Populárny český hudobník a recesista Ondřej Ládek alias Xindl X si vo svojom najnovšom singli Casio posvietil na klišé hip-hopových interpretov, ktorí s obľubou rapujú o tom, akí sú veľkí a úspešní. Túto tému má na domácej scéne snáď najradšej Rytmus, na ktorého sa Ládek odkazuje aj v texte piesne. V klipe však zachádza ešte ďalej.

"Casio je paródiou na machistické texty rapových piesní. Vždy mi prišlo vtipné, ako veľkohubo o sebe hovorí väčšina hip-hoperov vo svojich textoch. Stále rapujú len o tom, akí sú super, aký majú 'fejm' a ako 'idú bomby', zatiaľčo všetci ostatní sú 'šaláti'. Vlastne pre toto spievanie o tom, akí sú dobrí, nemajú čas naspievať žiadnu normálnu pesničku. Z toho si človek jednoducho nemôže neurobiť srandu," hovorí Xindl X.

V texte skladby vtipne zhadzuje populárnych spevákov tak, ako to zvyknú robiť niektorí raperi - zaznejú v ňom mená ako Vojtěch Dyk, Richard Krajčo (Kryštof) či Daniel Landa. "Verím, že pochopia, že to je sranda a vezmú to s humorom," hovorí Ládek. V typickom raperskom vyvyšovaní sa nad ostatných však ušetril svojho pesničkárskeho kolegu Tomáša Klusa. Toho, práve naopak, využil na zdôraznenie svojich rapových kvalít vo vtipnej slovnej hračke "Mám rytmus jako Klus, klus jako Rytmus".

Nahneval raperov aj kresťanov

Práve najväčšia celebrita slovenskej a českej rapovej scény pritom asi najlepšie reprezentuje parodovanú tému. O tom, že si to myslí aj Xindl X svedčí nielen použitie Rytmusovho mena v texte, ale aj záver piesne, kde zaznie slávna hláška "Tak to pochop, už je konec", známa z hitu Príbeh. Textu paródie naozaj nie je čo vytknúť, netradičnej témy sa český hudobník opäť raz zhostil s humorom a dávkou originality. Škoda len vskutku otravného refrénu, to už radšej nemusel byť žiadny. No keďže ide o paródiu na rap, kde sú primitívne refrénové pokriky výhodou, lebo si ich fanúšikovia ľahko zapamätajú a môžu ich aj po šiestich panákoch bliakať na koncertoch, asi to tak muselo byť... (Poznámka: Autor v zásade nemá nič proti rapu, primitívnym refrénom a bliakaniu na koncertoch, tiež si rád zabliakam. No tento refrén je fakt zlý.)

Samotný videoklip Casio, v ktorom nechýbajú veľké gestá a sexi dievčatá (vrátane mníšok), zobrazuje tému raperskej rivality na pomyselnom súboji Santa Claus vs. Ježiško. Tematicky tak Xindl X nadväzuje na úspešný vianočný hit (tiež paródiu) Štedrý večer nastal. Opäť si na spoluprácu prizval režiséra Jaroslava Fuita a sám si v klipe zahral oboch vianočných detských hrdinov. Ich súboj sa odohráva boxerskom ringu na piesočnej pláži, ak chcete vedieť, či vyhrá americký konzum alebo lokálne náboženské a ľudové tradície, pozrite si videoklip do konca. V každom prípade sa Ládekovi podarilo s klipom vytočiť nielen tvrdých raperov, ale aj zopár českých kresťanov.


Nový album v znamení protestsongov

Ak patríte medzi fanúšikov Xindla X, vedzte, že v najbližších týždňoch odohrá posledných zopár koncertov a potom si dáva od živého hrania pauzu. Na jeseň sa chce totiž venovať rodine (vlani sa mu narodila dcérka Alica) a nahrávaniu nového albumu. Nasledovník albumu Láska (2012) sa bude volať Čecháček Made a predbežný plán na vydanie je jeseň 2014.

"Žiadne piesne o láske na ňom tentokrát nenájdete. S tým, čo sa deje na Hrade, sa nedá inak, než sa vrátiť k protestsongom. Bude to viac pesničkárska platňa, ako tie predchádzajúce. Piesne budú v surovejšej podobe - bez samplov, bez slákov, s minimálnym nástrojovým obsadením, tak, ako sme ich schopní zahrať naživo," vysvetľuje Ládek.

Autor: Patrik Marflák (zdroj citácií: Johana Turnerová)
Foto: Youtube / Tvoj Tatko Records

Súvisiaci interpreti: Xindl X