Slovenská speváčka a herečka Barbora Švidraňová sa vracia na koncertné pódiá. V sobotu 28. septembra vystúpi spolu so svojím bratom Šimonom "Swibidie" Švidraňom vo Vinotéke Sommelier v Martine a budúci štvrtok, 3. októbra, odohrajú koncert v bratislavskom Rock Cafe.

Priaznivci známej červenovlásky sa môžu tešiť na skladby z debutového albumu jej skupiny Basie Frank Band, ale aj na speváčkine novinky či coververzie svetových hitov. "Na koncerte predstavíme najmä našu vlastnú tvorbu z debutového albumu Fenix a takisto moje najnovšie sólové skladby Príď domov, Máš čas a Tu a teraz. Veľmi sa na to teším, pretože naživo to má úplne iný 'drajv', môžeme si viac dovoliť muzicírovať, a tak tie skladby dostávajú bohatší rozmer. Ale zahráme aj známejšie skladby, ktoré sú našou inšpiráciou, ako napríklad Amy Winehouse. Ale, samozrejme, trochu po našom," prezradila Barbora Švidraňová.

Koncertnú sezónu odštartovala už v auguste v Tepličke nad Váhom neďaleko svojej rodnej Žiliny, kam ju pozvali na obecné slávnosti. "Som veľmi šťastná, že sa postupne začínam vracať na pódiá. Počas tehotenstva a materskej dovolenky som mohla aspoň tvoriť nové skladby. A teraz by som ich rada prezentovala ľuďom naživo, lebo to má vždy oveľa silnejšiu atmosféru. Prvý koncert v Tepličke nad Váhom nás veľmi pozitívne nabil, a tak máme chuť opäť koncertovať. Dúfam, že v rámci jesene sa nám podarí ešte zopár takýchto komornejších koncertov usporiadať aj v iných mestách," skonštatovala.


Chystaná novinka bude vážnejšia a ženská

Tento rok Švidraňová predstavila spomínané tri nové autorské piesne aj s videoklipmi a cez leto nakrúcala komediálny seriál z prostredia školstva a rodičovstva pre televíziu JOJ. V súčasnosti pracuje na novej skladbe, ktorá bude pomalšia, vážnejšia a veľmi ženská. Premiéru by mala mať v novembri. Nové piesne speváčka tvorí v spolupráci s bratom Šimonom, ktorý je známy aj vďaka svojej vlastnej kapele Darkness Positive.

"S mojím bratom sa mi spolupracuje úžasne. Neviem si predstaviť, že by niekto iný pre mňa robil aranžmány. Sme naladení na rovnakú vlnu, páči sa nám podobný štýl muziky a cítime smerovanie kapely rovnako. Šimon je veľmi húževnatý, vzdelaný a skúsený hudobník, prešiel si za svoj mladý život už hádam všetkými štýlmi a rád experimentuje. Preto sa naša muzika nedá zaradiť do jednej škatuľky, je veľmi eklektická. V podstate hráme pop, ale s veľkou dávkou jazzu, soulu aj funku, a sem-tam pritvrdíme rockovo. Hudba je o pocite, nie o žánri. A my ju cítime rovnako. Preto aj takto skvele spolu vychádzame a naše súrodenecké puto to len umocňuje. Sme aj výborní priatelia, takže nedám na neho dopustiť. Navzájom sa veľa od seba učíme," vyznala sa 31-ročná speváčka.


Barbora Švidraňová pôsobila na divadelných doskách a zahrala si aj v televíznych projektoch, ako napríklad v seriáloch Panelák (2008 - 2017) alebo Búrlivé víno (2013 - 2017), či vo filmovej komédii Cuky Luky film (2017). Na konte má album Fénix (2016) s kapelou Basie Frank Band a niekoľko sólových skladieb.

Široká verejnosť ju mohla ako speváčku spoznať v televíznych šou Hlas Česko Slovenska (2012) a Tvoja tvár znie povedome, kde v prvej sérii (2016) ako súťažiaca obsadila druhé miesto za Lukášom Adamcom a v ďalších sériách si vyskúšala rolu hlasovej pedagogičky či vystúpila po boku súťažiacich ako hostka.

Zdroj: SITA, Nora Krchňáková z NK Factory
Foto: archív speváčky