Slovensko-česká kapela Nina Rosa v Novej Cvernovke uvedie 30. novembra do života svoj čerstvo vydaný debutový album Discover. Spoločný koncert s klezmerovou skupinou Mojše Band uzavrie program literárneho festivalu Autoriáda 2019 a zároveň ním vyvrcholí Vianočný Cverna Market.

Kapelu Nina Rosa založila slovenská speváčka a huslistka Nina Marinová a pomenovala ju po svojom najväčšom fanúšikovi - svojej babke. Hlavnú skladateľku a textárku dopĺňajú ešte jej dvaja bývalí spolužiaci: gitarista Antonín Dlapa a akordeonista Michal Mihok. Každý z nich ovláda viacero nástrojov, v skladbách preto počuť aj perkusie, bendžo, či xylofón. V pesničkách je cítiť lásku k hudbe a cestovaniu. Prelínajú sa tu reálne i vymyslené jazyky a na nahrávke sa miešajú žánre ako jazz, elektronika, šansón či reggae.

V roku 2018 sa kapela dostala aj medzi kandidátov na titul Objav roka v Radio_Head Awards a redaktor Rádia_FM Vladimír "Potkan" Potančok nedávno jej nahrávku Discover zaradil aj do výberu Album týždňa Rádia_FM so slovami, že budúci rok má šancu kandidovať na cenu za najlepší debut roka. Na krste máte skvelú možnosť vypočuť si, ako znie Discover naživo.

Viac o albume: Nina Rosa debutuje žánrovo aj jazykovo pestrým albumom Discover


Po Nina Rosa zahrajú viac do tanca Mojše Band. Cieľom kapely je interpretovať najmä staré židovské piesne zo Slovenska, ktoré sú úzko zakorenené v slovenskom folklóre. Pod názvom Mojši sa skrýva pôvodné pomenovanie pre klezmerov žijúcich na Slovensku. Títo hráči, okrem toho, že hrali tradičnú židovskú hudbu, sa venovali kvôli obžive aj interpretácii slovenskej hudby.

Členovia Mojše bandu túto tradičnú hudbu obohacujú o ďalšie podnety z oblasti šansónu, world music a jazzu, nahrali dokonca aj svojský cover megahitu Happy od Pharrella Williamsa. Mojše Band tvoria traja mladí perspektívni muzikanti skúsení vo viacerých oblastiach a žánroch hudobného umenia.


Dvojkoncert je súčasťou tretieho ročníka festivalu Autoriáda 2019 na platforme Dní slovenskej literatúry, ktoré sa tento rok konajú od 24. do 30. novembra. Festival usporadúva OZ literarnyklub.sk, Literárne informačné centrum, BKIS, Nadácia Nová Cvernovka a Vydavateľstvo KK Bagala. Podujatie z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia.

Nina Rosa - krst albumu Discover + Mojše band 

Kedy: 30. novembra 2019 o 21:00 
Kde: Nová Cvernovka, Bratislava 
Za koľko: 5 eur

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Nikola Tokárová z o.z. literarnyklub.sk. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Eetu Linnankivi