Medzinárodné jazzové kvarteto nesúce meno švédskeho gitaristu Alfa Carlssona a českého trubkára Jiřího Kotača ohlasuje letnú časť turné. Štvorica tak nadväzuje na pandémiou zrušené koncerty k vydaniu albumu Journey. Súbor vystúpi posledný júlový a prvý augustový víkend na celkovo šiestich zastávkach v Žiline, Letoviciach, Trenčíne, Rimavskej Sobote, Banskej Bystrici a Písku.

"Na najbližších koncertoch repertoár obohatíme pár čerstvými skladbami, ktoré vznikli zo session v Štokholme zo začiatku tohto roka. Z pôvodne plánovaných štyridsiatich vystúpení vo Švédsku, Nemecku, na Slovensku a v Česku v minulom roku, sa nakoniec podarilo odohrať kvôli pandemickej situácii iba niekoľko," hovorí trubkár Jiří Kotača.

Po minuloročnom zrušenom medzinárodnom turné, sa séria šiestich zastávok nazýva príznačne Journey Continues. Prvý koncert sa uskutoční v záhrade žilinského Rosenfeldovho paláca 29. júla. Kvartet vystúpi tiež na festivale 3 + 1 v Letoviciach, Sobotskom jazzfestivale v Rimavskej Sobote, v Centre nezávislej kultúry Záhrada v Banskej Bystrici alebo na Jazz in Písek v piesockom Centre kultúry.


Medzinárodnú štvoricu založili švédsky gitarista Alf Carlsson, ktorý komponoval napríklad hudbu pre Nobelovu cenu mieru spolu s Jiřím Kotačim. Ten tohto roku získal so svojim Bigbandom Cotatcha Orchestra nomináciu na Cenu Anděl v kategórii jazz a umiestnil sa na prvom mieste Českej jazzovej úrody 2020 Českého rozhlasu jazz. Kapelu doplnili najžiadanejšie českí jazzmani z najmladšej generácie Peter Korman na kontrabas a bubeník Kristián Kuruc.

"Obaja sme študovali osem mesiacov v rámci programu Erasmus na Rotterdamskej hudobnej akadémii Codarts, kde sme sa počas štúdia navzájom stretávali na spoločných predmetoch. Po návrate domov sme zostali v kontakte a naplánovali moju návštevu do Česka. Z výletu sa stalo turné a z turné album a ďalšie turné. Proste sme sa obaja vyskytli v rovnakom čase na rovnakom mieste," spomína Alf Carlsson na vznik súboru.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Ricardo Delfino.