Už v prvej sérii sa do folklórnej šou zapojilo niekoľko Slovákov z rôznych kútov sveta, ktorých v zahraničí spojil intenzívny vzťah k folklóru. Na kastingoch do druhej série bol záujem zahraničných Slovákov natoľko silný, že pre nich tvorcovia Zem spieva vytvorili samostatnú kategóriu Zahraničie.

Slovenský folklór spoza hraníc sa postupne predstaví v troch kastingových kolách, v ktorých televízni diváci spoznajú vždy troch súťažiacich z radov jednotlivcov aj súborov. Lokálpatriotom zahraničných Slovákov bol vo včerajšej odvysielanej časti finančník a zanietený folklorista Ivan Béreš, ktorý sa počas nakrúcania značne odviazal. V uliciach Londýna si zatancoval pred zrakmi okoloidúcich. Práve v Londýne totiž žije vyštudovaný tanečník Peter Dančo, ktorý bol jedným z nominantov Ivana Béreša.

Súťažiaci v sprievode muzikantov pred porotou predviedol nielen tanec ale aj spev. Dominantná bola predovšetkým nákazlivá radosť, ktorou si získal prítomné publikum. Porota vyzdvihla výber valašských piesní a ich interpretáciu. Mierne výhrady mala k samotnému tancu, ktorý je určený pre viacerých tanečníkov.


Z rumunskej dedinky Varzari pricestovali na Slovensko ukázať svoj talent členovia folklórneho súboru Ďatelinka, ktorí do svojho vystúpenia zakomponovali tanečný repertoár výlučne z územia Slovenska. Ich vystúpenie porotcovia označili za sympatické a v pozitívnej kritike im odporučili niekoľko vylepšení v zmysle technických detailov.


Slovenský folklór žije svojim životom aj v Prahe vďaka folklórnemu súboru Šarvanci. Súbor s 15-ročnou históriou ponúkol na pódiu čardáš zo Zámutova. Od poroty si tiež vypočuli zopár rád na vylepšenie. No napriek drobným nedostatkom v nich videli veľký potenciál. To však nestačilo na postup do semifinále, do ktorého porota posunula Petra Danča, ktorému odporúča, aby najmä veľa spieval.


Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/zemspieva