Otec a syn. Obaja majstri svojho nástroja. Jeden je kontrabasista medzinárodného formátu s rokmi skúseností a mimoriadnym hudobným nadhľadom. Druhý prináša mladícku energiu a vášeň v hre na klavíri. Pod hlavičkou vydavateľstva Pavian Records vydávajú album s príznačným názvom Connectivity.

Nahrávku vydávajú ako zoskupenie s názvom Alan & Stefan Bartus Trio, ktoré vzniklo na vnútorný podnet Bartušovcov prezentovať a realizovať vlastné hudobné predstavy. Jedná sa o akustický jazzový projekt s modernou interpretáciou, kde jednotlivé skladby reflektujú najnovšie trendy jazzovej hudby. Originálne kompozície sú vyústením skúseností autorov v rôznych žánroch, obsahovo odrážajú životné situácie a silné emočné úseky ich životov.

"Hudba, ktorú v Alan & Stefan Bartus Triu tvoríme, je tvarovateľný hudobný proces plynúci v čase. Špeciálne jazz sa svojou originalitou skladby v mnohých podobách stáva umením kreatívnym a zároveň neopakovateľným. Má charakter jedinečného okamihu, v závislosti od interpretačnej interakcie medzi členmi tria. Je to nádherný proces odovzdávania odkazu prostredníctvom symbiózy zvukov. Pozorné publikum, ktoré 'odkaz' prijme, je pre muzikanta najväčším zadosťučinením, pretože svojou pozornosťou hudobný proces posúva ďalej. Naším poslaním je šíriť kultúru prostredníctvom hudby," hovorí kontrabasista a skladateľ Štefan "Pišta" Bartuš.


Album Connectivity prináša šesť autorských kompozícii z pera Alana i Štefana Bartuša, doplnené o dva jazzové štandardy v pútavých aranžmánoch. Zostavu dopĺňajú v jednotlivých skladbách traja rôzni bubeníci - Dušan Novakov zo Srbska, slovenský bubenícky fenomén Dávid Hodek a výnimočným hosťom albumu je americký bubeník Gregory Hutchinson, ktorý počas svojej kariéry nahrával a koncertoval s desiatkami známych jazzových umelcov.

CD bolo nahrávané v štúdiu Ducaton pod vedením zvukového majstra Dušana Novakova. Jedna skladba vznikla v štúdiu Wavegarden v spolupráci s Franzom Schadenom. Album bol vyšiel pod hlavičkou Pavian Records vďaka víťazstvu Hlavnej ceny súťaže Jazz Start Up.

Pozrite si video z nahrávania:


Alan Bartuš je 20-ročný klavirista a skladateľ. Pochádza z významnej hudobníckej rodiny v Lučenci. Vyštudoval klasickú hudbu na klavíri na konzervatóriu, úspešne sa zúčastňoval množstva medzinárodných klavírnych súťaží. V roku 2017 si pripísal úspechy aj v jazzovej oblasti: so svojím triom sa stal absolútnym víťazom súťaže Jazz Start Up a v súťaži Nové tváre slovenského jazzu získal cenu za  "Presvedčivý inštrumentálny výkon". Od roku 2018 študuje v odbore jazzový klavír na prestížnej viedenskej škole Musik und Kunst, kde bol prijatý výnimočne ako 17-ročný. 

Štefan "Pišta" Bartuš je dlhodobo považovaný za jedného z popredných európskych kontrabasistov a skladateľov. Spolupracoval, koncertoval a nahrával s množstvom významných svetových jazzmanov po celom svete. Jeho debutový album Collectivity získal vynikajúce recenzie v popredných jazzových periodikách.   

Zoznam skladieb na albume Alan & Stefan Bartus Trio - Connectivity:

1. Softly As In a Morning Sunrise
2. For Charlie
3. Grandma Lydia
4. Dolphin Dance
5. For Dad
6. Oleo
7. Powerful Relation
8. Passion

Vznik nahrávky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Album nájdete okrem hudobných obchodov aj v digitálnych službách iTunes, Spotify či Deezer.



Redakciu Hudba.sk za vydavateľstvo Pavian Records informovala Beáta Rožárová. Tlačovú správu sme upravili.