Dva roky po reedíciu vinylovej nahrávky, o ktorú sa postaralo občianske združenie Provisorium v spolupráci s vydavateľstvami Deadred a Starcastic a firmou Vinyl Lab, vychádza album Modrý vrch pod hlavičkou Opusu aj na CD. V poradí štvrtý štúdiový album Deža Ursinyho Modrý vrch pôvodne vyšiel v roku 1981.

Dežo Ursiny (spev, elektrická gitara, perkusie) na albume okrem svojho dvorného textára Ivana Štrpku spolupracoval s kapelou Burčiak, ktorej líder, basgitarista Pavel Daněk, bol producentom albumu. Súčasťou skupiny boli aj Ctibor Hlinenský (bicie nástroje) a Ursinyho dlhoročný najbližší hudobný spolupracovník Jaro Filip (klavír, perkusie), pričom zostava bola rozšírená o viacerých významných hostí - Ľubomír Tamaškovič (tenor saxofón), Marián Varga (organ Wersi), Ondřej Konrád (ústna harmonika), Milan Brunner (flauta), Martin Karvaš (hoboj) a sláčikovú skupinu viedol Oswald Willmann.

Jedinečná a nezameniteľná poetika Ursinyho hudby a Štrpkových textov, ako aj skvelé majstrovstvo zúčastnených hudobníkov prispeli k tomu, že Modrý vrch sa stal jedným z vrcholov umeleckého pôsobenia Deža Ursinyho v slovenskej hudobnej kultúre. Umelci nám nechali aj jedinečný odkaz na zadnej strane obalu CD: "Máte v rukách náš Modrý vrch. A nám nezostáva už nič iné, len zaželať Vám pokojný výstup. Čo ešte dodať na cestu? Vari len malý odkaz (ale to už viete): Modrý vrch je vo vašich rukách."


Nehovor nič a cestuj so mnou

"V čase svojho vzniku nemal nijako zvlášť veľkú odozvu, ale dnes patrí medzi míľniky slovenskej hudby," napísal o albume pri príležitosti spomínanej vinylovej reedície novinár a hudobník Peter Bálik. "Zavriete oči a Modrý vrch stojí pred vami. Je jedno, ako je ďaleko, stačí vykročiť a skôr či neskôr k nemu dorazíte. A medzitým vám v ušiach bude znieť krásna hudba. Známa, príjemná, uchu lahodiaca, ako keby vás prvé jarné slnko hladilo po tvári. 'Nehovor nič a cestuj so mnou,' ozve sa hlas speváka a skladateľa Deža Ursinyho, ktorý vás prostredníctvom slov básnika Ivana Štrpku pozýva na výpravu, ktorá sa volá Modrý vrch. Tá rozkoš z hudby, zdá sa, je večná. Album dvojice Ursiny/Štrpka je po rokoch stále fascinujúcim počúvaním," uvádza Bálik.

"Platňa Modrý vrch už len svojím názvom zaväzovala k veľkým výkonom. Počin nesklamal a pokračoval tam, kde zanechali svoje stopy Nové mapy ticha. Položiek na platni je celkom dosť, Ursiny a Štrpka ešte viac než v minulosti podriadili umelecké vyjadrovanie potrebám piesne. Piesňou v ich ponímaní myslíme kompaktnú, pomerne zapamätateľnú plochu hudby, kde sú experimenty prísne obmedzené na nevyhnutnú mieru. Zároveň platňa nezabúda na progresívne 70. roky a uzatvára hviezdnu kapitolu začatú Pevninou detstva," napísal o Modrom vrchu náš redaktor Marek Danko vo svojom seriáli o Ursinyho tvorbe.

Zoznam skladieb na albume Modrý vrch:

1. Cestujúci
2. Lúka
3. Obrázok hráča
4. Modrý vrch I
5. Pod hladinou
6. Pristátie v marci
7. Spomienka na drozda
8. Modrý vrch II
9. Nad riekou
10. Útok z hlbokého rána
11. Všetko vo vajci


 
Redakciu Hudba.sk informovala Renáta Tomášová, PR manažérka vydavateľstiev Warner Music Slovakia a Opus.
 
Foto: Tomáš Písecký

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny