Skupina Hex pripravila pre návštevníkov obľúbeného sobotného trhu v Starej tržnici veľké prekvapenie v podobe vopred neohláseného koncertu. Ten bol výnimočný nielen netradičným časom a miestom konania, ale zároveň bol premiérovou ochutnávkou nového koncertného programu s členmi skupiny Družina.

Keď ste v sobotu predpoludním zavítali na trh do bratislavskej Starej tržnice, po vstupe do budovy na Vás čakalo milé prekvapenie. Priamo medzi stolmi trhovníkov si skupiny Hex a Družina spravili malé "pódium", na ktorom po prvýkrát predstavili pesničky populárnej bratislavskej kapely v rockovo-folklórnom šate. Napriek tomu, že publikum tvorili "náhodní okoloidúci" a najväčší fanúšikovia kapely sa o koncerte pred jeho konaním ani nedozvedeli, hudobníkom sa počas necelej polhodinky podarilo vytvoriť skvelú atmosféru a zabaviť všetky vekové kategórie. Nečakaný koncert bol pozvánkou na spoločné turné oboch kapiel, ktoré v novembri a decembri zavítajú do šiestich slovenských miest.


"Naozaj sme chceli, aby to bolo prekvapenie a tak sme to nikde neohlásili, dokonca ani na našom facebooku. Chceli sme, aby ľudia, ktorí chodia na tieto trhy, pozerali, že čo sa to deje. Takéto niečo ešte v Starej tržnici predsa nebolo. Netušili sme, do čoho ideme, ale mám pocit, že to dobre vypálilo. Zbehlo sa skutočne veľa ľudí. Som z toho nadšený," spokojne skonštatoval basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský. "Pre nás to bolo výborné a zdá sa, že sa to aj ľuďom páčilo. Zastali a tešili sa, že okrem nakupovania dostali aj takéto príjemné 'občerstvenie'. Chceli sme týmto spôsobom upozorniť na turné. Verím, že sme ich presvedčili a že si prídu pozrieť celý koncert," dodáva gitarista a textár Martin "Fefe" Žúži

Skupina zahrala premiérovo v aranžmánoch na "ľudovú nôtu" päť skladieb - Beh, Som on (Snežný pluh), Chvíľu áno, chvíľu nie, Keď sme sami a Nikdy nebolo lepšie. Návštevníci trhu tak mali ako prví možnosť počuť tieto pesničky v rozšírenej deväťčlennej zostave, v akej sa Hex predstaví na turné. Okrem Ďuďa (spev, gitara), Yxa (basgitara, vokály), Fefeho (gitara), Tybykeho (bicie) a ich spoluhráča na akustických koncertoch Michala Veselského (klávesy, akordeón) sa o výnimočný zážitok postarali štyria členovia Družiny - vokalistky Miťa Almášiová a Petra Humeňanská, huslista Marek Konček a píšťalkár Janko Šimjak. Po koncerte sme s Yxom a Ďuďom spravili krátky rozhovor, v ktorom nám o tejto spolupráci aj jej možnej budúcnosti prezradili viac (nájdete ho nižšie pod videom).

Hex - Všetko najlepšie Acoustic Tour 2015 s Družinou:

12. november - Spišská Nová Ves, Kino Mier 
19. november - Bratislava, Stará Tržnica 
23. november - Žilina, Mestské divadlo 
25. november - Trenčín, Piano Club 
3. december - Košice, Spoločenský pavilón 
10. december - Banská Bystrica, Aula Slovenskej zdravotníckej univerzity 

Vstupenky:   Predpredaj.sk

TIP: Exkluzívne s Predpredaj.sk: Hex pred turné s Družinou vyhlasuje súťaž o gitaru!


Po turné nám bude jasné, či urobíme nové pesničky v tomto duchu

Ako sa vám hralo takto predpoludním, už ste to niekedy zažili?

Ďuďo: Občas máme také ranné akcie, že ideme hrať do nejakých raňajok do rádia alebo televízie, ale toto bolo iné a bolo to príjemné. Na tomto sobotnom trhu som prvýkrát a je to veľmi príjemné, chodí sem veľa ľudí a tešíme sa, že nás videli.

Kto prišiel s nápadom na turné s Družinou a kedy to vlastne celé vzniklo?

Yxo:
Niekedy v lete som si zavolal s Atym z Družiny (kapelník Aty Béreš, pozn. autora), bavili sme sa o hudbe a spýtal sa, či nejdeme na nejaké turné, že oni by s nami išli. My sme vtedy ešte neplánovali jesenné koncerty, ale povedal som si, že to by mohlo byť zaujímavé. Takže oni budú na tomto turné našou predkapelou, ale potom som tak rozmýšľal, že minulý rok sme mali dve akustické turné a že znova s tým istým ísť do niektorých rovnakých miest, možno by to už nemuselo ľudí tak zaujímať. Tak sme si povedali, že by možno nebolo zlé to spojiť, že zobrať vokalistky, je tam výborný píšťalkár, výborný huslista, a skúsiť tie naše skladby trochu upraviť v tomto duchu. Mali sme už zopár skúšok a dneska sme tu prvýkrát hrali v tejto rozšírenej zostave, takže aj pre nás to bolo celkom dobrodružstvo.

Ked ste začali skúšať a meniť tie pesničky, čo vás najviac prekvapilo na tejto spolupráci?


Ďuďo:
Mne sa od začiatku páčil hlavne píšťalkár Jano. Veľmi dobre hrá tradičným slovenským ľudovým spôsobom, robí všelijaké trilky. A častokrát, keď sme napríklad aranžovali Beh, tak zrazu to znelo, ako keby tá pesnička aj pôvodne bola nejaká ľudová pieseň. Je veľmi príjemné počuť, ako sa tie pesničky dostávajú do úplne iného kontextu.

Yxo:
A ešte sme si najskôr museli na seba tak nejak zvyknúť, lebo oni fakt hrajú úplne inak, aj muzikantsky tú hudbu ponímajú inak ako my. Takže sme sa museli trošku zladiť. A ako si hovoril o tých speváčkach, že ich dnes nebolo až tak dobre počuť (z debaty pred rozhovorom, pozn. autora) - tie vokály sú veľmi pekne postavené, ale naozaj toto bola veľmi špecifická akcia. Na turné budeme mať normálne svoj aparát, budeme to mať všade dopredu naskúšané aj so zvukárom, takže už to bude znieť tak ako to má. Sme veľmi radi, že máme prvýkrát v kapele ženský element.

Myslíte, že sa to posunie aj ďalej, že by ste s nimi po turné nahrali nejaké pesničky? Napríklad tak ako ste single Indiánske leto a Beh ozvláštnili hosťami s pre vás netradičnými nástrojmi, teraz by ste mohli niečo "na ľudovú nôtu" nahrať s Družinou.
 

Ďuďo:
Je to kľudne možné, že sa také niečo stane. Ono to vždy tak nejak prirodzene vyplýva z toho, čo sa deje okolo kapely. Napríklad v roku 2013 sme hrali na Grape festivale iba my dvaja s Yxom akusticky na "Stolička stage" a mne sa tam strašne zapáčilo to akustické hranie. A potom nám napadlo, že však urobme akustické turné. Čiže takéto veci sa tak postupne nabaľujú a vždy z toho niečo nové vzniká.

Yxo:
Niekedy začiatkom novembra ideme urobiť takú skúšobnú nahrávku starých pesničiek, vyberieme dve veci z tohto, čo teraz skúšame a čo sme dnes aj hrali. Takže chceme si to nahrať spolu s Družinou a uvidíme, ako nám to bude znieť. A aj počas samotného turné uvidíme, čo sa bude diať. Ja si myslím, že okolo 11. - 12. decembra, keď už bude po turné, nám bude úplne jasné, či urobíme nejaké nové pesničky v tomto duchu.

Nedávno ste vydali skladbu k filmu Wilsonov, okrem toho ste stihli tento rok spraviť aj nejaké ďalšie nové pesničky?


Ďuďo:
Stále robíme aj na novej tvorbe, ale nie som si istý, či stihneme ešte tento rok dokončiť nový singel. Skôr to asi bude niečo také, že k tomu turné ešte vyjde nejaká staršia vec, ktorá by sa v tomto aranžmáne s Družinou mohla hrať v rádiách. A potom niekedy na budúci rok by bolo možno aj načase urobiť niečo nové.

Yxo:
Ja by som strašne chcel, aby sme urobili celú platňu. Musím aj autorov dokopať do tej myšlienky, že poďme už na to.

Ďuďo:
To je ťažké, je to veľa práce.

Yxo, veď začni ty!


(smiech) Ja nerobím pesničky, ja im môžem hovoriť, že kedy máme termíny na nahrávanie... Že sorry chalani, objednal som štúdio, doneste nejaké pesničky.

V posledných dvoch rokoch sa vám veľmi darí. No keď sa obzriete naspäť na tých už vyše 25 rokov, čo považujete za vrchol alebo také najväčšie ocenenie počas svojho fungovania?


Ďuďo:
Asi to, že už tých 25 rokov hráme, to je dosť nezvyčajné, podľa mňa v zahraničí je to ešte vzácnejšie, lebo tá konkurencia je tam ešte väčšia. To je pre mňa super, že hráme v takmer rovnakej zostave už tak dlho a že to stále funguje.

Yxo:
Asi to, čo povedal Ďuďo. Lebo to je také ufónske - štyria ľudia 25 rokov pokope a stále je to v pohode. A strašne nás to baví, dneska si to tu videl, že sme tu rozbalili nástroje bez nejakej reklamy a boli tam naozaj ľudia od maličkých detičiek až po dôchodcov, ktorí sa na nás prišli pozrieť. Ja som veľmi rád, že zo skupiny Hex sa stáva trojgeneračná kapela, že nás tí ľudia majú radi, je perfektné sa pozerať na tie úsmevy na tvárach, keď hráme. To je asi to najväčšie ocenenie, že nám ľudia držia palce a majú radi Hex.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Ján Zemiar

Súvisiaci interpreti: Družina, Hex