Dlhých šesť rokov čakali fanúšikovia kapely Lavagance na nový album z dielne svojich obľúbencov. Dočkali sa tento rok, ktorý je zároveň prvým okrúhlym výročím bratislavskej formácie. Novinka dnes oficiálne vychádza v digitálnej podobe, oslava jubilea sa konala už pred dvoma týždňami na tajnej akcii v Bratislave.

Skupina Lavagance počas prvej dekády svojej existencie prešla dlhú cestu: od alternatívneho rocku, cez experimenty s elektronickou hudbou a súčasný radio-friendly indie pop až k aktuálnemu žánrovo nezaraditeľnému osobitému zvuku, v ktorom prekvapí aj prvkami hip-hopu a R&B. Okrúhle výročie sa kapela rozhodla osláviť tak, ako sa patrí - fanúšikom prináša dlhoočakávaný piaty album.

Vzhľadom na fakt, že štúdiovka s názvom Halfway To The Grave prichádza po šesťročnej albumovej odmlke, je významným zrkadlom dlhoročného hudobného vývoja a napredovania kapely i života jej členov. So štúdiovkou, ktorá sa rodila od roku 2009, sa verejnosť postupne oboznamovala prostredníctvom úspešných rádiových singlov Gabriel či Princess Of The Light"Po tom, ako sme v jednom roku vydali dva albumy, sme istý čas ani album vydať nechceli, a bolo to skôr o singloch. Až po pár rokoch sme si povedali, že by bolo fajn mať konečne v rukách niečo aktuálne, čo odzrkadlí nové skúsenosti a stane sa tak súčasným reprezentatívnym materiálom s pokročilým zvukom, aranžmánmi a podobne," prezradil líder kapely Marek Rakovický.


"Teší nás, že sme sa dočkali našej prvej spoločnej dekády. Máme pocit, akoby sa týmto albumom uzavrela zásadná etapa kapely, a zároveň ho vnímame ako štart novej éry," priznávajú členovia skupiny na margo výročia. "Sme radi, že za tých 10 rokov sme ako kapela nestratili tvár, ostali sme sami sebou a nemuseli sme robiť žiadne hudobné kompromisy, za ktoré by sme sa museli hanbiť. Spoločná cesta nám priniesla množstvo nových priateľov a ľudských príbehov, ale i veľa nových miest a kolegov," dodávajú.

Autorom či spoluautorom všetkých 11 skladieb nového albumu je Marek Rakovický, o ktorom je známe, že za inšpiráciou často cestuje do USA a trávi tam čas aj v týchto dňoch po dokončení albumu. Napriek medzinárodnému charakteru, ktorý v sebe album nesie, však vychádza pod hlavičkou slovenského vydavateľstva Slnko Records. "So Shinou sa poznáme prakticky od začiatku vydavateľstva a rozhodli sme sa tak aj na základe dobrých vzťahov, sympatií a možností, ktoré nám môže takéto vydavateľstvo priniesť," objasňuje člen kapely Mário Smashing.

Miesto, vďaka ktorému Lavagance nie je len názov kapely

Počas desaťročného pôsobenia na hudobnej scéne sa hudobníkom z Lavagance podarilo vybudovať nielen stabilnú kapelu. Špeciálne hrdí sú na LVGNC Studios - vlastné nahrávacie štúdiá, ktoré vybudovali v Bratislave a ktoré sa aktuálne držia pod producentským vedením frontmana Mareka Rakovického na popredných priečkach v rebríčku najvyhľadávanejších slovenských nahrávacích štúdií.

"Štúdio je rozhodne jednou z vecí, z ktorých máme radosť, že sa popri Lavagance vybudovala. Tešíme sa, že je kvalitné, že sa tu ľudia cítia dobre, umelcom sa dobre nahráva a že sa tu vyrábajú kvalitné hudobné produkcie," zhodujú sa členovia skupiny, ktorá si vďaka výhode vlastného štúdia môže ako jedna z mála slovenských kapiel vychutnať luxus nahrávať a produkovať všetky svoje skladby takpovediac "pod vlastnou strechou".

Napriek tomu sa však Lavagance nedrží vo vlastnej lokálnej "hudobnej bubline". Naopak, do koprodukčných spoluprác zapája i kolegov z domácich aj zahraničných štúdií. Celý album Halfway To The Grave bol napríklad mastrovaný v Londýne. Ako hosť i koproducent sa tu opäť predstavuje Eddie Stevens, ktorý produkoval predošlý album Lavagance - I Like This Temper (2009). Okrem neho sa na novinke koproducentsky podieľali Indie Folx, Martin Maxo Šrámek zo štúdia LittleBeat, Michal Kuric a Tomáš Löbb. Počas nahrávania sa v štúdiu vystriedali aj ďalšie zaujímavé mená ako Martin Valihora (bicie), Ján Kružliak & Spektrum Quartett (sláčikové nástroje) či Jozef Chorvát & Swing Society Orchestra (dychové nástroje).

Ukážky všetkých skladieb albumu si môžete vypočuť na Slnkorecords.sk.

Internacionálny singel s objavom z ulice

Najvýraznejším zjavom spomedzi hostí, a zároveň najväčším prekvapením, je však doposiaľ neznámy mladý spevácky objav Daniel Kapitán zo zoskupenia Prešporskí junáci. Svojím R&B vokálom sekunduje Marekovi Rakovickému v aktuálnom singli Make Me Smile, ku ktorému kapela nedávno predstavila videoklip natočený v Moskve. Medzinárodný charakter skladby podčiarkuje fakt, že pieseň sa rodila v Chicagu.

"Daniela našiel Braňo (Špaček, dvorný režisér kapely, pozn. red.), ako na hlavnom námestí v Bratislave spieva prevzaté skladby. Potom ma zavolal, aby som si ho šiel pozrieť do jedného podniku a bol som z neho unesený, tak som mu navrhol, aby nám skúsil niečo naspievať, že presne takúto farbu sme hľadali," prezradil Rakovický, ktorý s talentovaným spevákom plánuje spolupracovať i naďalej. "Daniel spieva na albume ešte v jednej skladbe a vždy vymyslí geniálne linky. Budeme spolupracovať aj naďalej. Vždy sa mi páčila spolupráca viacerých mužských hlasov v jednej skladbe," podotkol frontman Lavagance. Spev Daniela Kapitána môžu fanúšikovia počuť aj v skladbe Halfwayktorej pôvodný pracovný názov bol Halfway To The Grave - napokon použitý pre samotný album.


Magický večer v nemocnici na Zochovej

Dva týždne pred dnešným oficiálnym vydaním albumu sa Lavagance rozhodli osláviť výročie a predstaviť pár nových skladieb naživo na špeciálnom koncerte. Ten kapela usporiadala v spolupráci s projektom Spots, ktorý zastrešuje sériu podujatí propagujúcich umenie v jeho rôznorodých podobách na netradičných miestach.

Lavagance predstavili album vybraným hosťom z médií a zástupcom hudobnej obce na krátkom koncerte v ruine niekdajšej bratislavskej nemocnice Zochova
Hosťom unikátnej akcie bol Michal Matejčík, ktorý zožal veľký aplauz s piesňami Lavagance zahranými na harfe. Na záver večera vystúpila aj spomínaná skupina Prešporskí junáci, ktorá ponúkla svojské coververzie svetových hitov.

V týchto dňoch sa už Lavagance pripravujú na letné festivaly a tiež na veľký júnový koncert pre verejnosť v areáli bratislavského jazera Kuchajda, ktorý je naplánovaný na 27. júna a bude spojený s krstom albumu. Piesne z novej štúdiovky kapela predstaví aj na veľkom jesennom turné.


Tracklist albumu Halfway To The Grave: 

1. Princess of the light 
2. Deep blue sea 
3. Gabriel 
4. Welcome to Moscow    
5. Make me smile   
6. Halfway  
7. Rising hurts 
8. Yu kuul!   
9. Deep blue sea II   
10. Still in love  
11. Knife  

Redakciu Hudba.sk informovala Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Článok bol doplnený redakciou. Všetky podrobnosti o Lavagance nájdete na oficiálnych stránkach www.lavagance.com a www.facebook.com/lavagance.

Foto: Peter Spurny

Súvisiaci interpreti: Lavagance