Po niekoľkých úspešných videách počas uplynulých rokov vydal klavirista a skladateľ Martin Kráľ tento rok svoj debutový album. Jeho klipy majú na Youtube dovedna už viac ako dva milióny zhliadnutí a krátko pred Vianocami zverejnil ďalší.

Martin Kráľ v detstve navštevoval základnú umeleckú školu, ďalej pokračoval ako samouk s veľkou vášňou pre hudbu. Začínal hraním na klavíri v baroch, no postupne sa začal venovať aj vlastnej tvorbe, ku ktorej pristupuje veľmi intuitívne. Potvrdzujú to aj jeho skladby, ktoré nie sú žiadnym vysokým umením, no našli si svojich fanúšikov medzi ľuďmi, ktorí by sa možno k podobnej tvorbe inak nedostali.

Už pred vydaním albumu s názvom Tvárou v tvár životu totiž mladý klavirista a skladateľ ukázal, že sa nebojí prichádzať s niečím novým a originálnym. Na konte má viacero spoluprác so známymi menami slovenskej hudobnej scény. Napríklad na jar tohto roka vydal videoklip k spolupráci s Vladisom - skladbe Babylon RMX, ktorá je prerábkou pôvodnej raperovej spolupráce s Majkom Spiritom a spevákom Maxom.

Hudobník na svojej debutovej štúdiovke, ktorú pokrstil v septembri, v pracoval priebežne počas troch rokov. Ide o album prevažne autorských nahrávok, no dostala sa naň aj klavírna inštrumentálna verzia Rytmusovej skladby Fenomen. Okrem inštrumentálnych skladieb poslucháč na nahrávke nájde aj hovorené slovo a spievané či rapované piesne. Okrem spomínaného Vladisa na albume hosťujú aj Martin Hataš, Plexo, Mugis, Dawe WhiteLaura a Anabela Mollová.

Martin Kráľ plánuje počas roka 2018 postupne vydávať videoklipy k jednotlivým skladbám z albumu. Najnovší z nich je k nahrávke Podriemkavať na sne.



Text: Hudba.sk (zdroj: PR/Anita Murinčáková)
Foto: Facebook.com/Kral.pianist