Populárna bratislavská skupina Hex pre svojich fanúšikov po prvýkrát v histórii pripravila akustickú šnúru. Najväčšie hity ako Maťo a Linda, V piatok podvečer, Nikdy nebolo lepšie či minuloročný megahit Keď sme sami, podľa ktorého je celé turné nazvané, v apríli a v máji zaznejú po celom Slovensku v nových jedinečných aranžmánoch.

Kapela Hex má za sebou mimoriadne úspešný rok, ktorý sa niesol najmä v znamení hitu Keď sme sami. Po nasadení do éteru na začiatku minulého leta sa singel prekvapivo stal najhranejšou slovenskou skladbou roka, a tak sa nemalej pozornosti dostalo aj výberovému albumu a knihe Všetko najlepšie či koncoročným koncertom plným hostí.

Začiatkom tohto roka si kapela dala zaslúženú pauzu, na jar však naplánovala exkluzívne akustické turné Keď sme sami acoustic tour. "Idea akustického hrania mi napadla koncom roka 2013, po tom, čo sme si to s chalanmi párkrát vyskúšali. Páčila sa mi tá voľnosť, možnosť meniť piesne za jazdy a iné tempo koncertu. A v neposlednom rade netreba so sebou nosiť toľko rárohov... Tak sme si vybavili pekné gitary Furch a ideme na to," vysvetľuje spevák Peter "Ďuďo" Dudák.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Hex akusticky Zdroj: René Miko

Spontánnosť a prekvapenia

Hexáci o necelý mesiac vyrazia na akustické turné vôbec po prvýkrát vo svojej histórii. So špeciálnym programom zavítajú od 24. apríla do 29. mája do ôsmich miest od Levíc až po Michalovce. "Na turné v takomto duchu ideme naozaj prvý raz. Keďže nás ľudia za tie roky mali možnosť vidieť v tej elektrickej rock'n'rollovej verzii, povedali sme si, že je čas na zmenu. Chceme ukázať fanúšikom aj intímnejšiu tvár našich pesničiek. To, že hexácke skladby majú silu aj v takomto šate, sme si overili nedávno na jednom benefičnom koncerte. Bez veľkej aparatúry sme dokázali strhnúť vyše 700 ľudí, ktorí nás nechceli pustiť z pódia," láka na koncerty basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský. 

Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na jedinečné úpravy najväčších hitov, vrátane energických V piatok podvečer či Nikdy nebolo lepšie. "Pesničky sme oholili úplne na kosť. Na turné berieme len dve akustické gitary a jednu akustickú basgitaru. A cajon, čo je vlastne taká perkusia, na ktorej nám Tybyke bude držať rytmus. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na spontánnosť koncertov, je dosť možné, že si zahráme prevzaté skladby či iné špeciality, ktoré si hrávame na našich cestách autom po Slovensku," prezrádza Yxo.

Nové verzie skladieb si vyžadujú dôkladné skúšanie a vylepšovanie, a tak kapela poctivo maká v skúšobni. "Stretávame sa u nás v štúdiu a skúšky si nahrávame, aby bol výsledok čo najlepší. Veľmi sa na turné teším. Okrem skúšania s kapelou aj behám, aby bola kondička," prezradil Ďuďo. "Teším sa, že sa znova uvidíme s našimi fanúšikmi. Koncom minulého roka sa nám podarili dva naozaj skvelé koncerty v Bratislave. Už vtedy sme si povedali, že tú užasnú atmosféru musíme priniesť aj do ďalších miest. Okrem hitov z výberovky im predstavíme aj staršie pesničky, ku ktorým sa možno doteraz nedostali," dodáva Yxo.

Hex - Keď sme sami acoustic tour 2014:

15. apríla - Bratislava, Gorila.sk Urban Space (doplnené 8.4.2014)
24. apríla - Banská Bystrica, Hotel LUX
25. apríla - Žarnovica, Alžbetka
26. apríla - Levice, Miami Club
21. mája - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note
22. mája - Poprad, Cafe Razy
27. mája - Brezno, Sirius Club
28. mája - Košice, Ges Club
29. mája - Michalovce, Veľká sála MsKS

Lístky na vybrané koncerty sú v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený redakciou.

Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Hex