Bratislavské hlučné veľryby 52 Hertz Whale sa na sklonku minulého roka vrátili z vyše dvojtýždňového turné po Čechách, Poľsku, Nemecku a Belgicku, ktoré absolvovali s bratskou kapelou Shallov. Paradoxne tak svoje prvé klubové turné absolvovali v zahraničí, v marci sa však chystajú vplávať aj do domácich vôd.

52 Hertz Whale svojou mohutnou plutvou udrú v siedmich kluboch v Poprade, Brezne, Považskej Bystrici, Trenčíne, Trnave, Liptovskom Mikuláši a Nitre. Post-punková kapela, ktorá je známa svojou energiou, autentickosťou a hlučnosťou, okrem materiálu z predchádzajúcich dvoch nahrávok predstaví aj nové piesne. Dominik ProkRenat KhalloAdrián KrišákDominik Fabian a Tomáš Tabiš sa už tešia na túto cestu, ktorú nazvali tradične "kompaktne": Oh My Sanity, You're Never There But Here You've Got a Tour!

Hudba 52 Hertz Whale pripomenie kapely ako Preoccupations, Interpol alebo Mewithoutyou. Je nahnevaná, divoká a melancholická, preplnená energiou a netrpezlivosťou. V roku 2015 vydali rovnomenné EP, ktoré nasledoval v roku 2017 ich debutový album I've met a lot of people. V tom istom roku vystúpili na festivale Pohoda. Okrem toho odohrali mnoho koncertov doma aj v zahraničí s kapelami zvučných mien, ako Algiers (USA), The Underground Youth (UK),The Physics House Band (UK), Les Discrets (FR).

V roku 2018 kapela na pozvanie hudobného magazínu Full Moon vystúpila na najväčšom českom klubovom festivale Žižkovská noc. Koncom roka odohrala spomínané medzinárodné turné so Shallov. Momentálne skupina pracuje na novom materiále. Minimálne titulnú pieseň tohto turné (Oh My Sanity, You’re Never There But Here You’ve Got a Point), ktorú nedávno zverejnili s live videom z "home-coming" koncertu v bratislavskej A4-ke, budete mať možnosť počuť aj na marcovom turné.


52 Hertz Whale - Oh My Sanity, You're Never There But Here You've Got a Tour!

1. 3. - Poprad, Rock Fabric
2. 3. - Brezno, Bombura
8. 3. - Považská Bystrica, Umelci B2
9. 3. - Trenčín, Klub Lúč
21. 3. - Trnava, Kubik
22. 3. - Liptovský Mikuláš, Diera do Sveta
23. 3. - Nitra, Čudný Pohľad

Text: Renat Khallo/52 Hertz Whale (Hudba.sk edit)
Foto: Ema Rybárová