Britské rockové duo Royal Blood vydá po takmer štyroch rokoch nový album s názvom Typhoons. V poradí tretia štúdiovka formácie sa dostane na trh 30. apríla a bude obsahovať jedenásť skladieb. Z nich basgitarista a spevák Mike Kerr s bubeníkom Benom Thatcherom zverejnili už druhú ukážku, ktorá nesie rovnaký názov ako album.

Novinka zároveň fanúšikov utvrdzuje v tom, že skupina nezaspala na vavrínoch, ktoré jej priniesli doterajšie počiny a posúva sa vpred. Už v minuloročnom singli Trouble's Coming, ku ktorému Royal Blood zverejnili aj videoklip, prekvapili novým, sviežim zvukom. Skladbu predstavili naživo v televíznej The Late Late Show With James Corden, kde im počas vystúpenia vypomohli dve dámy obsluhujúce klávesy a syntetizátor.

Po dvoch zverejnených ukážkach z očakávaného albumu je cítiť, že sa z "kráľovskej krvi" akosi vytratila rocková dravosť, pre ktorú ju mnohí v minulosti oslavovali. Tentoraz sa kapela, zrejme prirodzeným vývojom, rozhodla fanúšikov roztancovať a poštekliť popovými melódiami a falzetmi.


Predstavitelia novej indie-rockovej generácie

Z novej tvorby už nie je cítiť tá zeppelinovská energia, ktorou si v začiatku kariéry získali na svoju stranu aj samotného gitaristu legendárnych Led Zeppelin Jimmyho Pagea či multiinštrumentalistu a lídra Foo Fighters Davida Grohla. Celkový výraz je oveľa komerčnejší a uhladenejší. Väčšina fanúšikov si však môže vydýchnuť, pretože Mike Kerr má všetky efekty v pedalboarde pekne zoradené a z reproduktorov opäť vychádza charakteristický zvuk basgitary.

Z mladíkov, ktorí sa snažili dobyť svet a priniesli na rockovú scénu čerstvú energiu, sa stali vyzretejšie pôsobiaci predstavitelia novej indie-rockovej generácie. Zmenu napokon potvrdili aj samotní Royal Blood. "Jednoducho sme narazili na tento nový zvuk a veľmi nás baví. Práve nasledovanie tohto pocitu podnietilo kreativitu na novom albume. Je to zvláštne, no ak sa pozriete spätne na skladbu Figure It Out, je v nej možné nájsť zárodok tohto nového albumu. Uvedomili sme si, že nemusíme zničiť všetko, čo sme doteraz vytvorili, stačí, ak to posunieme ďalej, zmeníme to. Na papieri to znie ako malý objav, no keď si to vypočujete, znie to naozaj sviežo," povedal spevák.


Uvidíme, ako budú znieť ďalšie skladby. Napríklad taká Boilermaker, v ktorej im s produkciou vypomohol 47-ročný Josh Homme, známy najmä z Queens of the Stone Age alebo Eagles of Death Metal. Spomínanú Trouble's Coming, ale aj Who Needs Friends zas produkoval Paul Epworth, s ktorým v minulosti pracovali hviezdy rôznych žánrov, ako napríklad Adele, Usher, Florence + the Machine, Bruno Mars, Coldplay i Paul McCartney.

Royal Blood vznikli v roku 2011 v Brightone. Obdiva ich štúdiové albumy Royal Blood (2014) a How Did We Get So Dark? (2017) sa dostali na vrchol britského UK Chartu. Zaujali singlami ako napríklad Out of the Black, Little Monster, Figure It Out či Lights Out. Podarilo sa im získať napríklad dve NME Awards, Kerrang! Award či BRIT Award pre najlepšiu britskú kapelu.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/RoyalBloodUK