hudby," povedal Dohovič.


Zdroj: SITA
Foto: www.sengenskypoludnik.eu