Stretnú sa vodič tatrovky s astrofyzikom a dajú sa dokopy s ekologičku. To nie je vtip, ale reálny príbeh eko-disco-punkového tria Koňe a Prase z Valašského Meziříčí. Martin Janírek, Viktor Mikulášek a Lenka Halová už pred dvoma rokmi zabodovali skladbou Vysavač. Teraz singlom Sťěhovák ohlásili dlho očakávanú debutovú platňu Bramborové hity.

Koňe a Prase aj z jednoduchých melódií a popevkov dokážu zložiť osviežujúce, suverénne elektropopové hity. Vo svojich skladbách veselou formou reflektujú každodennú situáciu obyčajných ľudí, s dôrazom na ekológiu a spoločenskú kritiku. Text k piesni Stěhovák vychádza priamo z osobnej skúsenosti kapelníka Martina Janírka. "Dvanásť rokov som býval a pracoval na zámku Žerotín vo Valašskom Meziříčí a dôsledkom svojej veľkej zberateľskej vášne som nazhromaždil naozaj veľké množstvo rôznych starých vecí. Tie som po vyhodení zo zamestnania musel kamiónom sťahovať na iné miesto," hovorí hlavný textár, bubeník a spevák Martin Janírek.

Pesničky kapely Koňe a Prase rámuje humor, bezprostrednosť, naivita, energia a úprimnosť. "Jednoduchšie to už nejde," dodáva s úsmevom k tvorbe kapely Janírek, a napriek tomu, alebo práve preto, hudba Koňe a Prase tak znamenite funguje. Úspechy žne tiež na živelných koncertoch, kde si vďaka hosťovaniu na turné spriatelených kapiel Midi Lidi, Mucha či Bert & Friends Koňe a Prase dokázali vybudovať už pomerne veľkú sieť fanúšikov.


Album Bramborové hity digitálne a na vinyle vyjde 1. septembra u Bumbum Satori. Debutovej platne sa Koňe a Prase dočkajú po štyroch zmarených pokusoch a ôsmich rokoch prerušovanej existencie kapely. Nahrávku natočili v srdci Beskýd v spolupráci so zvukárom kapely Buty, talentovaným Lukášom Lukášom. Obsahuje deväť skladieb, ktoré tento rok v lete v štúdiu Jámor zmixoval a zmasteroval Ondřej Ježek. Na jeseň kapela s albumom vyrazí na prvé samostatné turné s rôznymi hosťami.

Kapela Koňe a Prase z Valašského Meziříčí sú Martin Janírek (bicie, spev, ex Wotienke, Fred Madison) - vodič nákladnej Tatry 148, obsluha žeriava, obsluha bagra, designer šperkov, zberateľ hudobných nástrojov a veteránov, Viktor Mikulášek (basa, spev) - vyštudoval astrofyziku, galerista, majiteľ multikultúrneho domu, živí sa trasovaním a vyhľadávaním porúch na inžinierskych sieťach, v lete 2020 aj ako maliar lodžií na panelových domoch a Lenka Halová (klávesy, spev) - predavačka, ekologička, poetka.

Názov Kone a Prase (neskôr užívaný s háčikom nad "n") vznikol na konci roka 2012 cestou na vystúpenie v bani Michal v Ostrave. Do príchodu Halovej spolu dvojica Janírek-Mikulášek hrala na vernisážach. Súčasnú etapu kapely v roku 2018 naštartovali Petr Marek a Prokop Holoubek z kapely Midi Lidi, ktorí si trio Koňe a Prase všimli na festivale Zubštejn. Nasledovali koncerty na niekoľkých vypredaných jesenných koncertoch Midi Lidi, o rok neskôr rad ďalších koncertov, vystúpení na Festivale Banát a vypredané koncerty s Muchou. Vydaním debutového albumu sa kapela vážnejšie zaoberá už od roku 2017.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar.

Foto: Jakub Koutný