Na konte má množstvo úspešných videoklipov i vystúpení a patrí medzi výrazných predstaviteľov mladej generácie českých pesničkárov. U poslucháčov boduje príjemnou civilnosťou, neokukanými hudobnými nápadmi a nákazlivým humorom. Doterajšiu hudobnú cestu orámoval 25. októbra očakávaným albumovým debutom s prozaickým názvom Michalovo cédéčko.

Pražský krst albumu sa uskutoční hneď dvakrát, 3. novembra v Malostranskej besede. Horákov domovský Hradec Králové sa môže tešiť 6. decembra. Tento týždeň Michal zároveň predstavuje zábavný videoklip Netušim so svojím hosťujúcim kolegom Pokáčom. "Spoločný song s Pokáčom visel vo vzduchu už nejakú chvíľu, o niečo sme sa pokúšali na Pokáčovom jesennom turné, kde som mu hosťoval, vždy nakoniec ale vyhral Severní vítr od Uhlířa, čo nás dojímalo viac. No a po poslednom skúškovom období v škole sa mi skrátka v hlave zrodil tento nápad rozhovoru medzi dobrým profesorom a lenivým študentom, ktorý s Pokáčom dostal úplne iný rozmer. Produkcie nahrávky sa chopili chlapci z Resoundu v Liberci a scenár klipu si vzal na starosti Martin Hammerschlag – skrátka starý dobrý osvedčený tím," hovorí Horák o piesni Netušim.

V jej klipovom spracovaní nie je núdza o vtipné situácie. "Ono sa vám nestane každý deň, keď idete ráno do práce, že stretnete zostarnutého Pokáča, ako zbesilo naháňa nejakého študentíka v okuliaroch. Hradečáci mali asi ku koncu dňa v mobiloch dohromady viac vizuálneho materiálu než my na kamerách," dodáva Michal Horák ku svojej klipovej novinke, ktorá sa v minulých týždňoch nakrúcala v Hradci Králové, v pražskom klube Futurum a na Právnickej fakulte UK.


Debutový album Michalovo cédéčko, ktorého vydanie predznamenal spomínaný klip, zhŕňa Horákovu tvorbu za posledných niekoľko rokov. Na novinke, ktorú produkovalo duo Martin Havlen & Niko Jalauzidis, poslucháči nájdu celkom 12 žánrovo pestrých piesní vrátane starších úspešných singlov ako V 7:25, Hej teto alebo Vysokoškolskej song. "Skladám a vystupujem vlastne už od 13tich rokov, a hoci sa ma počas tých rokov ľudia často na nejaké cédečko pýtali, nikdy som si naň nepripadal dostatočne spôsobilý. No a v poslednej dobe som si už začal hovoriť, že by predsa len ten album nemusel byť zlý, a tak "som do toho praštil". Je to pre mňa určite prvý veľký míľnik a teším sa na to, čo bude nasledovať. A neskromne musím dodať, že som na to "céďo" patrične hrdý, pretože sa vydarilo," netají svoju radosť z debutu sympatický pesničkár.

Radosť môže mať Horák i zo záujmu, ktorý vzbudzujú koncertné krsty jeho debutu. Prvý termín v pražskej Malostranskej besede bol vypredaný v priebehu pár týždňov a tak na ten istý deň, nedeľu 3. novembra, pridal ešte podvečerný krst od 17:30, o ktorý je podobný záujem. Rovnako je to i s krstom 6. decembra v AC klube v Hradci Králové, kde album pokrstí Pavla Tomicová. V Prahe bude krstným otcom Pokáč.

"Bude to v podstate koncert, počas ktorého sa pokúsim zahrať čo najviac osvedčených pesničiek a to najlepšie ako dokážem. Vzal som si k tomu na pomoc Pokáča, Voxela, Vendulu Příhodovú a kamaráta Pavouka, čo sú všetko hostia mojich pesničiek. Oporou na koncertoch mi bude tiež geniálny huslista a kamarát Adam Černík, no a na začiatok som pozval kamaráta pesničkára Pavla Čadka, ktorého pesničky sú parádne – a myslím, že to bude super začiatok večera," upresňuje Horák, ktorý na budúci rok vyrazí s debutom na koncertné turné.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová.
Foto: Anna Bartolotti