V nedeľu 26. januára sa v New Yorku uskutočnil koncert s názvom Slováci v Carnegie Hall. Na podujatí, ktoré usporiadal veľvyslanec Slovenskej republiky v USA Ivan Korčok, sa predstavili bubeník Martin Valihora so svojim kvartetom a saxofonistom Radovanom Tariškom, skupina Jána Berkyho Mrenicu ml. a ako hostia klavirista Peter Breiner a spevák Peter Lipa.

Hlavným hudobným motívom bolo spájanie jazzu s prvkami folklóru, populárnej a klasickej hudby. V dramaturgii Martina Valihoru zazneli jazzové aranžmány slovenských ľudových piesní, akou je aj známa skladba Červené jabĺčko, ktorú po prvý raz s Radovanom Tariškom odohrali aj americkí hudobníci Markus Strickland a Ron Affif. Zazneli aj Slovenské tance Petra Breinera a jeho skladba Manhattan v podaní Petra Lipu a nechýbali ani rómske motívy v podaní Jána Berkyho Mrenicu ml., ktorého kvartet spolu s ostatnými umelcami odprezentoval aj klasické jazzové štandardy.

"Koncert bol venovaný Slovákom a úžasnému mestu New York, ktoré vytvorilo zázemie a platformu kozmopolitnému a tvorivému spoločenstvu umelcov a stalo sa zázemím celosvetovej kultúry," povedal na margo koncertu Martin Valihora, hudobník, ktorý je známy práve spájaním výnimočných umelcov do rôznych projektov. "Spájanie sa cez spoločné zážitky hudobnej spolupráce našich krajín vnímame ako silný akt podania si rúk so svetom na tej najjemnejšej úrovni," dodal.

"Našim cieľom bolo poskytnúť newyorskému publiku kvalitné slovenské umenie a šíriť tak dobré meno našej krajiny v tomto dôležitom politickom a obchodnom priestore, ale tiež vytvoriť príležitosť pre stretnutie slovenskej komunity a podporiť jej pozitívnu väzbu na domovskú krajinu," povedal veľvyslanec Ivan Korčok. "Úspešná diplomacia dnes musí byť otvorená publiku z najrôznejších oblastí, komunikovať aj formou kultúrnych zážitkov a pozitívnej emócie, čo sa nám týmto koncertom, pevne verím, aj podarilo," dodal.

TASR informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit) + PR/Andrea Čurná
Foto: Carnegiehall.org