Prvý album Hany Hegerovej s rovnomenným názvom ponúka fanúšikom a znalcom československej hudobnej scény vydavateľstvo Supraphon. Platňa vyšla 8. apríla, 50 rokov od prvého vydania, v pôvodnej grafike na CD aj vinylovej LP verzii.

Speváčka sa svojej prvej LP platne dočkala v 35 rokoch, keď už mala za sebou úspešné herecké i spevácke vystúpenia. V replike historicky prvého obalu (foto: Josef Koudelka, grafická úprava: Zdeněk Seydl, sleeve-note: Leo Jehne) je 12 piesní s oprávneným prívlastkom legendárne. Osudy tohto albumu sú naozaj pestré, zaujímavosťou je už len samotné hľadanie jeho názvu. Titulná strana si totiž vystačila s menom speváčky. Na zadnej strane obalu bolo napísané Zpívá Hana Hegerová a etiketa na vinylovej platni následne ponúkla tretí variant Šansony s Hanou Hegerovou. Dnes sa však za ten pravý považuje eponymný názov, hoci v mnohých internetových zdrojoch je pod spomínaným tretím názvom.

Samotná Hana Hegerová o ikonickom obale albumu povedala: "V roku 1966, práve v období, keď som nahrávala svoj prvý album, ma zaujal výborný súbor fotografií Josefa Koudelku Cikáni. Romantika týchto snímok mi doslova učarovala. Môj otec bol totiž veľmi dobrý amatérsky fotograf, tak som mala k fotografovaniu a fotografiám odjakživa vrelý vzťah. Povedala som si, že Koudelka by mohol byť ten pravý, ktorý by vystihol atmosféru mojich piesní a zároveň mi urobil nápaditý portrét pre LP. To sa nakoniec aj stalo."

Album sa v pôvodnom prebale už nikdy nevydal. Okrem toho komunistická cenzúra nahrávku zakázala a keď sa mohla po roku 1989 opäť vydať, bolo to už v grafickom obale edície Trezor. Neskôr, v roku 2006, album vyšiel na CD s portrétom Hany Hegerovej od maliara Karla Laštovku. "V roku 2002 mi zavolal už svetoznámy fotograf Josef Koudelka a požiadal ma o stretnutie. Vraj bude na chvíľu v Prahe a potrebuje so mnou nutne hovoriť. Na stretnutí mi predviedol návrh plagátu pre Národnú parížsku operu k predstaveniu Medea. Použil na ňom portrét z môjho prvého albumu! Pýtal sa, či by som s tým súhlasila. Nemala som dôvod nesúhlasiť - veď predstava, že plagáty s mojím portrétom visia po Paríži, mi prišla celkom pekná," dodala pre médiá Hana Hegerová.

Pri príležitosti 50. výročia od vydania prvého štúdiového albumu Hany Hegerovej vyšla remastrovaná nahrávka na CD aj LP v pôvodnom originálnom obale. Od doby, keď album vyšiel prvýkrát, sa z Hany Hegerovej i Josefa Koudelku stali veľké tvorivé osobnosti a skutočné legendy.

Zoznam skladieb na albume Hana Hegerová:
(zoznam autorov - hudba / text)

1. Šťastné slunce (That Lucky Old Sun) - Tradicionál / J. Vomáčka
2. Madony na kolotoči (Karuzela z Madonnami) - A. Szmit / J. Suchý
3. Blázen a dítě - J. Suchý
4. Barová lavice - J. Šlitr / J. Suchý
5. Židovská máma (My Yiddische Momme) -  J. Yellen, L. Pollack / P. Kopta
6. Noc (Schön wie die Lawona) -  Židovská ľudová / P. Kopta 
7. Amfora -  J. Srnec / R. Černý
8. Obraz Doriana Graye -  P. Hapka / P. Rada
9. Píseň o malíři  - P. Hapka / P. Rada
10. Kázání v kapli Betlémské -  P. Hapka / P. Rada
11. Petr a Lucie (Mon Vieux Lucien) -  Ch. Dumont / M. Revgauche, český text: P. Kopta
12. Mon Dieu - Ch. Dumont / M. Vaucaire (fr.)

Vypočujte si legendárnu nahrávku na Deezeri:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriana Čahojová, PR manažérka vydavateľstva Supraphon.

Foto: artwork - Josef Koudelka (fotografia) a Zdeněk Seydl (grafická úprava)

Súvisiaci interpreti: Hana Hegerová