Grungeové legendy pomaly vymierajú a Pearl Jam sú snáď poslednými mohykánmi, držiacimi pochodeň žánru. Po nedávnych úmrtiach Scotta Weilanda a Chrisa Cornella by Eddieho Veddera popravde mali zavrieť do trezoru a strážiť 24 hodín denne. Ale to sa nestane - Eddie je tu na to, aby hral fantastické koncerty na vypredaných štadiónoch.

Magnet týždňa

Zatiaľ čo trollovia na Facebooku dávajú falošné nádeje zmäteným fanúšikom, tešiacim sa na ich (samozrejme nikým neplánovaný) koncert v Poľsku, kapela nám reálny koncert plánuje sprostredkovať cez obrazovky a prehrávače. Let's Play Two je koncertný film Pearl Jam so štipkou dokumentu, ktorý kapelu zachytáva vo skvelej forme na baseballovom štadióne Wrigley Field v americkom Chicagu. Zahrali tam v rámci minuloročného amerického turné. Pozrite si krátky trailer na tento koncertný film, ako aj živé prevedenie skladby Go z legendárneho albumu Vs.


Šrot týždňa

Ex-bubeník Black Sabbath Bill Ward založil nový projekt Day of Errors a aj keď kapela hrá už od júna 2016, len teraz zverejnila dva single, ktoré sa objavia na rovnomennom debutovom albume. Žiaľ, šrotom v tejto správe je fakt, že kapela musela zrušiť sedem koncertov amerického turné, pretože Bill bol hospitalizovaný so srdcovými ťažkosťami. Je skvelé a obdivuhodné, že 69-ročný muzikant má stále chuť hrať, aj keď sa s kolegami z pôvodnej kapely nepohodli a Black Sabbath sa všade prezentovali ako trio. Želáme si jeho skoré uzdravenie a zopár koncertov v Európe. Skladby Day of ErrorsBlaspheming at Creation si môžete vypočuť na Deezeri.




Novinky

Kapela Black Label Society gitaristu Zakka Wyldea vydá nový album a vyrazí na európske turné. Desiata štúdiovka dvorného hráča pre sólovej kariéry Ozzyho Osbourneaa sa volá  Grimmest Hits a na trh dorazí 19. januára. Prezentuje ju singel All That Once Shined s mierne blacksabbathovským nádychom. Najskvelejšie je na celej piesni video, na ktorom pani Smrť prezentuje text na listoch papiera a gitarové sólo na kose. Budúci rok kapela zahrá i v našich končinách. Rakúske mesto Telfs je síce trošku od ruky, ale do Prahy 17. marca to už tak ďaleko nemáte. 20. marca hrajú tiež v Krakove a o deň neskôr vo Varšave.


Nórski rockeri Audrey Horne na novinke pília ten najtradičnejší heavy metal, aký by ste očakávali od Iron Maiden, nie od kapely z chladného severu. Ich nový singel This is War je silne nasiaknutý osemdesiatymi rokmi a pôsobí ako celkom dobrý revival. Nový album kapely zvaný Blackout vychádza 12. januára.


A pri heavíku ešte chvíľku zostaneme. Bývalý gitarista nemeckých titanov Rage, Viktor Smolski, vydal druhú dosku svojho aktuálneho projektu Almanac. Zoskupenie má medzinárodné zloženie, no logo nesie iniciály samotného Smolského, ktorý je hlavným skladateľom. Zverejené lyric video Hail to the King doprevádza ten najtradičnejší moderný hevík, aký si viete predstaviť. Je to niečo pre fanúšikov Avantasie/Edguy, Ayreon či spomínaných Rage.


Do Prahy a Viedne sa budúci rok vrátia progressive rockoví velikáni King Crimson. Zostava s tromi bubeníkmi odohrá hypnotizujúce koncerty a rozhodla sa uspokojiť naozaj každého, keďže vo väčšine miest odohrá hneď dve alebo tri vystúpenia. Inak tomu nebude ani vo viedenskej Stadthalle, kde zahrajú 23. a 24. júna, a v pražskom Karlíne. Tam budú hviezdiť 26. a 27. júna. Fenomenálna kapela, ktorá určovala žánrové trendy a ktorej hudbu si nevypočujete na streamovacích platformách, vás naživo takpovediac strhne. Lístky idú do predaja 1. decembra.


Súčasné trendy sú neúprosné a po vlne kapiel variacich vlastné pivo, tu máme vlnu tých, ktoré svoj image podporujú vydaním mobilnej hry. Zatiaľ čo Iron Maiden v hre Legacy of the Beast použili svojho typického maskota Eddieho, Amon Amarth v tej svojej gameske do stredobodu postavili bojovného vikinga Thora. Ako inak - vikingská tématika je ústrednou v tvorbe kapely. Hra na motívy tvorby týchto švédskych bradáčov je už dostupná na stiahnutie v App StoreGoogle Play.


Within Temptation budúci rok prinesú nový album i koncerty v Európe, vrátane našich susedných krajín. Symfonická kapela na čele s charizmatickou Sharon den Adel odohrá 33 koncertov v 18 krajinách. Žiaľ, na ich vystúpenia si budeme musieť počkať celých dvanásť mesiacov. Poznačte si teda 11. december 2018 - Praha, 12. december Budapešť a 13. december Viedeň. Lístky sa však predávajú už od 24. novembra. Žiaľ, o štúdiovom albume nemáme žiadne bližšie informácie. Pikoškou pre fanúšikov môže byť skutočnosť, že Sharon vydala popový singel vlastného projektu My Indigo. Ak popri metale strávite aj takú Lanu del Rey, toto Vám neublíži.


Projekt Dead Cross, v ktorom spieva nespútaný Mike Patton a bubnuje Dave Lombardo zo Slayer, ukázal násilný čiernobiely klip k skladbe Church of the Motherfuckers. Názov songu napovie, kým bol inšpirovaný lajtmotív videa. Rovnomenný debut projektu vyšiel začiatkom augusta a je to 28-minútová smršť agresivity a punkovej energie. Spomínaná skladba je pritom druhá najdlhšia na albume a takpovediac najprístupnejšia. Album  Dead Cross je totiž jeden z najbrutálnejších materiálov, ktoré kedy Patton či Lombardo nahrali.


Scott Kelly, známy ako líder a gitarista sludgemetalových Neurosis zahrá 15. januára koncert v Bratislave. Fanúšikovia ho ale poznajú aj vďaka sólovej akustickej tvorbe, ktorá má metalovú dušu, dá sa však počúvať aj pri čaji (na Neurosis je vhodné len víno). Špeciálny koncert v kostole Klarisiek na ulici Klariská doplní i basgitarista Rwake, John Judkins, ktorý bude Scotta doprevádzať na pedálovke. Podujatie sa rýchlo vypredáva, lístky si prosím uchmatnite na predpredaj.sk.


Fantastické nasadenie a rúcanie žánrových mantinelov, to je hudba SikTh. Anglickým progresivistom trvalo dlhých jedenásť rokov, kým vydali album The Future in Whose Eyes?, ktorý vyšiel v júni. Kapela sa pripomína chaotickým klipom k skladbe The Aura a treba uznať, že zvuk tu nad vizuálom jednoznačne víťazí. Nič to ale nemení na fakte, že SikTh sú jednou z najväčších djent-metalových senzácií súčasnosti.


Post-metaloví králi Cult of Luna nakrútili dokumentárny film o nahrávaní albumu Mariner a následnom krátkom turné. Tento skvelý album vznikol ako kolaborácia Švédov a americkej speváčky Julie Christmas, známej z pôsobenia v projektoch Battle of Mice a Made out of Babies. Johannes Persson sa v krátkej verzii zverejnenej na YouTube dušuje, že na začiatku nebol v pláne plný album a už vôbec nie európske turné. Nakoniec všetko bolo a bude toho ešte viac. V apríli budúceho roku vyjde na LP platni živák z koncertov Mariner, ako i tento dokument v celej dĺžke. Kapela tiež veľmi veľkoryso na Youtube zverejnila celý koncert Years in a Day, ktorý má takmer dve hodiny. V Paríži, kde bol zaznamenaný, zahrala celý album Somewhere Along the Highway, ako i výber najväčších flákov z ostatných dosiek.


Vianočný čas plný reklám a blikajúcich svetielok už prišiel do našich miest. Trendy sa odrážajú aj v rockovej hudbe a platí to aj o všadeprítomných rolničkách. Preto Fíni The 69 Eyes nahrali vianočný singel Christmas in New York City. Ak si odmyslíte spomenuté rolničky a slovko Christmas, ide o štandardný flák ako od 69 Eyes. Predpokladáme, že hitového statusu takej Last Christmas asi nedosiahne.


Izraelci Orphaned Land zverejnili ukážky z piesní nadchádzajúceho albumu Unsung Prophets and Dead Messiahs. Prvé tóny naznačujú, že kapela pôjde svojou vydupanou cestičkou, aj keď ukážku ozvláštňujú spevácki (a jeden gitarový) hostia z Blind Guardian, At the Gates a Genesis. 26. januára budeme nahrávku počuť celú a stále sa tešíme na ich koncert v Bratislave 8. marca.


Experimentálni death metalisti Portal z Austrálie vydávajú 26. januára nový album ION. Nový singel predznamenáva, že ION bude presne to chaotické, disonantné peklo, ktoré fanúšikovia očakávajú. Budú vám krvácať uši! Obal albumu kapele vytvoril poľský umelec Zbigniew M. Bielak, ktorý je autorom vizuálov pre kapely ako Ghost, Paradise Lost, Zhrine, Enslaved, Mayhem, Vektor či Gorguts.


Gitarista Mastodon s potetovanou tvárou menom Brent Hinds zverejnil singel svojho rockového bočáčiku West End Hotel. Tiny Man je jemnocitne naspievanou baladou s vkusným saxofónom a dramatickou medzihrou so skvelým Hindsovým spevom. Album s vtipným názvom Bad With Names, Good With Faces vychádza 1. decembra. Jeho obal si môžete pozrieť tu.


A teraz niečo skutočne delikátne. Členovia kapiel Watchtower, Ephel Duath, Obscura, Yakuza a Gorguts sa spojili, aby vytvorili extrémne metalové dielo s klasickým metalovým spevom. Predstavte si death metalovú zbesilosť podčiarknutú free-jazzovým saxofónom spojenú s klasickým heavymetalovým spevom ako od Fates Warning či Symphony X. Howling Sycamore je naozaj trošku nepravdepodobný mix. Ale funguje. Rovnomenný debut príde koncom januára a vy si na Bandcampe môžete pustiť zverejnenú skladbu Upended.



Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Adrián Kozák
Foto: Greg Allen/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Audrey Horne, Pearl Jam