Andrea Bučko a Dominika Kavaschová spojili tvorivé sily v divadelnej inscenácii Morena, ktorú však aktuálne z pochopiteľných dôvodov nemôžu prezentovať naživo. Počas karantény sa tak rozhodli predstaviť jednu zo skladieb z predstavenia formou videoklipu. Je z toho prekvapivý hit, ktorý vystihuje "ponorkovú" atmosféru v mnohých vzťahoch a domácnostiach.

Morena je divadelná inscenácia, ktorú jej autorky a hlavné protagonistky Andrea Bučko a Dominika Kavaschová opisujú ako "malú sondu do vnútorného sveta ženy na prelome tridsiatky". Po veľkom úspechu na doskách Slovenského národného divadla, kde malo predstavenie premiéru už v decembri 2018, sa herečky a speváčky rozhodli pesničky z Moreny predstaviť širšej verejnosti. Založili si preto spoločnú kapelu, s ktorou chcú ešte tento rok vydať album a ďalej pokračovať v tvorbe. 

Text, ktorý baví a zároveň reže do živého

Ešte pred karanténnymi opatreniami stihli v zostave s mladou talentovanou bubeníčkou Emou Kakarovou a basgitaristom Jurajom Vargom nahrať zopár piesní. Zatiaľ zverejnili dve, pričom druhá z nich - Neviditeľná žena, ktorá je u divákov veľmi obľúbenou súčasťou inscenácie Morena - sa stala hitom internetu. Dva týždne od zverejnenia má takmer 300-tisíc pozretí a tisícky pozitívnych hodnotení.

Okrem trefného a vtipného textu, ktorý podľa reakcií skvele vystihuje pocity mnohých žien (nielen) počas karantény, to má nepochybne na svedomí kuchynský videoklip, ktorý Andrea a Dominika nakrútili na jeden záber a srší z neho skvelá ženská energia a sebavedomie. Kým v predstavení spievajú pieseň a cappella (bez hudobného doprovodu), novej verzii na chytľavosti pridáva svieža kombinácia popu a folklóru.


"
Mali sme šťastie, že sme mnohé stihli ešte pred karanténou. Pôvodne sme sa stretli len kvôli nahratiu nástrojov a spevy sme považovali len za informačné demo nahrávky, ktoré sme plánovali ešte prespievať. No vzhľadom na situáciu, ktorá nám prekazila plán mať pred letom hotové EP, sme sa rozhodli vyjsť von aj s nedokončenou nahrávkou a domácim videom," hovorí Andrea Bučko, ktorú úspech DIY videoklipu veľmi prekvapil. "Chceli sme tým sebe i nášmu okoliu trochu zlepšiť náladu v tejto situácii. Nečakali sme, že sa to až tak rýchlo rozšíri, veľmi nás to teší."

Vtipné aj clivé

Ešte koncom marca, dva týždne pred Neviditeľnou ženou, dievčatá vydali aj úplne prvý singel Boľavá, ktorý venovali Zemi a prírode. Pieseň má lyrickejší charakter a práve s týmito dvomi polohami - vtipnou a clivou - sa chcú Andrea a Dominika hrať aj na albume. "Spievame o láske, sebapoznaní, vzťahoch, o nadčasových témach, ktoré majú šancu osloviť nielen našu generáciu. Vtipne i dojímavo, presne tak, ako je to v živote. Tragikomické momenty sú tie najinšpiratívnejšie. Ľudia sa s nimi vedia stotožniť, uvoľniť napätie. Chceme predať populárne témy zaujímavou chytľavou formou."


Do leta chcú vydať aj ďalšie videoklipy a pripraviť tak poslucháčov na budúci rok, ktorý veria, že už bude koncertný. "Počas karantény veľa tvoríme, vieme sa navzájom inšpirovať. Aďka sa viac venuje hudbe, ja zas textom, ale niekedy si do toho navzájom hovoríme a niektoré veci píšeme spolu," prezrádza Dominika Kavaschová, známa z divadiel aj z viacerých slovenských seriálov.

"Dominika má úžasný talent vidieť veci v obraze. Momentálne vymýšľa klip na moju staršiu pieseň Púpava, ktorú sme sa rozhodli tiež v prerobenej verzii zaradiť na album. V inej energii, s iným nadhľadom. Baví nás hrať sa s vážnou témou, ktorá vyviera priamo s našich srdiečok, no na ktorú sa my ženy častokrát vieme s odstupom času pozrieť aj s humorom," dodáva Andrea, ktorá momentálne pracuje aj na svojom sólovom albume, pričom obe nahrávky si aj sama hudobne produkuje. Ako u nej býva zvykom, jej sólovka nebude len v jednom jazyku - budú na nej piesne v slovenčine, angličtine aj francúzštine.

Zaujímavosťou je, že pre Dominiku Kavaschovú je spolupráca s Andreou Bučko prvou speváckou skúsenosťou, ktorá ju podľa vlastných slov veľmi baví a napĺňa.
"Každá sme iná, no v zásadných veciach sa vieme hneď zhodnúť. Je neuveriteľné, ako rýchlo dokážeme spolupracovať a ako sa naše rozdielne energie vedia dopĺňať v tvorivom procese. To, čo jedna potrebuje rozviť, druhá v nej vie prebudiť a naopak," uzatvárajú spoločne.

Niektoré skladby z Moreny plánujú vydať na EP nahrávke už počas leta, na jeseň by mal potom nasledovať celý album. Pre viac info sledujte www.facebook.com/AndreaBuckoOfficial.
 
Pozrite si úryvok z inscenácie Morena, ktorý dvojica predstavila na podujatí TEDxBratislavaWomen 2019:


Biografie

Andrea Bučko (1989) je speváčka, klaviristka, skladateľka a textárka, no venuje sa aj pedagogickej činnosti či divadelnej réžii. 
V roku 2012 vydala svoj debutový akustický album In the middle of..., na ktorom spolupracovala s jej dlhoročnou spoluhráčkou, harfistkou Máriou Kmeťkovou. Neskôr uviedla na trh dva sólové albumy - Polarity z roku 2015 a zatiaľ najnovší Escape (2018), ktorý vznikal v umeleckej rezidencii Cité des Arts v Paríži.

Vo svojej tvorbe sa spája viacero žánrov od jazzu a soulu cez francúzsky šansón až po slovenský folklór a world music. Pútavé hudobné nápady kombinuje so sugestívnym speváckym prejavom, naživo v kombinácii s citlivou hrou na klavír. Svoju hudbu prezentovala na rôznych festivaloch doma (Pohoda, Bratislavské jazzové dni a iné) i v zahraničí - v Rakúsku, Belgicku, Francúzsku či Portugalsku. V roku 2018 vystúpila aj ako predskokanka legendárneho pesničkára Rodrigueza počas jeho koncertu v bratislavskej Starej tržnici.

Andrea komponuje aj hudbu do divadla a na konte má tiež piesňovú tvorbu pre deti  ("Cédečko pre deti" vyšlo minulý rok v spolupráci s divadlom ZáBaVka). Je autorkou hudby a spoluautorkou hry Morena v SND, ktorú napísala spolu Dominikou Kavaschovou.


Dominika Kavaschová (1989) je jedna z najobsadzovanejších herečiek Slovenského národného divadla. Napriek mladému veku je už dvojnásobnou laureátkou prestížnej divadelnej ceny Dosky - v roku 2013 za objav sezóny v inscenácii Fajčiarky a spasiteľky a o dva roky neskôr za najlepší herecký výkon v hre Mojmír II. alebo Súmrak ríše.

Pochádza z Košíc, no už jedenásty rok žije a tvorí v Bratislave. Okrem Moreny je tiež spoluautorkou predstavenia Taxi Bratislava v divadle Gunagu. Pravidelne hosťuje aj v divadlách Aréna, L+S a Štúdio 12. Predstavila sa v tiež v seriáloch Doktor Ludsky, Panelák, Odsúdené, Prázdniny, Hotel Deluxe, Chlapi neplačú, Sestričky a Oteckovia. Vo svojom voľnom čase sa venuje písaniu vlastných textov a maľovaniu.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Andrea Bučko. Správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív speváčok