Weezer je výborná kapela, ktorá nikdy nedostala toľko pozornosti, koľko by sa jej zaslúžilo. Jedna z ich predností je humor, s ktorým veci robia. Aktuálna novinka je výborným príkladom.

Magnet týždňa

Pred vyše rokom vznikla virálna kampaň, ktorá nabádala Weezer, aby prerobili slávnu skladbu Africa od kapely Toto. Na Twitteri vznikol účet weezer cover africa by toto a rozbehol sa aj hashtag #weezercoverafrica. Do kampane sa vložil aj samotný David Paich z Toto a na Facebooku vyzval Riversa Cuoma, frontmana kapely, aby ten cover spravil. A tak sa aj stalo. Ak by ste ale čakali, že to skončí bez nejakého háčiku, očividne nepoznáte Weezer. Kapela sa rozhodla prerobiť pesničku Rosanna, miesto požadovanej Afriky. Výborne sa s ňou ale pohrali a rozhodne stojí za vypočutie. (pm)


Šrot týždňa

Progresívni metalisti Intronaut vyhodili svojho bubeníka Dannyho Walkera, ktorý údajne fyzicky napadol svoju ex. Šiestu štúdiovku podľa vlastných slov teraz komponujú v trojici a zháňajú rytmického náhradníka. Obvinený hudobník sa bráni a tvrdí, že dotyčná žena mu chce zničiť kariéru. Čo sa vlastne reálne deje. Pripomeňme si ich prapodivné video k skladbe Fast Worms. Ich posledný album The Direction of Last Things Vám rozšíri obzory. (ak)


Novinky

Author & Punisher je celkom unikátny jednočlenný industrial/doom metalový projekt. Američan Tristan Shone pochádzajúci zo San Diega, je umelec a inžinier v jednej osobe. Sám si vyrobil unikátne „nástroje“, na ktorých hrá. Jeho vybavenie zahŕňa klávesy, prazvláštne páky, pomocou ktorých simuluje basové tóny a potom posuvnú rukoväť pre pravú ruku, ktorá supluje zostavu bicích nástrojov. V takejto „zostave“ nahral a vydal sedem albumov a so svojim projektom sa už 5. júna naživo predstaví v košickej Tabačke Kulturfabrik. Východná metropola je nateraz jedinou blízkou zastávkou jeho európskeho turné – inak za ním budete musieť vycestovať do Poľska. (ak)



Festivalová sezóna sa blíži a organizátori Brutal Assaultu Vás nabádajú, aby ste svoje najbližšie výplaty investovali do umenia. Na Youtube zverejnili zostrih minuloročného koncertu deathcore-ových Fallujah. Sami vo videu uvidíte, že moshpit si dennú dobu nevyberá. Festival má v tohtoročnom line-upe už stovku kapiel a nové pribudnú. Buďte pri tom. (ak)


Začiatkom roka nás Between the Buried and Me potešili vydaním prvej časti dvojalbumu Automata. Druhá už je na spadnutie, vychádza 13. júla. (pm)


Ice-T (nielen) ako frontman Body Count rád kritizuje a obúva sa do všetkých možných skupín ľudí. V obľube má napríklad policajtov, avšak pri novom albume Carnivore si na mušku zobral vegánov a tých, ktorí sa urazia pre každú blbosť. Zaujímavejšie však je, že album tu bude niekedy počas budúceho roka a zabliaka si na ňom aj Chris Barnes zo Six Feet Under. (pm)


Veľké očakávania mám od novinky A New Kind of Horror od britského dua Anaal Nathrakh. V závere septembra dostaneme 10 skladieb, ktoré popisujú hrôzy Prvej svetovej vojny, súčasnú politiku a listy D. H. Lawrenca. Zaujímavá kombinácia. (pm)


Už budúcu sobotu vydá Manuel Gagneux pod hlavičkou projektu Zeal & Ardor svoj druhý album. Zo Strange Fruit sme už pár skladieb počuli, teraz tu máme ďalšiu. Built on Ashes je tak krásna, ako len black metalová skladba môže byť. Teda tak smutno-krásna. (pm)


O kráse sa dá rozprávať aj pri skladbe Truth zo živého albumu Devin Townsend Project. Koncert odohrali minulý rok v bulharskom Plovdive s miestnym štátnym orchestrom. Atmosféru dotvára priestor rímskeho amfiteátru. Ocean Machine – Live at the Ancient Roman Theatre Plovdiv si budete môcť vypočuť začiatkom júla. A ak sa tešíte aj na nejaké novinky od Devina, kuknite jeho Instagram, kam cez týždeň dal pár ukážok vecí, na ktorých práve pracuje. (pm)


Epica ľúbi anime. A hlavne asi jej fanúšikovia. Tak sa kapela rozhodla spraviť EP EPICA vs. Attack on Titan. Nahrávka obsahuje skladby inšpirované hudbou z tejto anime série. Krátko-hrajúca platňa tu bude na konci júla, zatiaľ si vypočujte aspoň podarenú skladbu Crimson Bow and Arrow. (pm)


Eat the Elephant vyšiel nedávno po dlhých rokoch v očakávaní. Väčšina fanúšikov si ho obľúbila aj napriek „popovému“ nádychu. V deluxe edícii A Perfect Circle priniesli aj špeciálnu 3D verziu videa k skladbe TalkTalk. Ako to vyzerá, môžete vidieť na videu nižšie, ktoré skúma celý obsah tohto špeciálu. A my ostatní si aspoň môžeme pozrieť klasickú 2D verziu. (pm)



The Armed sú svojimi podivuhodnými videami známi. Preto nie je žiadnym prekvapením, že aj klip ku skladbe Nowhere to Be Found ide týmto smerom. Čo začína, ako príjemné video moderného tanca, sa postupne mení na postprodukčný trip a na mierne šialenstvo. Milé. (pm)


Album Appetite for Desctruction bol významným míľnikom v dejinách rockovej hudby. Guns N‘ Roses na ňom priniesli niekoľko legendárnych skladieb ako Welcome to the Jungle, Sweet Child o’ Mine, či Paradise City. Prvým singlom však bola menej známa It’s So Easy, ku ktorej natočili aj video. V tom čase však bolo pre MTV príliš kontroverzné, takže zostalo pod zámkom. Až doteraz. Práva naň kúpila služba Apple Music a tak konečne po tridsiatich rokoch uzrelo svetlo sveta. Necenzurované a v plnej dĺžke (avšak pochybnej kvalite) ho nájdete nižšie, cenzurované ale vo vysokom rozlíšení na Apple Music. (pm)


Heavy/doom metaloví Khemmis predstavili druhú skladbu z pripravovaného albumu Desolation. Hromada lahodných riffov a pretlak melódií robí z ich interpretácie doomu skvostné počúvanie. Melodická nádielka sa po štvrtej minúte radikálne zmení a kapela pritvrdí. Obidve polohy jej pritom sedia dokonale. Vskutku originálne poňatie doomu, pri ktorom sa nebudete utápať v slzách – ba práve naopak. Budete sa radovať zo života a z toho, že existuje kapela ako Khemmis a vy môžete byť pri tom. (ak)


Ak chcete mať priamy podiel na tom, čo Vám známa metalová kapela zahrá na koncerte (a prešvihli ste turné By Request, na ktorom Metallica v roku 2014 robila presne to isté), máte teraz túto unikátnu možnosť. Fínski symfonickí metalisti Wintersun zahrajú len päť By Request koncertov a jeden z nich v blízkej Viedni. V tamojšom klube Szene sa predstavia 23. augusta. Ako zahlasovať o to, ktoré skladby chcete počuť? Kliknite na oficiálny facebookový event a zahlasujte v diskusii. Kapela žiada, aby ste tak spravili len ak sa naozaj na koncerte plánujete zúčastniť. (ak)


Bluesrockoví Clutch vydajú 7. septembra dvanástu štúdiovku Book of Bad Decisions. Prvým singlom z nej je Gimme the Keys LV, ktorá nesie typickú dynamiku a vokálne výpady, na aké sme pri kapele zvyknutí. Návšteva ich viedenského koncertu 8. decembra preto nebude zlým rozhodnutím. (ak)


Dobrodružní metalisti Amorphis majú vonku nový album Queen of Time a preto prikladajú do marketingovej vatry. Videoklipom bola osadená balada Amongst Stars, v ktorej hosťuje fantastická Anneke. Všetko, čo ostane okorenené jej vokálom je jednoducho skvost. Ako sa Vám nový album páči? (ak)


A na dobrú náladu ešte ponúkame priamočiaru vypaľovačku od skejťákov ASG. Táto kapela hrá žáner zvaný riff-rock. Proste songy, pri ktorých si budete oblizovať prsty. Jednou z takých je aj Execution Thirst. Nech sa Vám s novým pracovným týždňom nezvyšuje krvný tlak, ale len hlasitosť! (ak)


Haluz týždňa

Meno Garren Lazar ste zrejme nikdy nepočuli a je veľká šanca, že o ňom už nikdy počuť nebudete. Podstatné však je, že má zrejme veľa voľného času a je oddaným fanúšikom Peanuts (to, odkiaľ pochádza Snoopy). Na jeho YouTube je kvantum videí z tohto komiksu prerobených na hudobné klipy. Jedným z nich je aj 2112 od Rush. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/weezer

Súvisiaci interpreti: Guns N' Roses, Weezer