Medzinárodná pesničková súťaž Eurovízia sa na budúci rok uskutoční v portugalskom hlavnom meste Lisabon. Oznámili to v utorok organizátori podujatia, ktorých cituje agentúra AP. Súťaž sa uskutoční v bližšie nešpecifikovanom zábavnom komplexe na brehu rieky.

Podľa verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej stanice RTP, ktorá bude Eurovíziu hostiť, sú semifinále naplánované na 8. a 10. mája, zatiaľ čo finále prebehne 12. mája 2018. Portugalsko získalo právo hostiteľskej krajiny po prvý raz po tohtoročnom víťazstve svojho zástupcu Salvadora Sobrala v Kyjeve.

27-ročný spevák si prvenstvo vyslúžil piesňou Amar pelos dois, precítenou baladou a nepompéznym vystúpením, čo kontrastovalo s ostatnými účinkujúcimi v ukrajinskej metropole, ako aj so všeobecnou tradíciou tejto súťaže, fungujúcej od roku 1956. Hudbu i text skladby zložila jeho sestra Luísa Sobral.

Víťazstvo v Eurovízii poskytuje interpretom väčšinou krátkodobú vzpruhu pre ich medzinárodnú kariéru. Výnimku tvorí švédska skupina ABBA, ktorá v súťaži triumfovala v roku 1973, britská formácia Bucks Fizz s víťazstvom v roku 1981, či kanadská speváčka Céline Dion, ktorá - reprezentujúc Švajčiarsko - zvíťazila v roku 1988.

Mohlo by vás zaujímať:

Eurovízia má po rokoch víťaza, pre ktorého je hudba viac ako šou

Víťaz Eurovízie očaril aj Janu Kirschner: Čo sme sa dozvedeli z kyjevského finále?

Zdroj: TASR
Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky