Počas nútenej covidovej prestávky, ktorá sa hudobníkom začína zdať nekonečnou, sa slovenský orchester Taste of Brass opäť zatvoril do nahrávacieho štúdia. Jedným z výsledkov poslednej štúdiovej aktivity zoskupenia, ktoré dáva nový šat piesňam Karola Duchoňa, Jany Kocianovej či Věry Špinarovej, je skladba Olympiáda z pera Aliho Brezovského.

"Koncerty pre živé publikum sú zatiaľ v nedohľadne a nás už poriadne svrbeli prsty od muzikantskej nudy. Našťastie, máme k dispozícii nahrávacie štúdio, tak sme nelenili a podujali sa postupne po singloch nahrávať skladby slovenských autorov zo 70. a 80. rokov. Prvou z nich je práve Olympiáda," uviedol pre TASR líder zoskupenia David Krajčí. Je známy snahou priniesť do súčasného sveta hudby časy, keď za každým spevákom či speváčkou stála veľká kapela alebo celý orchester. Nadväzuje tak na zvukovosť zoskupení, akým bol napríklad aj Tanečný orchester československého rozhlasu.


Taste of Brass tentoraz potešia skladateľským počinom Aliho Brezovského, legendy slovenskej populárnej hudby, ktorá má na konte stovky piesní. Dnes už 81-ročný autor stále spolupracuje aj s mladšou generáciou, od roku 2018 aj s orchestrom Davida Krajčího. "Je nekonečnou studnicou piesní, ktoré nám do repertoáru bolo treba ako soľ," priznal kapelník Taste of Brass. Kapela začínala s americkými pesničkami Herba Alperta a Tijuany Brass. "Neskôr nám bol veľkou inšpiráciou nemecký orchester Jamesa Lasta. K československej tvorbe nás to príliš neťahalo, a práve to sa podarilo zmeniť pánovi Brezovskému. Po rozhlasovom krste nášho druhého albumu ma na druhý deň kontaktoval s tým, že bol z koncertu veľmi nadšený a rád by nám ponúkol niekoľko svojich piesní," prezradil David. Po roku sa z koncertného repertoáru orchestra stal čisto slovenský program s Aliho piesňami ako Správne dievča, Kreslím si ružu, Ó rodný kraj, Náš učiteľ a inými.
      
V prípade Olympiády siahli po menej známej kompozícii, ktorá vznikla v roku 1980 pri príležitosti letných olympijských hier v Moskve. O rok neskôr vznikla inštrumentálna nahrávka Tanečného orchestra československého rozhlasu v Bratislave, pieseň aranžoval Václav Maňas, orchester dirigoval Miroslav Brož. "Rozhodnutie priniesť do štúdia popri iných skladbách aj túto pieseň vzniklo len niekoľko hodín pred začiatkom nahrávania. Skladbu sme dokonca nikdy nehrali naživo, ani sme ju nezačali skúšať, keďže pôvodne sme ju chceli zaradiť na minuloročnom festivale Kantiléna Karola Duchoňa," približuje Krajčí genézu novinky.

Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/TOBorchestra