Stredoslovenské osvetové stredisko (SOS) v Banskej Bystrici a obec Heľpa sa rozhodli, že júnový folklórny festival 55. Horehronské dni spevu a tanca sa v Heľpe z dôvodu pandémie COVID-19 v tomto roku neuskutoční. TASR o tom informovala Tatiana Salajová, riaditeľka SOS s tým, že sa uskutoční na budúci rok 25. až 27. júna.

Organizátori pôvodne plánovali presun termínu podujatia, napokon sa však jeden z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku definitívne neuskutoční. Horehronský festival sa zameriava na uchovávanie a prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry predovšetkým regiónov Horehronia, Pohronia, Podpoľania a Gemera, ale i Liptova, Hontu, Malohontu, Novohradu a tiež oblastí východného, severného a západného Slovenska.
      
Počas troch festivalových dní sa každoročne zvykli predstavovať folklórne súbory, dedinské skupiny, detské súbory, ľudové 
hudby, speváci a hudobníci zo Slovenska i zahraničia. Okrem programov na scéne heľpianskeho amfiteátra festival ponúkal návštevníkom bohatý sprievodný program. Návštevníkom priblížil tradičné remeslá, domácu kuchyňu, zvyky a osobitosti regiónu, ako aj etnografické výstavy či ľudové zábavy. Na festivale sa každoročne zúčastňovalo okolo 1500 účinkujúcich a tisícky divákov.

Zdroj: TASR
Foto: M. Latináková