Presne o mesiac, v sobotu 28. apríla, sa v Ateliéri Babylon uskutoční ďalšie vydanie jarných Bratislavských jazzových dní. Fanúšikovia sa môžu tešiť na tri žánrovo rozmanité koncerty s výraznými ženskými postavami súčasnej jazzovej scény. Okrem Ester Rada, Rachel Z a Kadri Voodrand sa predstaví aj legendárny bubeník Omar Hakim.

Fantastická izraelská speváčka etiópskeho pôvodu Ester Rada vyrastala na hudbe legendárnych speváčok ako Aretha Franklin, Nina Simone, Ella Fitzgerald, ktorých vplyv je v jej speve naozaj počuť. Hudobne sa výrazne inšpirovala aj zakladateľom etiópskeho jazzu Mulatuhom Astatkom. Spojenie týchto dvoch svetov pôsobí v jej hudbe magicky a neodolateľne.

Debutovala pred piatimi rokmi a už jej prvý hit Life Happens sa dostal do rotácií MTV či VH1. Svoje umenie predstavila na festivaloch a v kluboch na piatich kontinentoch, okrem iného spievala aj na Glastonbury a slovenskú premiéru si odkrútila na Pohode 2016. V auguste 2017 vydala album Different Eyes, ktorý je unikátnym mixom nového soulu, funku, tradičného R&B a etiópskeho jazzu.


Meno Omar Hakim netreba na Slovensku špeciálne predstavovať. Pozornosť fanúšikov si zaslúži aj jeho aktuálny projekt The OZ Experience, na ktorom slávny hudobník spolupracuje držiteľkou Grammy, klaviristkou Rachel Z. Ich hudba má v sebe obrovské množstvo groovu a spontánnych kompozícií. V Bratislave týchto dvoch skvelých hudobníkov bude sprevádzať aj člen projektu Joe Zawinul Syndicate Linley Marthe na elektrickej gitare a francúzsky gitarista Louis Winsberg.


Kadri Voorand je jednou z najznámejších estónskych speváčok a hudobníčok. V roku 2017 na estónskych hudobných cenách získala ocenenia Speváčka roka a Najlepší jazzový album. Na jarných džezákoch sa predstaví vo dvojici s basovým gitaristom Mihkelom Mälgandom.


Jarné Bratislavské jazzové dni 2018 sa budú konať 28. apríla v Ateliéri Babylon. Aj tohtoročný program potvrdzuje, že organizátori v rámci jarnej edície festivalu pokračujú v nastavenom trende a na Slovensko prinášajú koncerty mladých umelcov a hviezdy nastupujúcej generácie vo svojom žánri. Veď len za posledných pár rokov na jarných džezákoch koncertovali napríklad Jacob Collier, Cory Henry či Bill Laurance.

Všetky podrobnosti o podujatí nájdete na oficiálnej stránke www.rockpop.sk a na Facebook evente.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili.