Dva mesiace po zverejnení prvého headlinera, ktorým je britský popový fenomén Ed Sheeran, sa program kráľa stredoeurópskych festivalov rozrastá o ďalšie hviezdne mená. Sú nimi rockoví bohovia Foo Fighters, indie-popoví The 1975, elektro-popové duo Twenty One Pilots a svoju účasť na Szigete si zopakujú aj Florence and the Machine a Martin Garrix.

Budapeštiansky Sziget festival patrí medzi najväčšie európske festivaly a teší sa veľkej popularite aj medzi slovenskými fanúšikmi. V roku 2019 sa uskutoční v termíne od 7. do 13. augusta a už teraz je jasné, že sa je na čo tešiť.

O otvárací koncert sa postará Ed Sheeran, a veľkú lahôdku pripravili organizátori aj na záver festivalu. V utorok 13. augusta totiž ako hlavná hviezda posledného dňa zahrajú americkí rockeri z Foo Fighters, ktorí už viac ako dve desaťročia právom patria rockové výslnie. Partičku muzikantov zo Seattle, na čele ktorej stojí bývalý bubeník kapely Nirvana Dave Grohl, fanúšikovia aj kritici často označujú za jednu z najväčších kapiel hudobnej histórie.

Je to aj kvôli hitom ako Pretender, Times Like These, Best Of You, Everlong či Learn To Fly, no najmä vďaka ich obrovskému nadšeniu a poctivému prístupu k hudbe a fanúšikom. Príkladov je množstvo, kto kapelu pravidelne sleduje, vie, prečo má vo svete hudby výnimočné postavenie. Koncert Foo Fighters s neuveriteľnou energiou bude určite patriť medzi vrcholy festivalu, nielen pre rockerov.


Kapela Florence and the Machine na čele s charizmatickou speváčkou a skladateľkou Florence Welch sa preslávila hneď svojím debutovým albumom Lungs a odvtedy patrí medzi najúspešnejšie súčasné britské kapely. Jej koncerty patria medzi nezabudnuteľné, o čom sme sa presvedčili aj v roku 2015 práve na Szigete (reportáž). Hity ako Dogs Days Are Over či You've Got the Love, ale aj skladby z najnovšieho albumu High As Hope (2018) 12. augusta 2019 nepochybne zelektrizujú obrovský dav Szigeťanov.

 
Kapelu Twenty One Pilots katapultoval medzi globálne hviezdy singel Stressed Out a ich kvalitu a popularitu ešte znásobil singel Heathens zo soundtracku kinohitu Suicide Squad. Úspešné americké duo kombinujúce rap s rockom, popom či elektronikou má na konte päť štúdiových albumov, ten najnovší s názvom Trench vydali začiatkom októbra a 13. augusta ho predstavia aj na Szigete.


Priatelia z detstva, The 1975, vyrástli a stali sa jednou z najúspešnejších indie pop/rockových kapiel vo Veľkej Británii. Štvorica má na konte zatiaľ tri štúdiové albumy a množstvo nominácií na prestížne hudobné ceny ako Grammy, BRIT Awards, MTV Music Awards, či NME Awards. Debutový album The 1975 vydali v roku 2013 a so singlami ako The City, Chocolate, Sex, Girls či Settle Down, sa im podarilo dobyť UK Chart. Odvtedy sa pravidelne objavujú na prvých priečkach hitparád. Návštevníci Szigetu sa môžu tešiť na ich koncert vo štvrtok 8. augusta. 


Martin Garrix má len 22 rokov, no už niekoľko rokov patrí medzi najúspešnejších dídžejov na svete. V roku 2016 sa stal historicky najmladším víťazom známej ankety Top 100 DJs časopisu DJ Mag a svoju pozícii si obhájil aj v rokoch 2017 a 2018. Fanúšikom tohto mladého Holanďana netreba špeciálne predstavovať, ešte stále majú v pamäti jeho veľkolepú šou zo Szigetu 2015. V nadchádzajúcom ročníku sa predvedie v piatok 9. augusta.


Na Szigete bude koncertovať aj Richard Ashcroft, frontman kapely The Verve a legenda britpopu, ktorý predstaví svoj nový sólový album. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj synthpopových Chvrches, punk rock v podají kapely Frank Carter & Rattlesnakes, metalcore-ových Of Mice & Men či írsku indie-rockovú kapelu Kodaline. Hudobnú pestrosť Szigetu potvrdí aj koncert skvelej soulovej kapely Jungle či vychádzajúcej pesničkárskej hviezdy menom Tamino, ktorého často označujú ako nového Jeffa Buckleyho.

Bristolskí predstavitelia "politického" punku Idles privezú na ostrov jedinečnú energiu, k tohtoročnému line-upu sa pripojí aj indie-popový objav posledných rokov Superorganism. Táto medzinárodná skupina, ktorej členovia pochádzajú z Anglicka, Japonska, Južnej Kórei, Austrálie a Nového Zélandu, by na Szigete, na ktorom sa každoročne stretávajú ľudia viac ako 100 národností, určite nemala chýbať. Na Szigete budú koncertovať aj vyhlásení garážoví miláčikovia Catfish & The Bottlemen, gotickí obľúbenci Pale Waves, folk-punková ikona Frank Turner & The Sleeping Souls, elektronické duo Maribou State, berlínska partička Parcels, nádejní rockeri Yungblud, austrálsky kvintet Gang Of Youths, elektronické duo The Blaze a ďalší.

Aktuálny program Sziget festivalu 2019 (k 27.11.)

Foo Fighters
- 13. august 2019
Ed Sheeran - 7. august 2019
Florence and The Machine - 12. august 2019
Twenty One Pilots - 13. august 2019
The 1975 - 8. august 2019
Martin Garrix - 9. august 2019
Richard Ashcroft - 8. august 2019
Catfish and The Bottlemen - 12. august 2019
Chvrches - 8. august 2019
Jungle - 11. august 2019
Kodaline - 7. august 2019
The Blaze - 7. august 2019
Maribou State - 12. august 2019
Idles - 13. august 2019
Superorganism - 12. august 2019
Pale Waves - 8. august 2019
Parcels - 11. august 2019
Boy Pablo - 12. august 2019
Frank Turner & The Sleeping Souls - 7. august 2019
Of Mice & Men - 7. august 2019
Frank Carter & The Rattlesnakes - 13. august 2019
Gang Of Youths - 9. august 2019
Alma - 13. august 2019
Yungblud - 8. august 2019
Tamino - 10. august 2019

Sziget festival okrem hudby každoročne láka desaťtisíce ľudí z celej Európy aj na nehudobný umelecký a zábavný program, ktorého súčasťou sú divadelné predstavenia, akrobatický cirkus, umelecké inštalácie, športoviská či Sziget pláž. 27. ročník festivalu, ktorý každoročne potvrdzuje, že patrí medzi najlepšie európske festivaly, sa bude konať od 7. do 13. augusta 2019. V predaji sú 7-dňové, 5-dňové a 3-dňové permanentky, a tiež jednodňové lístky.

Všetky podrobnosti o festivale v slovenčine nájdete na oficiálnej stránke www.szigetfestival.com. 

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Sziget festivalu pre Slovensko Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Ringo Starr

Súvisiaci interpreti: Florence and the Machine, Foo Fighters