Vypredané sály, skvelá atmosféra a nadšení fanúšikovia, ktorí odspievali všetky texty. Tak to vyzerá na 20 rokov Vitaj! Tour Špeciál skupiny Inekafe. Populárna bratislavská kapela oslavuje výročie prvého albumu Vitaj!, ktorý hrá výnimočne celý naživo a v pôvodnej zostave z čias, kedy ešte Vratko Rohoň nebol hlavným spevákom.

Inekafe odpálili 20 rokov Vitaj! Tour Špeciál minulý týždeň v Prahe, v Brne a v Bratislave. Koncerty, ktoré boli dlho pred konaním vypredané, sa začali v aktuálnej zostave, ktorú tvoria Vratko Rohoň, Dodo PraženecVlado Bis. Po piatich pesničkách z iných albumov nasledoval hlavný program večera - skladby z albumu Vitaj!. Ten vyšiel ešte v roku 1998 pod Vratkovou nezávislou značkou Shotgun Records. Najmä vďaka singlu 090x zaznamenal obrovský úspech a stal sa zásadným albumom celej jednej generácie.

Členovia kapely z obdobia konca 90-tych rokov - Marek "Cibi" Cibula, Mário "Wayo" Praženec a spomínaní Vratko Rohoň a Dodo Praženec - odohrali skladby spred vyše 20 rokov presne v takom poradí ako sú na CD. Podobné udalosti sú vždy spojené s veľkou dávkou nostalgie a to nielen pre fanúšikov, ktorí na albume vyrastali, ale aj pre samotných hudobníkov.

"Je to super! Akoby sme sa preniesli do čias, keď sme tieto dnes už staré pecky valili do ľudí. Akurát my už nemáme 20. Absolútne to prekonalo moje očakávania. Ľudia si naozaj užívali náš prvý album na všetkých koncertoch, paráda!" teší sa líder Inekafe Vratko, ktorý na pódiu podporil vtedajšieho frontmana Cibiho. "Cibi sa na turné veľmi poctivo pripravoval, pretože je narodený v znamení panny. 18 rokov totiž nespieval. Mali sme asi desať intenzívnych dvojfázových skúšok, strávili sme spolu celé dni. Cibi má taký hlbší hlas a ja vyšší, tak nám dobre ladia vokály," dodáva.


Druhý bratislavský koncert sa presúva do väčšieho klubu

Po odohratí celej kultovej nahrávky sa na pódium vrátila súčasná zostava kapely, ktorá odpálila najväčšie pecky z neskoršej tvorby kapely. Fanúšikovia s Vratkom odspievali hity ako Právo na šťastie, Spomienky na budúcnosť, Úspešne zapojení či Ďakujeme vám a kapelu nechceli pustiť z pódia. Tí, ktorí koncert v Ateliéri Babylon nestihli, majú možnosť zažiť Inekafe a ich 20 rokov Vitaj! Tour Špeciál ešte 2. februára v Bratislave.

"Koncerty v Prahe aj v Bratislave sa mesiac a pol pred konaním akcie vypredali, a tak sme sa rozhodli v rodnom meste pridať ďalší koncert. Z organizačných dôvodov sme ho presunuli do bratislavského Majectic Music Clubu. Tešíme sa, ako ešte raz odpálime tie staré punkové pecky," pozýva Vratko.

Bonusom tejto zmeny konania koncertu je, že MMC je oproti Babylonu o niečo väčší, takže atmosféra v klube môže byť ešte silnejšia. Navyše je to klub, v ktorom skupina hráva v posledných rokoch pravidelne a odohrala sa tam aj séria piatich po sebe nasledujúcich vypredaných koncertov v rámci comebackového turné v roku 2011. Dá sa teda povedať, že v novodobej ére kapely je MMC ich "domovskou scénou" a bude ideálnym miestom na zakončenie tohto spomienkového turné.

Vstupenky:  

Skupina Inekafe vznikla v roku 1995 ako jedna z garážovych kapiel v Bratislave na Prístavnej ulici. Dnes má na konte sedem radových albumov, dve výberovky, jedno koncertné dvoj-DVD a vyše 100-tisíc predaných nosičov. Úspešná kapela odohrá ročne vyše 100 koncertov po Slovensku aj Česku a už roky patrí medzi headlinerov mnohých letných festivalov. Zatiaľ posledný radový album skupiny je Nevhodný typ z roku 2015 a posledným singlom je úspešná skladba Sínus dopadu z výberovky 22 svetelných rokov (2017).


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Pavol Karell

Súvisiaci interpreti: Inekafe