Už o necelé dva mesiace sa na bratislavských Zlatých pieskoch otvoria brány festivalu Uprising, na ktorom uvidíme množstvo hviezd svetového, ale aj domáceho formátu. Okrem headlinerky Ms. Lauryn Hill, sa môžeme tešiť aj na ďalšiu veľkú hviezdu. Plejádu ženských umelkýň doplní nigérijská speváčka, textárka a herečka s mocným africkým hlasom - Nneka.

Posledným, ale zato jedným z najväčších mien, ktoré organizátori festivalu práve ohlásili, je Nneka. Nigérijská speváčka sa vo svojej hudobnej kariére vydáva po stopách legendárnych umelcov, ako sú Fela Kuti a Bob Marley. Jej texty, ktoré spracovala na posledných troch albumoch, reflektujú na problémy každodenného života, zlomené srdcia, ale aj materinskú lásku či hľadania spravodlivosti voči ponižovaniu a útlaku.

Aj medzi ďalšími hviezdami Uprisingu dominujú silné ženské mená. Svetová ikona Ms. Lauryn Hill, anglická reggaespeváčka Hollie Cook - dcéra bubeníka Sex Pistols a speváčky skupiny Culture Club alebo stúpajúca dancehall star Alicaì Harley.


Bohatá hudobná nádielka

Na festivale, ktorý sa bude konať na bratislavských Zlatých pieskoch 23. a 24. augusta, vystúpia stálice londýnskeho drum’n’bassu Chase & Status spoločne s ich dvorným MC Rage, jamajský dancehall velikán a šoumen Elephant Man, marleyovský rod zastúpi Jo Mersa Marley, dorazí Slovákmi milovaná francúzska partia hudobníkov Dub Inc, či prvotriedny jamajský spevák a skladateľ Horace Andy, známy svojim charakteristickým hlasom a spoluprácami s Massive Attack, alebo aj reggae legenda Eek A Mouse a mnohí ďalší.

Na bohatú hudobnú nádielku sa môžeme tešiť aj v rámci domácej scény. Na hlavnom pódiu sa v exkluzívnej šou spoja dve ikony slovenského ska a reggae - PolemicMedial Banana. Prinesú svoje najväčšie songy a úplne nový spoločný letný hit. Pri tejto príležitosti oslávia obe kapely svoje okrúhle jubileum – Polemic neuveriteľných 30 a Medial Banana 10 rokov na scéne.

Česko-slovenská Freestyle Reggae Session spojí okrem iného aj osem ostrieľaných domácich mcsako Mic-key Dreadalist, Cocoman, Pokyman, Katty Gyal Kenta, Yanman, ale aj novšie mená na scéne. Svoj debutový album První a posel dní príde na Zlaté piesky predstaviť  budějovický rastaman Colectiv a predstaví sa aj bratislavská formácia Konekshan

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov festivalu Sveťo Moravčík. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR