Počas karantény Vypsaná fiXa nezaháľala. Odohrala desať online koncertov v rôznom zložení a spevák Márdi bavil zatvorené deti vytvorením teraz už kultovej postavy Kapitána Vejfuka. Kapela stihla nahrať úplne čerstvú novinku a natočiť k nej videoklip na koncerte pre ľudí v autách.

"Núdzový stav na nás dopadol tvrdo a my sme si prezreli naozajstné dno, pretože naše dvojročné snaženie, ktoré malo vyvrcholiť najlepším letom v histórii kapely, sa zrútilo ako domček z kariet. Ale nevzdali sme to. Kapela sa neuveriteľne zomkla a úplne bez cudzej pomoci a predošlých znalostí sme začali hrať online pre zavretých ľudí. Spätná väzba bola neuveriteľná a tá energia nám dodala silu k tomu, že sme dokonca nahrali novú pieseň," hovorí spevák Márdi.


Tá sa volá Pojedeme spolu a bola nahraná veľmi zaujímavým spôsobom, ktorý kapela absolvovala úplne prvýkrát. "Vzhľadom k tomu, že sme boli každý zavretý úplne niekde inde, tak sme každý svoj part nahrali doma. Basák nahrával v drevenom domčeku, ktorý postavil na hranie svojim deťom a gitarista využil kvôli prirodzenému echu verejné schodisko činžiaku. Materiál sme potom poslali Onřejovi Ježkovi do štúdia Jámor a on z džungle našich nápadov vydoloval parádny song. Myslím, že bude slúžiť aj ako dokument kultúrneho vyžitia v covidovej dobe pre budúce generácie vďaka videu Tomáša Bláhu. Každý tu môže vidieť, že energia živej hudby je nesmierna, potrebná a pre vlastné automobily i trochu nebezpečná," vysvetľuje Márdi.

Podľa piesne Pojedeme spolu je nazvané aj náhradné letné turné, ktoré sa podarilo dať dohromady manažérke kapely miesto zrušených festivalov. "Boli sme zmierení s tým, že už si do konca augusta nezahráme, takže toto je v podstate malý zázrak a my sa veľmi tešíme na našich fanúšikov," dodáva.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Pavel Turner.

Foto: Ondřej Pýcha

Súvisiaci interpreti: Vypsaná Fixa