Ministerstvo kultúry SR a RTVS pripravili počas súčasnej zložitej pandemickej situácie projekt, ktorý pomôže zviditeľniť jeden z najviac zasiahnutých sektorov. Televízna séria Klubtúra, ktorá vznikla v spolupráci významnými osobnosťami hudobnej scény, podporí umelcov, technických pracovníkov a prevádzkovateľov klubov a iných nezávislých kultúrnych priestorov.

Na Slovensku je aktuálne pasportizovaných viac ako 70 hudobných klubov a komunitných centier zameraných na živú hudobnú produkciu. V dôsledku pandémie koronavírusu a súvisiacich opatrení tieto inštitúcie a mnohí umelci, ktorí v nich pôsobia, nemôžu dlhodobo vykonávať umeleckú činnosť a hrozí im zánik. Táto situácia sa týka približne 1200 ľudí pôsobiacich v nezávislom kultúrnom hudobnom priemysle.

Ministerstvo kultúry SR a RTVS na to reagujú originálnym a chvályhodným projektom Klubtúra, na ktorého príprave spolupracujú s kultúrnou obcou - nezávislými tvorcami so zameraním na klubovú hudobnú scénu. Cieľom je pomôcť v tejto kritickej dobe dlhodobo obmedzovaným, resp. zavretým inštitúciám, a zároveň predstaviť verejnosti lokálne klubové scény. Počas najbližších mesiacov sa v 20 hudobných kluboch a komunitných centrách, ktoré vytvárajú priestor pre kreatívnu kultúru daného regiónu, zrealizuje 40 koncertov interpretov a zoskupení, ktoré reprezentujú danú oblasť. Výsledkom bude televízna séria, ktorá sa do programu RTVS dostane na jar budúceho roka.

Priblížia prácu ľudí, ktorých často nevidieť

"Som veľmi rada, že sa nám podarilo zrealizovať tento projekt. Podporíme ním 20 hudobných klubov a kultúrnych centier na celom Slovensku, v ktorých zahrajú koncerty regionálni interpreti a kapely. Zároveň podporíme a predstavíme aj ich realizačné tímy. Táto pomoc má veľa pozitív. Je adresná, rýchla, dáva ľuďom možnosť realizovať sa v oblasti, ktorá ich baví a napĺňa, divákom priblíži prácu ľudí, ktorých často nevidieť, no sú nenahraditeľní. Zároveň predstavuje regionálnu tvorbu a jednotlivé centrá a kluby," vyjadrila sa ministerka kultúry SR Natália Milanová.

"Ministerstvo kultúry SR vyhradilo finančné prostriedky a RTVS priestor vo vysielaní, ako aj vecné plnenie a ľudské kapacity a zabezpečuje kompletnú televíznu postprodukciu. Cieľom je vytvoriť priestor na prezentáciu klubov a lokálnych umelcov, predstaviť verejnosti pozadie ich fungovania v tomto náročnom čase, ale aj v období mimo pandémie," predstavil projekt riaditeľ Sekcie programových služieb STV a jeden z iniciátorov a autorov projektu Anton Šulík.

MK SR na realizáciu projektu vyčlenilo 125 000 Eur, ktoré budú využité na kompletnú produkciu 20 dvojkoncertov a ich televízny záznam, pričom produkcia koncertov bude kompletne zabezpečená regionálnymi umeleckými technickými pracovníkmi, ktorých práca bola v dôsledku pandémie výrazne obmedzená. Výsledkom projektu je tak nielen zviditeľnenie podhubia slovenskej hudobnej scény, ale aj finančná podpora nezávislých hudobných klubov a komunitných centier, účinkujúcich umelcov a technických pracovníkov v kultúre.

Dramaturgia v rukách tých najpovolanejších

O výber a následne oslovenie inštitúcií a umelcov sa starajú profesionálne umelecké autority Michal Kaščák a Martin Valihora, ktorí budú zároveň reláciu moderovať. Obaja majú za sebou tri dekády skúseností a pôsobenia v tomto sektore, okrem iného aj v rámci organizovania významných festivalov Pohoda a One Day Jazz. Práve ich silná kultúrna angažovanosť a pozícia v kultúrnom svete a na hudobnej scéne prináša do projektu potrebnú synergiu, resp. prepojenie medzi štátnymi inštitúciami a samotným segmentom nezávislej kultúry.

"Michal Kaščák aj Martin Valihora sú významné mená slovenskej kultúrnej obce a stoja za významnými projektami. Počas celého roka vytvárajú priestor na stretávanie sa a prezentáciu živej kultúry a nezávislých umelcov. V rámci tohto projektu to bude naopak, a práve oni budú hosťami na domovských scénach regionálnych umelcov. Predstavia viac ako 40 kapiel, vyše 100 účinkujúcich, v dvadsiatich kluboch po celom Slovensku," približuje Anton Šulík úlohu Kaščáka a Valihoru v projekte.

Diváci sa na jar vo vysielaní RTVS môžu okrem hudobných vystúpení umelcov z rôznych regiónov Slovenska tešiť aj na rozhovorové bloky, v ktorých moderátori predstavia účinkujúce hudobné zoskupenia, priblížia ich tvorbu, hudobnú históriu, ale aj okamihy, ktoré vykresľujú ich existenčné a umelecké pozície počas druhej vlny pandémie koronavírusu na Slovensku.

Valihora: Chceme ukázať realitu a pozadie živej kultúry

"Tento projekt má upozorniť na presah kultúry, predovšetkým živej kultúry, do každodenného života bežného človeka. Má primäť divákov k tomu, aby ju vnímali a aby ju cítili. Týmto projektom zároveň upriamujeme pozornosť na kultúrny život, ktorý funguje v obmedzenom režime aj v tomto období, a oboznamujeme širokú verejnosť s celkovou infraštruktúrou klubovej scény. Klubtúra chce ukázať realitu života kultúrnych priestorov, klubov, hudobníkov, obslužného personálu - celého organizmu, ktorý segment živej kultúry v sebe zahŕňa," hovorí Martin Valihora. 

"Predstavíme divákom celé pozadie kultúrneho podujatia, ukážeme, čo všetko sa skrýva za tými konkrétnymi pár hodinami, ktoré návštevník zažíva. Chceme ukázať kultúru ako životaschopný organizmus aj v tomto období, kedy mu chýba priestor na prezentáciu a tento priestor mu zároveň vytvoriť, či už prostredníctvom RTVS, ale aj v online priestore alebo v akomkoľvek inom médiu. Chceme, aby verejnosť mala možnosť kultúru zachytiť, dotknúť sa jej, cítiť ju, počuť a zažiť," dodáva hudobník a organizátor kultúrneho života.

Prvý záznam bol realizovaný vo štvrtok (26.11.) v bratislavskom kultúrnom priestore Nová Cvernovka. Na jar v ňom na televíznych obrazovkách uvidíte vystúpenia, ktoré odohrali Matúš Jakabčic Big Band, Nina PixelPjoni.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: RTVS