Asi najväčším prekvapením tohtoročného Uprisingu bolo, keď z hlavného pódia počas koncertu hlavnej hviezdy Shaggyho začali znieť úvodné tóny piesne Po schodoch a hlas Richarda Müllera. Prečítajte si, prečo hral na Zlatých pieskoch na najväčšej reggae akcii roka práve tento hit a čo na tom samotného Richarda najviac teší.

Bol to moment, v ktorom tisíckam ľudí pod pódiom chvíľku trvalo, kým uverili vlastným ušiam. Slovenský hit totiž prišiel bez varovania - len pár desiatok sekúnd predtým Shaggy, ktorý okrem svojho nezameniteľného hlasu predviedol aj veľký dar šoumenstva, predstavil svojho dídžeja, ktorý je z New Yorku. A aby mu fanúšikovia ukázali svoju priazeň, mali spievať refrén newyorského hitu Empire State of Mind od Alicie Keys (feat. Jay Z). Tento pokus vôbec nevyšiel, no vzápätí sa ukázalo, že to bola iba príprava na to, aby dídžej mohol fanúšikom pustiť pieseň, ktorej slová zaručene všetci poznajú.

Prečítajte si: Uprising si poradil aj s búrkou, sobotný večer prekonal očakávania


So súčasnými rádiovými hitmi by ho vypískali

"Je to súčasť jeho šou, že zahrajú nejakú hitovku z tej krajiny, v ktorej sú," prezradil po festivale pre Hudba.sk organizátor Uprisingu Sveťo Moravčík. Zároveň priznal, že keď sa ho Shaggyho tím pýtal, ktorú slovenskú pieseň všetci fanúšikovia poznajú, o zámere zahrať ju počas koncertu vôbec netušil. V partnerskom rádiu festivalu podľa neho Shaggymu odporúčali aj niektoré zo súčasných domácich hitov, no Jamajčan si nakoniec vybral Müllerovu klasiku Po schodoch. "Myslím, že to bol dobrý výber, pri navrhovaných skladbách by ho asi vypískali," dodal Moravčík.

Richard Müller sa po festivale dostal ku krátkemu videozáznamu na Facebook stránke Hudba.sk, ktorý ho milo prekvapil. "Pustili mi to video a priznám sa, že som sa úprimne potešil. Ani nie preto, že to hral zrovna Shaggy, vraj to robí v každej krajine, ale potešilo ma, že toľko mladých ľudí pozná tú skladbu. Viete, v mojom veku človek začína byť trochu 'stihomamný', že spolu so spevákom starnú aj jeho poslucháči. A tak mám naozaj radosť, že si mladí ľudia spievali tú pesničku," vyjadril sa Richard.

Uprising (zatiaľ) nenavštevuje, no aj toto leto na niekoľkých festivaloch vystúpil a odohral aj špeciálny koncert s množstvom hostí v Pezinku (reportáž). Najviac času však venoval prípravám očakávaného turné Hlasy 2, ktoré začína už o mesiac. Po schodoch ale aj ďalšie veľké hity z jeho repertoáru budú môcť fanúšikovia zažiť naživo v jedinečných úpravách s vokálnou skupinou Fragile, s ktorou nie sú na pódiu potrebné žiadne hudobné nástroje. Vlani mohli záujemcovia úspešný koncertný projekt vidieť vo vyše 40 slovenských a českých mestách, tento rok sa hudobníci do niektorých vrátia a pribudli ďalšie. Viac informácií o turné

Otázkou zostáva, ktorý z členov a cappella formácie si nacvičí Shaggyho... Tu je inšpirácia.


Text: Hudba.sk
Foto: Jakub Klimo / Patrik Stanko

Súvisiaci interpreti: Richard Müller, Shaggy