Veľký hit z prelomu tisícročí, Freestyler od fínskej skupiny Bomfunk MC's, bude mať v októbri okrúhle výročie. Legendárny videoklip z helsinského metra sa pri tejto príležitosti dočkal svojej vynovenej verzie, ktorá kopíruje svojho predchodcu, no s mnohými zmenami. Napríklad sa podriadil technologickému pokroku a mp3 prehrávač nahradil paradoxne rozmernejší mobil.

Keď sa skladba Freestyler v roku 1999 objavila v rozhlasovom éteri, zamilovali si ju fanúšikovia po celej Európe a skupine Bomfunk MC's priniesla síce krátkodobú ale veľkú slávu. Na pár rokov bol o kapelu veľký záujem aj u organizátorov koncertov a festivalov a hneď v lete roku 2000 sa predstavili aj na slovenskej Pohode, ktorá sa vtedy ešte konala na trenčianskom výstavisku.

Freestyler je suverénne najznámejšia pesnička fínskej kapely, pričom väčšina ľudí, ktorí si ju "išli" si sotva spomenie na nejakú inú pesničku z produkcie Bomfunk MC's. Skladba pochádza z ich debutového albumu In Stereo (1999), ktorý bol vo Fínsku platinový s predajom cez 90-tisíc kópií. Samotná pesnička však dosiahla omnoho väčší úspech a stala sa najpredávanejším singlom roka 2000 v Európe. Okrem mnohých krajín Starého kontinentu sa dostala na prvú priečku hitparád aj na Novom Zélande či v Austrálii. Vo Veľkej Británii sa stala dvojkou v singlovom UK Charte, no v USA kapela neprerazila - skladba sa umiestnila až na 47. priečke rebríčka Billboard Hot Dance Music/Maxi-Singles Sales. 


Legendárny videoklip s liftingom

V týchto dňoch sa Freestyler po 20 rokoch opäť fanúšikom pripomína, a to vďaka nanovo nakrútenému videoklipu. Ten je súčasťou reklamnej kampane belgickej spoločnosti Telenet na podporu novej mobilnej telefonickej služby. Videoklip predstavuje akýsi lifting pôvodnej verzie, pričom mp3 prehrávač, ktorý dokáže ovládať ľudí, nahrádza mobilný telefón a stratil sa tiež neprehliadnuteľný kábel zo slúchadiel.

Kým v roku 1999 bol hlavným hrdinom klipu 15-ročný Marlo Snellman, ktorý sa objavil aj v ďalších videoklipoch Bomfunk MC's a neskôr sám vydal niekoľko singlov, teraz má čarovné ovládanie v rukách dievča - Milica BajčetićZmenila sa tiež stanica metra a dianie sa prenieslo z helsinského metra do podzemnej stanice mestskej vlakovej dopravy Vukov Spomenik v srbskom Belehrade. 

Pôvodný videoklip k pesničke Freestyler má v súčasnosti na Youtube cez 140 miliónov vzhliadnutí, pričom jeho vynovená verzia presiahla len za týždeň 2,5 milióna pozretí. Aj to je dôkaz, že aj po 20 rokoch dokáže táto skladba stále osloviť poslucháčov. 


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Bomfunk Mc's