David Kollar, ktorý nedávno absolvoval inšpiratívny a mimoriadne plodný niekoľkotýždňový pobyt v USA, bol popri svojich ďalších aktivitách prizvaný aj do zaujímavého celosvetového projektu Through The Wire. Sú v ňom zainteresovaní hudobníci ako Tony Levin, David Torn alebo Pat Mastelotto a cieľom je re-imaginácia hudby Petra Gabriela.

V rámci projektu Through The Wire ;priložilo ruku k dielu viac ako 140 hudobníkov, pričom nahrávanie prebieha na diaľku (takpovediac "cez kábel") naprieč rôznymi krajinami a kontinentmi od Ameriky cez Európu a Áziu až po Austráliu a Nový Zéland. Touto cestou chcú iniciátori projektu, hudobníci a producenti Jeremy Nesse a Deane Arnold, zachytiť ducha doby, poznačenej pandémiou, a zároveň pripomenúť a osláviť tvorbu jedného z najvplyvnejších rockových umelcov.

Nesse a Arnold na projekte pracujú už od roku 2020 a počnúc februárom tohto roka, kedy Peter Gabriel oslávil 72. narodeniny, vydávajú každý mesiac EP s piatimi skladbami. Spolu by tak postupne do konca tohto roka malo vyjsť 50 nanovo pretvorených a nahratých piesní z repertoáru, ktorý Gabriel vytvoril za posledných 40 rokov. Majú byť medzi nimi skladby známe z jeho nahrávok a koncertov, ale aj doposiaľ nedokončené piesne.

Slovenský gitarista a skladateľ David Kollar nahral gitary do piesne Big Time, ktorá je súčasťou druhého EP, vydaného 4. marca 2022. "Bola to veľmi príjemná spolupráca a zároveň pocta. Mal som voľné ruky. Dovolil som si nahrať aj experimentálne gitary, ktoré je viac počuť v poslednej časti skladby," hovorí 38-ročný rodák z Prešova.



David Kollar sa nedávno vrátil v USA, kde nahrával novú hudbu s niekoľkými významnými umelcami vrátane svetoznámeho filmového skladateľa Thomasa Newmana. Viac sa dočítate v článku "Americké víťazstvá Davida Kollara", ktorý napísal publicista Peter Motyčka.

V súčasnosti hudobník pracuje aj na novom projekte s bubeníkom Gergom Borlaiom a basgitaristom Lorenzom Feliciatim. Jeho posledná vydaná nahrávka je hudba k rozhlasovej hre Vizičlovek

Text: Patrik Marflák (zdroj: David Kollar, Genesis-news.com)