Tretie finálové kolo piatej série Česko-Slovenskej SuperStar opäť prinieslo niekoľko skvelých výkonov. Hodnotenia poroty sú čoraz subjektívnejšie a žiadna chyba v speváckom výkone už nie je na mieste. Ďalej postúpili traja českí a dvaja slovenskí speváci. Všetko však mohlo byť inak, ak by porota po vyhlásení výsledkov ostala bez slova.

Piata séria Česko Slovenskej SuperStar spozná už o dva týždne meno nového miláčika oboch národov. Šou sa však už dostala do fázy, kedy nie je dôležité to, kto šou vyhrá, ako to, kto si získa viac priaznivcov a lepší produkčný tím. Moderátori od finalistov dokonca viackrát počas večera vyzvedali, či už dostali nejaké ponuky na spoluprácu po skončení súťaže. Viacero ich už podľa svojich slov dostal  Petr Borkovec a nepoprela to ani top favoritka aktuálneho ročníka Tereza Mašková.

V úvode nedeľného večera sa tentokrát na javisku neukázala finálová zostava so spoločnou piesňou ale jeden z porotcov. Na veľké pódium talentovej šou sa vrátil Ben Cristovao, ktorý sám v roku 2009 bojoval o titul SuperStar.

Sklamanie hneď na úvod

Federálny charakter SuperStar nabral tento týždeň ešte výraznejší rozmer vďaka česko-slovenským hitom, ktorým patrila prvá časť večera odzneli. Neskôr sa finalisti na javisko postavili vo dvojici a zaspievali si divákmi obľúbené duetá. Ako prvý sa o priazeň divákov uchádzal Petr Borkovec s hitom Dotknu se ohně od skupiny Lucie. K hlasu 18-ročného speváka, ktorý svoj výkon obohatil aj hrou na bicie, síce výber piesne sadol, no z jeho prejavu bola cítiť značná únava až nechuť. 

Katarína Knechtová skonštatovala, že podľa nej bola lepšia šou, než samotný výkon. Za nesmelé toto vystúpenie označil Pavol Habera, no zároveň priznal, že niekedy v budúcnosti by veľmi rád išiel na Petrov koncert. Borkovec po svojom výkone netajil, že pieseň, ktorú tentokrát musel spievať, vôbec nemá rád.


Ako druhá sa na javisku ukázala 21-ročná Tereza Mašková. Ružovovlasá kráska dostala jednu z najťažších skladieb slovenskej pop music. Rodáčka z Prahy sa totiž musela popasovať s hitom Vyznanie od Mariky Gombitovej a treba uznať, že tejto úlohy sa zhostila bravúrne.

Dokonca si vyslúžila standing ovation od poroty, pričom ako prvý sa postavil Habera. Ten okrem skvelého spevu u mladej Češky pochválil aj bezchybnú slovenčinu a Terezu označil za výherkyňu tohtoročnej série SuperStar. V príjemnom šoku zostal aj Matěj Ruppert, ktorý tento výkon zhodnotil ako fantastický. Knechtová dokonca Terezu označila za jedinú speváčku, ktorá po Marike dokázala zaspievať túto pieseň. Nelu Pociskovú, Mirku Partlovú či Luciu Bílú týmito slovami zrejme nepotešila...


Outsider ročníka miláčikom divákov

Ako ďalší sa na pódiu objavil Jakub Pružinský, ktorý opätovne nechcene ukázal svoj problém s rytmom. Porotu tak so songom Pocta Majakovskému od Roba Grigorova opäť sklamal. Knechtová jeho výkon označila za zlé číslo a Ruppert ho prirovnal k regionálnej triednej besiedke. Habera zašiel vo svojom hodnotení ešte ďalej. Nebyť živej kapely, tak by podľa neho vystúpenie Jakuba Pružinského bola totálna katastrofa. Hodnotenie zakončil tvrdením, že podľa neho bude zázrak, ak Jakub postúpi do ďalšieho kola.


O niečo lepšie dopadla Eliška Rusková, ktorá skúsila šťastie so skladbou Toužím od Ewy Farnej. Najmladšia finalistka sa s rockovou skladbou síce popasovala statočne, no porota jej výkon neoznačila za najlepší. Podľa Haberu pieseň vôbec nebola určená pre rodáčku z Orlovej. Ruppert dokonca toto vystúpenie označil za jej najhoršie. Knechtová však brunetku pochválila za energiu, ktorá z mladučkej žiačky základnej školy išla.

 
Sympatie poroty sú čoraz výraznejšie

V rámci česko-slovenskej časti večera sa na pódiu ukázala aj Slovenka Aneta Horňáková. Nežná kráska sa popasovala s obrovským hitom posledných rokov - Unikát od Márii Čírovej. Svojím prejavom pôsobila ako skúsená speváčka a porotcu Matěja Rupperta jej výkon postavil zo stoličky. Knechtová ju označila za čierneho koňa súťaže a hoci priznala, že pieseň Unikát nepatrí medzi jej obľúbené, v tejto verzii sa jej páčila. Ruppert napokon, tak ako všetci, pochválil výzor talentovanej brunetky a pozitívne prekvapenie, ktoré Aneta na javisko opätovne priniesla.


Posledná sa sólovo na javisku ukázala Karmen Pál-Baláž so songom Chlap z kríža od Szidi Tobias. Toto číslo možno milovníkom SuperStar pripomenulo prvú sériu ešte slovenskej obdoby šou z roku 2005, kedy s touto skladbou zabodovala Martina Šindlerová. Aj v tomto prípade išlo o vydarený výkon, čo je však u jednej z favoritiek finálovej zostavy už pravidlom. Karmen slovenčina mimoriadne pristane a dovolím si tvrdiť, že by mohla zaznamenať oveľa väčší úspech práve s tvorbou v rodnom jazyku ako s angličtinou.

Katka Knechtová toto číslo zhodnotila ako najlepšie z celého večera. Chválou nešetril ani Pavol Habera - mimochodom, autor hudby v tejto piesni - a Karmen zaradil do top trojky z aktuálneho ročníka SuperStar. 


Šanca zaujať ešte raz

Nasledovali duetá, v rámcii ktorých sa ako prví predviedli Jakub Pružinský Aneta Horňáková. Dvojica si spolu zaspievala nádhernú pieseň Beneath Your Beautiful od Emeli SandéLabrintha. Reparát síce pre Jakuba dopadol oveľa lepšie než jeho sólové vystúpenie, no s Anetou po boku boli podľa Haberu ešte viac viditeľné jeho nedostatky. Cristovao však Jakubovu trému v prejave v tomto prípade uvítal a vystúpenie označil za to najlepšie, čo sme u mladého Slováka v tejto šou videli.


Azda jedným z najlepších momentov tohto ročníka bolo spojenie dvoch favoritiek Karmen Pál-Baláž Terezy Maškovej, ktoré spoločne zaspievali hit Survivor od dievčenskej skupiny Destinys Childs. Dievčatá ju spievali upravenú do rockovejšej verzie, ktorá im obom mimoriadne pristala. V tomto prípade tiež musím pochváliž vizáž 20-ročnej Karmen, ktorá vyzerala perfektne. Finalistky podali výborný výkon a vôbec to nevyzeralo, že by išlo o ich prvé spoločné vystúpenie. Katka Knechtová, v hodnotení nešetrila chválou a skonštatovala, že dievčatám závidela a mala chuť spievať s nimi. 


Ako posledná sa na javisku ukázala dvojica Petr BorkovecEliška Rusková. Finalisti z Česka si vytiahli minuloročný hit od britského speváka Zayna a Austrálčanky Sie, skladbu Dusk Till Dawn. Petrova farba hlasu do tejto piesne sadla perfektne a miestami mi dokonca pripomínal samotného Zayna. Duet podľa poroty obom finalistom pomohol napraviť si reputáciu po nie príliš vydarených sólových  vystúpeniach. Cristovao však vytkol Petrovi jeho zjavnú nechuť, ktorá z neho v tento večer išla. Na to nadviazal aj Habera, podľa ktorého by sa mladík nemal vzdávať a nemal by dávať najavo, ak je unavený. Dvojicu pochválila Katka Knechtová, ktorá zdôraznila, že technicky išlo o najnáročnejší duet večera.


Vyraďovanie plné sĺz

Porota v závere nedeľného kola označila za najhorších posledných dvoch chalanov v súťaž - Jakuba Pružinského a Petra Borkovca. Naopak, za najlepšie Terezu Maškovú a Karmen Pál-Baláž. So svojím snom sa však ako prvá prekvapivo musela rozlúčiť Slovenka Aneta Horňáková. Tú moderátor Leoš Mareš poslal domov hneď z úvodu vyraďovania bez zbytočného napínania. Brunetka ani zostávajúca finálová päťka sa neubránili slzám. 

V rozstrele napokon podľa očakávaní zostali Jakub a Petr. So šancou na výhru v šou sa musel rozlúčiť  Petr Borkovec, ktorý nezískal dostatok SMS hlasov. Porota sa však rozhodla využiť svoju divokú kartu a ponechať v ďalšom kole namiesto Top štvorky päť najlepších. Do hry tak obratom vrátila na pár minút porazeného Borkovca.

Finálová zostava tak zostala aspoň na malú chvílu zastabilizovaná. Budúci týždeň sa však finalisti nevyhnú poslednému dvojitému vyraďovaniu, po ktorom spoznáme trojicu superfinalistov.

Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/superstartv2018