Sochu legendárneho speváka a hudobníka Davida Bowieho v anglickom meste Aylesbury poškodil vandal. Urobil tak v utorok skoro ráno, menej ako 48 hodín po tom, ako ju slávnostne odhalili.

Na záberoch z webkamery nainštalovanej pri soche možno vidieť zahaleného vandala ako pri nej sprejuje odkazy "RIP DB" a "Najprv nakŕmte bezdomovcov". Muž okrem toho postriekal aj časť diela. To hneď v utorok začali čistiť dobrovoľníci. Pozrite si fotografie a video na webe BBC

Vandalizmus na prvej Bowieho soche na svete odsúdili viacerí ľudia z Aylesbury. "Vandalizmus je strašný. Daňoví poplatníci teraz budú platiť za vyčistenie, takže ironicky práve vandal je tým, kto obral ľudí bez domova o peniaze," vyjadrila sa jedna z tamojších obyvateliek Helen Light. "Toto je hlúpe a pochabé. Nemusí to byť každého šálka kávy, ale vandalizmus je jednoducho nezmysel," povedal ďalší miestny obyvateľ Nigel Howlett. Hudobný promotér David Stopps, ktorý zorganizoval zbierku na vytvorenie sochy, uviedol, že farbu z nej dokážu odstrániť a budú ju strážiť každý deň.

Bowieho socha s názvom Earthly Messenger (v preklade Pozemský posol, pozn. SITA) je dielom Andrewa Sinclaira a zobrazuje umelca v jeho civilnej podobe z roku 2002, ako sa pozerá na viaceré svoje alter egá na čele s excentrickým Ziggym Stardustom, pričom z reproduktorov nad ním každú hodinu hrá niektorá z jeho piesní.

Socha stojí na tamojšom Market Square, ktoré hudobník spomína v úvodnej piesni Five Years z albumu The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972). Skladby z tejto nahrávky po prvý raz predstavil práve počas koncertu v Aylesbury, kde takisto v premiére predviedol aj piesne z albumu Hunky Dory (1971). Earthly Messenger vznikol vďaka peniazom z grantov a spomínanej verejnej zbierky, v ktorej sa predvlani podarilo získať 100-tisíc libier.



Zdroj: SITA (bbc.com, archív)
Foto: PA/via AP

Súvisiaci interpreti: David Bowie