Po niekoľkých mesiacoch nedobrovoľnej kultúrnej izolácie Bratislava od začiatku leta postupne opäť ožíva kvalitnou hudbou a vystúpeniami špičkových umelcov. August bude patriť aj festivalu Viva Musica!, ktorý prinesie spolu dvanásť koncertov špičkových slovenských umelcov na šiestich magických miestach v centre mesta.

Festival Viva Musica! vznikol v roku 2005 a od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom to najlepšie z (nielen) klasickej hudby formou príťažlivou pre všetkých. S heslom "klasika inak" počas uplynulých rokov priniesol do Bratislavy viac ako 400 koncertov v podaní špičkových umelcov z celého sveta.

"Ešte nikdy v šestnásťročnej histórii festivalu sme sa tak veľmi netešili na stretnutie s našimi divákmi ako tento rok. Počas uplynulých mesiacov som neustále dostával jednu a tú istú otázku: bude Viva? Dnes už viem s istotou povedať, že Viva bude a bude svetovo slovenská. Pripravili sme dvanásť jedinečných hudobných večerov, počas ktorých sa predstaví créme de la créme slovenskej klasickej hudobnej scény. Do začiatku festivalu ešte stále ostáva pár dní, ale my už teraz vieme, že to bude nezabudnuteľný ročník. Tešíme sa na vás a vidíme sa na Vive!" hovorí riaditeľ festivalu Matej Drlička.

Viva 2020 verzus Covid-19

Plánovanie 16. ročníka festivalu sa muselo prispôsobiť novej situácii v súvislosti s prebiehajúcou korona krízou a aktuálnym opatreniam ohľadom organizovania kultúrnych podujatí na Slovensku. Bezpečnosť všetkých zúčastnených zložiek počnúc návštevníkmi koncertov, účinkujúcimi umelcami až po samotný realizačný štáb je na prvom mieste, preto k plánovaniu "koronového" ročníka pristupuje festivalový tím maximálne zodpovedne. "Posunuli sme celý program na august a väčšinu koncertov plánujeme ako open-air podujatia s limitovanými kapacitami, v rámci ktorých budú dodržané všetky potrebné bezpečnostné a hygienické opatrenia. Bezpečnosť a ochrana zdravia sú na prvom mieste," dopĺňa Matej Drlička.

Festival sa preto opäť vráti do komorných vonkajších priestorov - na mestské nádvoria a do záhrad, kde kedysi začínal. Svojich divákov privíta napríklad na nádhernom historickom Nádvorí Starej radnice či v novozrekonštruovanej záhrade legendárneho Domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici. "Júlové počasie nebolo typickým letným počasím, veríme však, že v auguste to bude stabilnejšie a nebudeme musieť koncerty presúvať dovnútra. Každopádne, v prípade nepriaznivého počasia máme vždy aj plán B," upresňuje organizátor.

Napriek tomu, že limitované kapacity niektorých koncertov festivalu sú už teraz vypredané, v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie organizátori avizujú možné dodatočné pridanie miest do predaja tesne pred koncertom. Budú o tom informovať prostredníctvom svojej oficiálnej stránky www.vivamusica.sk a na Facebooku.

Posledné zverejnené mená: mladé talenty s veľkou budúcnosťou

Desiatku doteraz zverejnených koncertov festivalu vo finálnom programe dopĺňajú ešte dve vystúpenia výrazných mladých talentov slovenskej scény. Multiinštrumentalistka Lenka Molčányiová sa rovnako virtuózne pohybuje na poli klasickej hudby i jazzu. Vyštudovala hru na zobcovej flaute vo Florencii a v Lipsku, absolvovala niekoľko majstrovských kurzov v interpretácii barokovej hudby a je zároveň čerstvou absolventkou jazzového štúdia na VOŠ Jaroslava Ježka v Prahe, kde študovala hru na saxofóne. Po úspešnom ukončení štúdií sa opäť vracia na Slovensko, kde už v súčasnosti pôsobí v niekoľkých hudobných zoskupeniach.

"Už počas mojich zahraničných štúdií starej hudby a jazzu som rada miešala tieto dva štýly, keďže ich spája umenie improvizácie. V triu s huslistom Jánom Kružliakom ml. a klaviristom Milošom Bihárym sa na koncerte predstavím s vlastnými aranžmánmi skladieb barokových a jazzových autorov ako Johann Sebastian Bach, Henry Purcell, Claude Bolling či Oscar Peterson. V programe budú aj originálne podoby diel, ktoré v tomto nástrojovom osadení nadobudnú iný charakter," uvádza Lenka Molčányiová. Koncert sa uskutoční 13. augusta na Námestí pri nákupnom centre Eurovea a vstup naň bude bezplatný. 


O týždeň neskôr, vo štvrtok 20. augusta, sa na rovnakom mieste predstaví slovenská speváčka Kristína Mihaľová, ktorá tvorí duo s gitaristom Jakubom Šedivým. S čerstvo vydaným debutovým albumom pod názvom Sleepin' With the Lights On sú najväčšou senzáciou na súčasnej slovenskej scéne. Majú sound, ktorý si hneď zapamätáte, štýl, ktorý si ľahko zamilujete, a charizmu, ktorú len tak neprehliadnete. Album vydali pod "poangličtenými" pseudonymami Kristin Lash & Jakob Grey, ich ambície sú totiž právom orientované aj smerom do zahraničia.

"Je pre nás veľkou cťou a potešením, že môžeme byť súčasťou tak prestížneho festivalu, akým je Viva Musica!. Predstavíme naše autorské skladby z debutového albumu v špeciálnom obsadení so skvelými umelcami. Momentálna situácia vo svete nám ukázala, ako všetci cítime potrebu stretávať sa a prežívať veci spolu. Kontakt so živým publikom je pre nás nenahraditeľný, a preto sa veľmi tešíme, že vám budeme môcť predstaviť to, na čom sme v poslednej dobe pracovali," povedali o koncerte Kristína a Jakub.

Piesne z albumu predstavia v koncertnej premiére s perkusiami a sláčikovou sekciou a ich koncert tak nadviaže na líniu obľúbených "symphony sessions", v rámci ktorých Viva Musica! festival spája umelcov z neklasickej hudobnej scény s orchestrom alebo s iným klasickým ansámblom. Ak ste o nich ešte nepočuli, určite si tento koncert nenechajte ujsť. Vstup na koncert je takisto bezplatný.


Kompletný program 16. ročníka festivalu Viva Musica!:

1. 8. - Nádvorie Starej radnice – KARVAY, PATKOLÓ, BURANOVSKÝ
4. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov – MARTIN ADÁMEK: RECITÁL
11. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov – PETER MAZALÁN: ZIMNÁ CESTA
13. 8. - Námestie pri Eurovea – LENKA MOLČÁNYIOVÁ: BAROQUE GOES JAZZ (vstup voľný)
14. 8. - Námestie Nežnej revolúcie – ASTOR PIAZZOLLA: TANGO NUEVO (vstup voľný)
16. 8. - Nádvorie Starej radnice – GERTLER, BRADSHAW
18. 8. - Záhrada Domu Albrechtovcov – STROON & VJ KUBRIEL 
20. 8. - Námestie pri Eurovea – KRISTIN LASH & JAKOB GREY (vstup voľný)
21. 8. - Dóm sv. Martina – VLADIMÍR GODÁR: QUERELA PACIS 
25. 8. - Zrkadlová sieň – PAĽA, FANČOVIČ
27. 8. - Nádvorie Starej radnice – JURAJ BARTOŠ: CLASSICS & JAZZ
28. 8. - Stará tržnica – ĽUBICA ČEKOVSKÁ: PORTRÉT

Zmena programu a účinkujúcich vyhradená. 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu Viva Musica! poskytli Matúš Maderič a Janka Kubandová. Tlačovú správu sme upravili.