Britský spevák a producent Chris Corner alias IAMX sa v posledných rokoch na Slovensko vracia s každým novým albumom a inak tomu nebude ani v prípade jeho tohtoročnej štúdiovky Alive In New Light. Tá vyšla 2. februára a takmer presne po roku - 10. februára 2019 - ju hudobník príde predstaviť do bratislavského Ateliéru Babylon.

Po úspešnom boji so silnými depresiami, ktoré sa stali hnacím motorom jeho posledných dvoch albumov, sa IAMX začiatkom tohto roka prihlásil o slovo s ďalšou novou kolekciou pesničiek, optimisticky nazvaným albumom Alive In New Light (AINL). Samotný zakladateľ, mozog a srdce projektu IAMX Chris Corner označil album ako "kinematografickú oslavu svojho oslobodenia od démonov, ktorí ho dlho trápili". Štúdiovku opisuje ako svoje poďakovanie fanúšikom, a zároveň ako pozvánku do novej fázy projektu IAMX - do fázy "intoxikačnej cesty sebaobjavovania".

Aktuálne turné IAMX nesie názov Mile Deep Hollow Eurotour podľa skladby Mile Deep Hollow z albumu AINL. Tá sa, rovnako ako titulná skladba novej nahrávky, objavila aj v oceňovanom seriáli americkej televíznej siete ABC How To Get Away With Murder. Celkovo v ňom zaznelo už 15 Chrisových skladieb.


Tvorba albumu ako proces oslobodenia

Chris Corner nahral, naspieval a zmixoval album AINL vo svojom obytnom prívese v kalifornskej púšti, ktorý je jeho fanúšikom už roky dôverne známy ako umelcovo obľúbené útočisko. "Pre púsť je typický tzv. white noise (biely hluk - náhodný signál, ktorý má rovnakú intenzitu na rôznych frekvenciách, pozn. red.). Môžete sa doslova stratiť v detailoch produkovania a mixovania," vysvetľuje hudobník a skladateľ, pričom kreatívny proces opisuje ako mučivý a oslobodzujúci zároveň: "Keď sa vypíšete zo svojej bolesti, prichádza úľava. Šťastie je ako nejaká zručnosť. A ja som najšťastnejší, keď aktivujem schopnosti, ktoré ma udržiavajú v rovnováhe."

Ako Chris tvrdí, sám netuší, kam jeho novoobjavené oslobodenie povedie. Zatiaľ čo "I AM“ v názve projektu IAMX podľa jeho slov môže symbolizovať niečo stabilné, fixný stav bytia, "X" v závere označuje matematickú premennú, ktorá vyjadruje, že jeho osobnosť sa nikdy neprestane vyvíjať.


Multitalentovaný britský spevák, skladateľ, producent a multi-inštrumentalista sa naposledy predstavil na Slovensku so svojou koncertnou šou k albumu Metanoia v roku 2016.

"Je to psychoterapia hudbou, hlukom, sofistikovaným chaosom, v ktorom sa čudáci, smutní, opustení a frustrovaní realitou aspoň na chvíľu môžu cítiť chápaní, prijímaní a krásni. Extatická odpoveď publika je na mieste (...) Takmer šamanské praktiky a okázalá teatrálnosť vystúpení IAMX by mohli vyznieť trochu príliš 'emo' a vypočítavo, zamerané na efekt, ak by neboli tak dokonale odspievané a do poslednej kvapky potu prežité. Krv, pot, slzy aj emócie sú v prípade IAMX pravé," napísala v recenzii koncertu naša redaktorka Michaela Ivaničová.

Ďalšiu príležitosť zažiť intenzívnu hudobnú terapiu s IAMX budete mať 10. februára 2019 v bratislavskom Ateliéri Babylon. Počet lístkov je obmedzený a tradične je o ne veľký záujem, odporúčame preto zabezpečiť si ich čo najskôr.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Biografia

Anglický hudobník Chris Corner v minulosti pôsobil v trip-hopovej formácii Sneaker Pimps. Už takmer 15 rokov však boduje s elektro-rockovým projektom IAMX, ktorý má na konte albumy Kiss + Swallow (2004), The Alternative (2006), Kingdom of Welcome Addiction (2009), Dogmatic Infidel Comedown OK (2010), Volatile Times (2011) či The Unified Field (2012), po ktorého vydaní hudobník upadol do depresií a dlhodobej chronickej insomnie.

Po rokoch sa zotavil a svoje zdravotné trápenie pretavil do albumu Metanoia (2015) a mini-albumu Everything Is Burning (2016). V septembri 2017 vydal experimentálny inštrumentálny album Unfall, ktorý vznikal zároveň s albumom Alive in New Light (2018).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.IAMXmusic.com, www.facebook.com/IAMXofficial alebo www.instagram.com/IAMX.

Foto: Gretchen Lanham

Súvisiaci interpreti: IAMX