V nedávnom rozhovore pre magazín Music Week hudobník, spevák a skladateľ Martin Gore z kapely Depeche Mode veľmi ostro vyjadril svoj negatívny postoj k Simonovi Cowellovi a jeho vplyvu na hudobný priemysel. Cowell ho včera na svojom Twitteri označil za šialenca, ktorý nabáda ľudí k násiliu.

"Neobhajujem násilie, ale myslím si, že niekto by mal zastreliť Simona Cowella! Jeho vplyv na hudobný priemysel počas posledných bohvie koľko rokov... To je proste, toľko ľudí si dnes myslí, že to je to, o čom je hudba," uviedol Martin Gore vo svojej kritike jedného z najvplyvnejších ľudí na svetovej hudobnej scéne.

Televízny hľadač talentov Simon Cowell je známy najmä ako porotca zo súťaží Pop Idol (superstar), The X Factor, Britain's Got Talent a American Idol. Je však aj vplyvným televíznym a vydavateľským magnátom, súťaže X Factor aj Talent patria pod jeho spoločnosť Syco Entertainment. Člen Depeche Mode kritizuje jeho vplyv, pretože podľa neho Cowellove aktivity na hudobnom trhu viedli k zhoršeniu podmienok pre vznik autentickej hudby. "Čo sa stalo s prirodzeným vznikaním kapiel? Toho je dnes už veľmi málo a tie, ktoré vzniknú, si zrejme ani nemôžu dovoliť ísť do štúdia a niečo nahrať," uviedol Gore.

Šialenec Gore s vianočným No. 1 singlom?

Po vyše týždni od zverejnenia rozhovoru na jeho komentár reagoval dotknutý Cowell. "Čítam, že Martin Gore ma chce zastreliť. Bol/je to člen Depeche Mode. Uvedomuješ si, že to z teba robí šialenca a hlupáka? Choď a pozri si správy," uviedol v pondelok na svojom Twitteri a v ďalšom tweete vysvetlil, že narážal na množiace sa prípady strieľajúcich šialencov. "Dôvod, prečo som nahnevaný na šialenca Goreho, je množstvo ľudí, ktorých tento rok zastrelili, a práve ľudia ako šialenec Gore ich k tomu povzbudzujú," dodal vo svojej prehnanej reakcii Simon Cowell.

Fanúšikovia Depeche Mode na túto kurióznu výmenu názorov reagovali vytvorením skupiny na Facebooku, ktorej cieľom je dosiahnuť, aby sa Goreova kultová skladba Enjoy The Silence z roku 1990 stala vianočným No. 1 singlom vo Veľkej Británii. Prvenstvo v rebríčku počas Vianoc je totiž každoročne považované za prestížny úspech a mnohé spevácke súťaže z Cowellovho "portfólia" boli v minulosti naplánované tak, aby víťaz hneď po skončení súťaže túto métu dosiahol. Vianoce sú preto príležitosťou ako môžu fanúšikovia legendárnych kapiel rýchlokvaseným hviezdam zo súťaží a aj samotnému Cowellovi "vypáliť rybník". V roku 2009 sa to podarilo fanúšikom kapely Rage Against The Machine a bolo to považované za malý zázrak - prečítajte si viac. Podarí sa to tento rok aj fanúšikom Depeche Mode?

Kapely potrebujú čas na dozretie

V rozhovore, ktorého kompletný preklad nájdete na stránke Depechemode.sk, sa k stavu hudobného priemyslu vyjadril aj spevák Depeche Mode Dave Gahan. "Je to dosť príšerný biznis, musím povedať. Musíte byť odolní a mať hrubú kožu, pretože o vás budú písať veci, ktoré sa vám nebudú páčiť. Budú vás podrobne skúmať, vaše veci sa nebudú vždy ľuďom páčiť a ak sa im raz niečo naozaj veľmi zapáči, zrejme sa im to ďalšie už páčiť nebude a budú to porovnávať s tým, čo bolo predtým. Kapele vždy trvá nejaký čas, kým dozreje, ak je naozaj dobrá. My sme mali šťastie, že si nás zobral pod svoje krídla Daniel Miller, ktorý nám nikdy v štúdiu nepovedal 'A kde máte hit?'," vysvetlil Gahan.

Názor autora: Depeche Mode svojou kritikou Cowella narážali najmä na to, že talenty, ktoré objavuje vo svojich televíznych súťažiach, nemajú čas prirodzene dozrieť, ako to bolo bežné u veľkých kapiel v minulosti. Dnešné hudobné objavy musia okamžite chŕliť hity a ak sa im to nepodarí, tak ich na "vrchole" rýchlo vystrieda niekto iný. "Manufaktúry" zamerané na umenie tak nahradil "ťažký priemysel", kde interpret nie je postupne sa vyvíjajúcou značkou, ale len sezónnym produktom. Čo si myslíte vy? Podporili by ste kampaň fanúšikov, ktorí sa snažia dostať singel DM na prvé miesto vianočného rebríčka? Žiaľ, je to možné len nákupom singla vo Veľkej Británii. Kapelu však môžete podporiť účasťou na koncerte. Bude to rozhodne silnejší zážitok ako koncerty sezónnych hviezd...

Depeche Mode v Bratislave, 25. 5. 2013 - vstupenky:  Predpredaj.sk

Prečítajte si: Depeche Mode: Čo zatiaľ vieme o novom albume a turné?

Text: Patrik Marflák (zdroj: Stereoboard.com, Twitter.com, Depechemode.sk)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode