Tretia séria speváckej šou The Voice Česko Slovensko má za sebou prvú fázu. Od 10. februára prebehlo sedem "kastingových" kôl zvaných Výber naslepo. Priniesli množstvo výkonov, ktoré koučov aj divákov príjemne šokovali, avšak nie všetci, ktorí by si to zaslúžili, postúpili do ďalšej fázy.

Úspešný zahraničný formát hudobnej súťaže sa na naše obrazovky vrátil po pomerne dlhej pauze. Druhá séria sa totiž ešte pod názvom Hlas Česko Slovenska vysielala v roku 2014. Výraznou zmenou tohto ročníka sú tri nové mená koučov. Z pôvodnej zostavy ostal len český rocker Josef Vojtek, doplnil ho veľmi prirodzený a namotivovaný Vojtěch Dyk, slovenský raper Kali a speváčka Jana Kirschner, ktorej vystupovanie v šou bolo v doteraz odvysielaných dieloch najčastejším terčom kritiky.

Producenti programu tentokrát zariskovali aj s moderátorskou dvojicou, ktorú vytvorili speváčky Mária Čirová a Tereza Kerndlová. Tie však vo výberoch naslepo boli skôr oporou súťažiacim a možnosť prejaviť sa po moderátorskej stránke dostanú naplno až v ďalších kolách. Ako u nás býva v speváckych šou v posledných rokoch zvykom, aj tentokrát excelovali najmä ženské súťažiace. Pozrite si najlepšie vystúpenia doterajšieho priebehu súťaže.

Jana Nováková - Skyfall

Najmladšia a najlepšia? To je zrejme otázka, ktorú si počas posledného nedeľného výberu naslepo kládlo množstvo televíznych divákov. Sympatická Jana Nováková si zvolila pomerne obľúbenú pieseň u súťažiacich v speváckych šou. Jana má síce len 15 rokov, no s hitom Skyfall od Adele to zvládla na výbornú a získala si priazeň všetkých koučov okrem Jany Kirschner.


Anette Kolková - Jealous

Posledný výber naslepo priniesol hneď niekoľko obrovských talentov. Medzi tie, ktoré si zaslúžia pozornosť a môžu to v tretej česko-slovenskej sérii The Voice dotiahnuť poriadne ďaleko, sa zaradila aj Anette Kolková. Na rozdiel od zvyšku speváčok v tomto ročníku disponuje mimoriadne zapamätateľným a vyzretým hlasom. Českej speváčke sa podarilo zaujať celú porotu, a to aj napriek tomu, že si vybrala u nás pomerne neznámu skladbou Jealous od britského speváka, hudobníka a rapera Labrintha.


Diana Kalashová - In My Blood

Jednou z favoritiek tohto ročníka je nepochybne talentovaná Diana Kalashová, ktorú ste mohli vidieť hneď v prvom televíznom zostrihu z "kastingových" vystúpení. Študentka z pražského konzervatória si vybrala song In My Blood od Shawna Mendesa. Ak máte pocit, že ste Dianu už niekde videli, zrejme sa nemýlite. V minulosti totiž súťažila aj v šou Česko Slovensko má Talent a v roku 2017 dokonca vydala svoj debutový album Bez pravidel.


Kateřina Kolčavová - Believer

The Voice môže byť pre množstvo spevákov skvelým odrazovým mostíkom, no v konečnom dôsledku ide najmä o televíznu šou, ktorá má v závere aj tak len jedného víťaza. Občas sa ale stane, že niekto naozaj výrazný a so slušným potenciálom vypadne priskoro. Veľkú diskusiu vzbudilo najmä vystúpenie Kateřiny Kolčavovej, ktorú porota napriek skvelému výkonu ďalej neposunula.

Jana Kirschner neskôr priznala, že keď si s odstupom času pozrela niektoré vystúpenia "vyradených" spevákov, tak sama ľutovala, že sa ona ani nikto z koučov neotočil. Môžeme len polemizovať, čo za tým naozaj bolo, ale vypadnutie Kolčavovej rozhodne prekvapilo. Najmä keď si uvedomíme, že v porote sedí rockový spevák a v súťaži bolo silných rockovejších hlasov, ktoré ho mohli osloviť, naozaj ako šafranu.


Tomáš Berky - Don't Stop Me Now

Po výbere na slepo sa so snom o výhre musel rozlúčiť aj Tomáš Berky. Ten si vybral všetkým dobre známu pieseň Don't Stop Me Now od skupiny Queen. Napriek tomu, že podal solídny a energický výkon a porota sa po celú dobu zjavne dobre bavila, nikto z nich mu nedal šancu pokračovať v šou aj ďalej. Ak by Tomáš skúsil šťastie v inej súťaži, pravdepodobne by postúpil ďalej. Konkurencia v The Voice je však skutočne veľká už od úvodných kôl a vyložene zlí speváci sa pred kameru ani nedostanú.


Valéria Polčová - Running

Ak by o postupe do ďalších kôl rozhodovali počty pozretí na Youtube, tak medzi favoritov by sme ihneď mohli zaradiť Valériu Polčovú. Jej vystúpenie s hitom Running od Beyoncé má už viac než 200-tisíc prehratí. Valérii stačilo pár sekúnd na to, aby sa otočila celá porota, ktorá sa pri hodnotení jej výkonu prebiehala v superlatívoch.


Jaroslav Parči - Despacito

Španielsky spievané skladby už v našich končinách dávno nie sú len výsadou pár stoviek fanúšikov. Veľkú zásluhu má na tom portorický spevák a skladateľ Luis Fonsi, ktorého hit Despacito v roku 2017 zbúral všetky vtedajšie rekordy s zaradil sa medzi najúspešnejšie skladby v histórii. Jaroslav Parči spieval minimálne s takou dávkou energie ako sám Luis Fonsi, vďaka čomu sa mu podarilo postúpiť aj ďalej.


Adriana Bessogonov - Make You Feel My Love

S piesňou od britskej hitmakerky Adele to skúsila aj 17-ročná Adriana Bessogonov, ktorá zaspievala song Make You Feel My Love. Adriana sa zaradila medzi tých šťastlivcov, ktorým stačilo pár sekúnd na to, aby bolo jasné, že postupujú ďalej. Napriek tomu, že ako prvá sa pri jej výkone otočila Jana Kirschner, sympatická brunetka si za svojho kouča vybrala Pepu Vojteka zo skupiny Kabát.


Michaela Husárová - Rolling In The Deep

Do tretice Adele, tentokrát v podaní speváčky, ktorá našim čitateľom nie je neznáma. Jej vlastná tvorba je pritom dostatočne zaujímavá na to, aby nemusela spievať coververzie. Účasť v televíznej šou je však dobrý spôsob, ako sa predstaviť širšiemu publiku. Jej zachrípnutý hlas v spojení s hitom Rolling In The Deep nenechal porotcov chladnými a bez ohľadu na to, ako ďaleko to v súťaži dotiahne, je jasné, že o Michaele Husárovej alias M.U.S ešte budeme počuť.


Veronika Vráblová - Jediný a jediná

Drvivá väčšina súťažiacich sa snažila zaujať spevom v anglickom jazyku. O to výraznejšiu šancu zaujať mala tá menšina, ktorá to skúsila so slovenskou alebo českou skladbou. Do tejto skupiny sa zaradila aj talentovaná Veronika Vráblová, ktorá zaspievala pesničku Jediný a jediná od Zuzany Smatanovej.


Karolína Koleková - Love On The Brain

Risk je zisk. To si dnes môže bez strachu hovoriť Karolína Koleková, ktorá to zariskovala s výborným singlom barbadoskej hviezdy Rihanny. Karolína si vďaka balade Love On The Brain získala takmer celú štvoricu porotcov a určite bude zaujímavé sledovať, ako zabojuje v ďalších kolách súťaže.


Viktoriya Michshenko - Bound To You

Horúcim želiezkom v ohni bude Viktoriya Michshenko, ktorej možno v ďalších kolách pomôže aj jej imidž. Určite však nejde o výzor, ktorý by prevyšoval kvalitu jej hlasu. So skladbou Bound To You od Christiny Aguilery totiž dokázala, že v súťaži rozhodne nie je náhodou a je dosť možné, že pri sledovaní jej výkonu budete mať zimomriavky.


Marek Pošta - A Thousand Years

Medzi postupujúcimi v The Voice Česko Slovensko síce tentokrát jednoznačne dominuje nežné pohlavie, no našlo sa aj pár mimoriadne tabletovaných mužov. Medzi nich určite patrí aj Marek Pošta, ktorý zaspieval pieseň A Thousand Years od Christiny Perri. Ak by ste zavreli oči, zrejme by ste mali podľa hlasu pocit, že ide o oveľa staršieho a vyzretejšieho speváka.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/TheVoiceCeskoSlovensko