Najdiskutovanejšou udalosťou uplynulých siedmich dní vo svete hip-hopu bol jednoznačne sextape Kanyeho Westa, ktorý mu niekto ukradol z počítača. Okrem toho však vyšlo viacero zaujímavých albumov, skladieb, videoklipov a tiež kniha, ktorú má na svedomí Wyclef Jean.

Najprv si povedzme o medializovanom videozázname sexu Kanye Westa s nemenovanou 18-ročnou ženou, z ktorého sa do médií dostal zatiaľ iba screenshot. Rapperovi právnici na to zaregovali promptne a už sa vyhrážajú žalobou. Podľa najnovších informácií bulvárneho portálu TMZ.com boli z Kanyeho počítača odcudzené až dva takéto videozáznamy. Neznámy zlodej si údajne už vyberá kupca, pričom webstránka Sex.com ponúkla za prvú nahrávku rovný milión dolárov.

Po dlhšom čase sa médiá venovali aj Wyclefovi Jeanovi z legendárnych Fugees. Na rozdiel od Kanyeho nešlo však o žiaden škandál ale o autobiografiu Purpose: An Immigrant’s Story, v ktorej na 288 stranách opisuje svoj životný príbeh. Spolu s knihou rodák z Haiti vydal aj novú skladbu s názvom Amadeus, ktorá sa už dočkala aj videa.

Wyclef Jean - Amadeus

O menší rozruch sa postaral aj Frank Ocean, ktorého má väčšina ľudí zafixovaného ako speváka. Člen kolektívu Odd Future Wolf Gang Kill Them All je však tiež schopným rapperom, čo najnovšie potvrdil novou skladbou Blue Whale. Tú pustil do sveta prostredníctvom svojho Tumblr konta a zatiaľ nie je známe, či sa objaví aj nejakom albume, mixtape alebo EP.

Frank Ocean - Blue Whale

Príjemné prekvapenie pre všetkých fanúšikov Wu-Tangu si pripravil Raekwon, ktorý zverejnil "stratené" video k skladbe Scroll z jeho vlaňajšieho albumu Shaolin Vs. Wu-Tang. Video vzniklo ešte minulý rok v Amsterdame a The Chef sa v ňom predstavuje v úlohe nájomného vraha.

Raekwon - The Scroll

Spolu so Shaolin Vs. Wu-Tang patrí medzi najlepšie štúdiovky roku 2011 aj Charity Starts At Home od Phonteho. Ten nám po skladbách Dance In The Reign, The Good Fight, The Life Of Kings a Eternally prináša video aj k veci Gonna Be A Beautiful Night. V kľudnom, pomalom tracku, ktorý produkovali S1 a Caleb, hosťuje speváčka Carlitta Durand.

Phonte feat. Carlitta Durand - Gonna Be a Beautiful Night

Ešte v marci tohto roku vydala floridská skupina !Mayday! vynikajúci album Take Me To Your Leader, ktorý obsahoval aj chytľavý singel Highs & Lows s hosťujúcim Ace Hoodom. Túto skladbu sa teraz rozhodol zremixovať jeden z najproduktívnejších beatmakerov súčasnosti Statik Selektah. Ten dal skladbe úplne nový hudobný šat, pričom o refrén sa postaral Reks.

!Mayday! feat. Ace Hood & Reks - Highs & Lows (Statik Selektah remix)

Minulý týždeň sme písali o novom albume Homeboy Sandmana s názvom First Of A Living Breed, ktorý vyšiel 18. septembra. Jeho autor sa aktuálne hlási o pozornosť vizuálnym spracovaním skladby Not Really, ktorú produkoval Jonwayne. Na hip-hopové pomery netradičný videoklip sa nakrúcal v New Yorku pod taktovkou Pacea Riviersa.

Homeboy Sandman - Not Really

Týždeň po Sandmanovi sa dostal von album This Generation, ktorý spolu spáchali reprezentanti Kalifornie Murs & Fashawn. Nahrávku kompletne produkovalo duo Beatnick & K-Salaam a aj zoznam hostí obsahuje iba dve mená - Krondon a Adrian. Práve druhý menovaný hosťuje v titulnej skladbe albumu, video ku ktorej Murs a Fashawn zverejnilli v deň vydania ich spoločného počinu.

Murs & Fashawn feat. Adrian - This Generation

V rovnaký deň ako This Generation vydal nezávislý label Duck Down Music aj štúdiovku V.I.C. (Victorious Impervious Champions), o ktorú sa postarali člen Boot Camp Clik Ruste Juxx a producent The Arcitype. Aby sa na tento album v záplave jesenných noviniek nepozabudlo, Ruste a The Arcitype niekoľko dní pred vydaním zverejnili skladbu That La La La, v ktorej sa predstavili aj Craig G. a General Steele zo Smif N Wessun.

Ruste Juxx & The Arcitype feat. Craig G & General Steele - That La La La

Na koniec tu máme niečo aj zo Starého kontinentu, konkrétne zo susedného Česka. Šéf labelu Ty Nikdy Records Idea v súčasnosti pripravuje svoj sólový debut Daleko Blíž, z ktorého sme už mali možnosť počuť singel Pod Zem. Druhou ochutnávkou je skladba Bezvětří, ktorú predstavil priamo prostredníctvom videoklipu.

Idea - Bezvětří

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: AP Photo/Brad Barket

Súvisiaci interpreti: Kanye West, Wyclef Jean