Program festivalu Nu Sound of Visegrad: CASTLE SOUND sa pomaly zapĺňa. Do Ľubovnianskeho skanzenu príde 26. augusta aj maďarská Operentzia, ktorá publikum roztancuje svojím live psychedelickým trance s etno nádychom.


Vo večernom programe vystúpia aj nedávno ohlásení Korben Dallas a poľská kapela Kroke. Line-up ešte doplní interpret z Česka, ktorého organizátori oznámia čoskoro.

V Starej Ľubovni sa počas festivalu môžete tešiť aj na celodenný sprievodný program, ktorý sa uskutoční v rôznych lokalitách mesta a jeho súčasťou budú čítačky, diskusie, vzdelávacie aktivity aj koncert, na ktorý bude voľný vstup. Festival Nu Sound of Visegrad: CASTLE SOUND sa uskutoční v rámci spolupráce s projektom Uzol kultúry – Stará Ľubovňa – Mesto kultúry.

Na hlavnú časť podujatia, ktorou budú večerné koncerty v Ľubovnianskom skanzene, si môžete zakúpiť lístky v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Formácia Operentzia existuje od roku 2005 a svoj názov si požičala z maďarských ľudových povestí označujúci imaginárnu krajinu. Gábor Bánházi (bicie, elektronika) a Tibor Domokos (klávesy, vokál) chceli poslucháčov pozvať na dobrodružnú cestu, kde by okolitý svet stíchol, aby načúval pulzujúcim basom, folkovým motívom a prírodným silám. Zdanlivo nekonečná pusta sa zráža do toku riek, z ktorého tryská dobrodružná, energická a temperamentná maďarská hudba. Tam, kde Béla Bartók hľadal esenciu národného a svetového v ľudovom obraze, tak oni rôzne folklórne inšpiračné zdroje zabalili do elektronickej tanečnej hudby. Zaradili sa tým do kategórie uznávaných maďarských kapiel ako Korai Trancemission či Grabanc. 

V tomto svete sa usadili a presadili ôsmimi štúdiovými albumami vychádzajúcimi z rôznych inšpirácií – od balkánskeho a maďarského folklóru, až po žánre ako dub, chillout, psytrance alebo techno. Táto netradičná kombinácia zafungovala, keďže ich debut z roku 2008 vzbudil okamžitý ohlas. Jednou nohou sú stále v undergrounde, ale tou druhou už dávno prekročili prah malých pódií na veľké festivaly. A je jedno či roztancujú niekoľkotisícový dav na Ozore či na Szigete, kde vystúpili s najznámejším maďarským huslistom Lajkóm Félixom, alebo privedú do tranzu publikum v tmavých kluboch. Ich nakumulovaná energia zafunguje všade – aj v Ľubovnianskom skanzene – kam prídu s posledným albumom Biohack a s prívlastkom jednej z najlepších psychedelických live kapiel.

Hlavný hudobný program festivalu Nu Sound of Visegrad: CASTLE SOUND sa uskutoční 26. augusta v Ľubovnianskom skanzene (lístky v predpredaji). Festival Castle Sound je pokračovaním, resp. súčasťou niekoľkoročného cyklu Nu Sound of Visegrad, ktorého primárnym cieľom je prinášať do slovenských regiónov novú a inšpiratívnu hudbu z krajín V4 (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko).

Projekt bol súčasťou aktivít Mesto kultúry 2019 Banská Štiavnica (4 koncerty), taktiež sa uskutočnil v rámci aktivít Mesto kultúry 2020 Nové Zámky ako celodňový festival. Putovný projekt sa predstavil aj v zahraničí – Rumunsku, Srbsku, Nórsku a Nemecku. Prednedávnom vyšla dvoj-CD kompilácia Nu Sound of Visegrad, ktorá mapuje prvých päť rokov existencie tohto koncertného projektu.

Vstupenky:  

Facebook event

Web: www.nusoundofvisegrad.eu

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a finančne ho podporili aj SOZA a Hudobný fond. Partnermi podujatia sú Cool Classics, oz kultivation, Musicpress.sk, UZOL, Stará Ľubovňa a Ľubovnianske múzeum.

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)