Projekt Analemma v júni zažije dvakrát svoje živé prevedenie - najskôr v utorok 12. júna v bratislavskom Štúdiu 12 na Jakubovom námestí a potom ešte raz vo štvrtok 21. júna v rámci festivalu Zvuk for Štiavnica, v Kostole sv. Kataríny v Banskej Štiavnici.

Projekt Shiny zo skupiny Longital a hudobného skladateľa a hudobníka Slava Solovica s názvom Analemma získal po svojom uvedení pozitívne recenzie, ktoré ho zaradili medzi najlepšie nahrávky minulého roka. "Máme tu ďalší grandiózny album, vystihujúci každodenný zmätok a obavy. O to viac pohladí jeho láskavosť a schopnosť odviesť človeka niekam, kde je čas na meditáciu," uvádza v našej recenzii Marek Danko. 

Naživo Analemma zaznie 12. júna** v deväťčlennej zostave na Jakubovom námestí v Štúdiu 12 v Bratislave. Okrem spevu, klavíra a sláčikových nástrojov nebudú chýbať zbory, klarinet či celesta. Na úvod programu sa so svojím solo projektom v troch pesničkách predstaví Matúš Uhliarik, ktorý si vzápätí zahrá aj v Analemme ako inštrumentalista, spevák aj dirigent. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond napodporu umenia.

Druhý plánovaný koncert Analemmy sa uskutoční v Banskej Štiavnici na festivale Zvuk for Štiavnica, kde vystúpia ja Elektro Guzzi, Polajka, Fala, Pressburger Klezmer Band a ďalší. 

** Pôvodný termín bol 30. mája, no pre chorobu Matúša Uhliarika bol bratislavský koncert presunutý.


Podmanivá hudobná krajina Slava Solovica

Shina si už vyskúšala spolupráce a komponovanie v rôznych zostavách, či už ako duo, trio, s elektronikou, naživo, alebo v štúdiách.   Tentoraz pracovala s hotovým hudobným základom, o ktorý sa postural Slavo Solovic, známy napríklad z orchestrálnych aranžmánov pre Korben Dallas alebo Sendreiovcov, ale aj ako tvorca filmovej a divadelnej hudby, opier a ďalších hudobných útvarov. Výsledkom je zimomriavková scénická hudba so severským nádychom a vhodne zakomponovanou elektronikou. 

"Slavo Solovic zložil krásny, pomalý, severský materiál, ktorý ma mimoriadne oslovil a vtiahol do jeho hudobnej krajiny, ktorú som sa pokúsila zabývať," hovorila o novom projekte Analemma ešte v decembri minulého roka Shina, speváčka a skladateľka z kapely Longital a zakladateľka značky Slnko Records. Projekt Analemma naživo sľubuje nevšedný hudobný zážitok.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Alex Čerevka zo Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Ondrej Koščík