Hudobníci patria medzi finančne najviac zasiahnuté profesie, ktoré kvôli pandemickej kríze prišli o drvivú väčšinu svojich príjmov. Týka sa to aj dídžejov, ktorí sa starajú o atmosféru mnohých (nielen hudobných) akcií a v rámci momentálne "hibernujúcej" klubovej scény sú hlavnými postavami nočného života a zábavy.

Medzinárodná iniciatíva s príznačným názvom #SaveTheNight (v preklade Zachráňme noc, v zmysle nočného života) im podáva záchrannú ruku a je pripravená ich aj finančne podporiť. Českí i slovenskí dídžeji sa môžu zapojiť tým, že do 9. augusta nahrajú svoj set prostredníctvom stránky www.savethenight.cz. Projekt nie je obmedzený žiadnym hudobným žánrom ani popularitou dídžeja. Dôležitá je kreativita a originalita, ktorú na konci projektu posúdi spoločenstvo zložené z profesionálnych dídžejov. Minimálna dĺžka DJ setu je 30 minút.

Ambasádorkou a podporovateľkou iniciatívy #SaveTheNight je kórejská dídžejka svetového formátu pôsobiaca v Berlíne Peggy Gou. "Je mi cťou spolupracovať na projekte #SaveTheNight a rozdeliť 1 milión eur (z toho 60-tisíc eur v rámci Česka a Slovenska, pozn. red.) na podporu nočného života po celom svete. Klubová komunita neprežíva ľahké obdobie, a preto je dôležité držať pri sebe. Pokiaľ nájdeme cestu vpred, a ja si myslím, že áno, tak tie najlepšie noci našeho života ešte iba prídu," vraví populárna dídžejka a producentka.

Okrem finančnej hotovosti budú talentovaní dídžeji podporení aj inou formou – napríklad možnosť nahrávať v profi štúdiu. Hrdým slovenským ambasádarom projektu je DJ Yaksha, ktorý sa teší na kopec novej hudby a mien, ktoré sa k nemu cez iniciatívu dostanú. "Možno práve tento projekt naštartuje niekomu hviezdnu kariéru, k čomu budem rád nápomocný," hovorí Yaksha, známy okrem iného aj ako zakladateľ vydavateľstva F*CK THEM.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Ivana Šureková. Tlačovú správu sme upravili.