V prípade prechodu do tzv. čevenej fázy, teda II. stupňa varovania pred rizikom šírenia nového koronavírusu, sa budú môcť konať kultúrne podujatia podľa pravidiel určujúcich počet divákov a ďalšie podmienky ich organizovania.

Tzv. kultúrny semafor, ktorý v stredu schválila vláda, upravuje režim organizovania kultúrnych podujatí, akými sú divadelné predstavenia, koncerty či audiovizuálne predstavenia.

"Zároveň upravuje podmienky automatického uvoľňovania s ohľadom na jednotlivé fázy pandemickej situácie," vysvetľuje Ministerstvo kultúry SR, ktoré dokument predložilo. "Materiál explicitne vylučuje tanečné zábavy, plesy, jarmoky a podobné spoločenské podujatia, ktoré sa ďalej budú riadiť všeobecnou úpravou hromadných podujatí," dodáva rezort.

Ako budú obmedzené kapacity podujatí?

V dokumente sú stupne ohrozenia koronavírusom zoradené od Monitoringu (najľahší stupeň), cez I. a II. stupeň ostražitosti až po štyri stupne varovania. Väčšina slovenských okresov je momentálne v II. stupni varovania. V prípade IV. a III. stupňa varovania, v ktorých sa v ostatných mesiacoch nachádzala väčšina Slovenska, sú kultúrne podujatia zakázané. V nižších stupňoch varovania
 a v oboch stupňoch ostražitosti, ako aj vo fáze monitoringu, bude povolená maximálne polovičná divácka kapacita priestorov, kde sa podujatia konajú. Zároveň je však v jednotlivých stupňoch určený aj konkrétny strop návštevnosti.

V II. stupni varovania to bude maximálne 200 sediacich divákov v exteriéri a 150 v interiéri, v 1. stupni varovania 500 pri exteriérovom a 250 pri interiérovom podujatí. Vo fáze II. a I. stupňa ostražitosti môže byť takisto najviac 500 sediacich divákov v exteriéri a 250 v interiéri. V stupni monitoringu už bude povolené aj organizovanie podujatí na státie, a zároveň bude platiť strop maximálne 1000 ľudí pre exteriérové a 500 pre interiérové podujatia. Vylúčené sú tak veľké hudobné festivaly, v lete by festivalová sezóna mala vyzerať podobne ako minulý rok.

Kultúrny semafor - II. stupeň varovania Zdroj: Facebook.com/ministerstvo.kultury.SRV II. stupni varovania bude Slovensko od 3. mája

Na koncert len s čerstvým testom a rúškom či respirátorom

Návštevníci podujatí usporiadaných počas II. a I. stupňa varovania sa budú musieť preukázať platným PCR-RT/LAMP testom nie starším ako 72 hodín, prípadne Ag testom nie starším ako 24 hodín. Vstup na podujatia bude umožnený len s rúškom či respirátorom v zmysle aktuálneho nariadenia hygienikov. Konzumácia bude vo fázach II. a I. stupňa varovania možná len v exteriéri, v stupňoch ostražitosti s podmienkami aj v interiéri. Organizátor musí byť schopný preukázať počet návštevníkov a uchovávať telefonický a mailový kontakt na návštevníkov po dobu dvoch týždňov od podujatia.

Ministerstvo kultúry dodáva, že materiál prešiel pripomienkovaním konzília odborníkov aj Úradu verejného zdravotníctva SR. Zohľadňuje všetky ich návrhy aj potenciálnu testovaciu stratégiu. Ako dnes pripomenula ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), kultúrny semafor sa rodil niekoľko mesiacov. "Finálna verzia je sedemnástou, ktorá vznikla," spresnila. Jeho kreovanie však považuje za nevyhnutné. "S očakávaným prechodom do celonárodnej červenej fázy už organizátori kultúrnych podujatí potrebujú vedieť, ako sa majú pripraviť a na čom sú," zdôraznila.

Štátny tajomník Ministerstva kultúry Radoslav Kuťaš spresnil opatrenie, ktoré sa týka kín. Vysvetlil, že počas II. a I. stupňa varovania na celonárodnej úrovni je možné otvoriť len exteriérové kiná, interiérové sú zatvorené. Ak epidemiologická situácia umožní prepnúť na regionálne indikátory, interiérové kiná sa otvoria ako iné verejné kultúrne podujatia. "Budú sa riadiť podľa toho, v akej farbe a fáze varovania sú jednotlivé okresy," objasnil Kuťaš. Priblížil, že ide o kompromisné riešenie, na ktorom sa dohodli s hygienikmi i filmovými distribútormi. "Jednak to zabezpečí, že nenastane nárazové zvýšenie mobility, no aj samotní distribútori a prevádzkovatelia potrebujú istý čas na nábeh," uviedol.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: TASR - Dano Veselský