Už pôvodná verzia skladby Letní ľudia od dvojice Dežo Ursiny a Ivan Štrpka z roku 1984 naznačuje tanečné ambície. V Ursinyho tvorbe začiatkom 80. rokov náročné art-rockové kompozície Pevniny detstva či Modrého vrchu ustupujú snahe vytvoriť kratšie jednoduchšie pesničky, ktoré by sa mohli hrať aj v televízii a rozhlase.


Túto tendenciu azda najviac počuť na albume Bez počasia. Repetívny disko-funkový groove piesne Letní ľudia nedávno zaujal producenta Petra Šafráneka, známeho pod umeleckým pseudonymom Lolokar. 

"Začiatkom marca som sa ocitol na pracovnom školení v Bratislave. V jeden večer som sa v .klube Pod Lampu stretol s Marianom Jaslovským. Práve stretnutie s autorom knihy o živote a tvorbe Ursinyho Pevniny a vrchy ma priviedlo k myšlienke zremixovať nejakú Dežovu pesničku. Našťastie som mal so sebou laptop a midi-kontroler, a tak som na hotelovej izbe začal pracovať na piesni Letní ľudia. Z pôvodnej nahrávky som však použil len Dežov hlas," hovorí Šafránek.

Pulzujúce syntetizátory, našľapaný disco beat a funkové gitary doplnil rhodes Mateja Lazára, pôvodný basový groove reinterpretoval ďalší člen kapely Cha Bud! Adam Richter. Lolokarova tanečná verzia sa v závere prekvapujúco vráti k pôvodnej Ursinyho forme a v duchu Satinského zvolania "Jazzrock, chlapi!" sa ozve aj flautové sólo Mariana Jaslovského. Napriek skrátenému textu neubudlo ani z charakteristickej Štrpkovej lyriky a výsledkom je tak originálna pocta legende Deža Ursinyho.


Pôvodná verzia skladby:


Redakciu Hudba.sk informoval Peter Šafránek. Správu sme upravili.