Organizátori hudobného festivalu a konferencie SHARPE sa po dvojnásobnom sklamaní v roku 2020 pustili do príprav ďalšieho ročníka. Tradičný pôvodný termín na konci apríla bol aj tento rok nereálny, no festivalový tím verí, že presunutie termínu na začiatok septembra sa tentokrát podarí. Známe sú už prvé mená nielen zo slovenskej scény.

Festival, ktorý si počas úspešných prvých dvoch ročníkov (2018 a 2019) urobil na "showcaseovej mape" Európy skvelé meno, sa uskutoční 3. a 4. septembra. Do unikátnych priestorov bratislavskej Novej Cvernovky po takmer roku a pol opäť prinesie kvalitnú domácu aj zahraničnú súčasnú hudbu v spojení s hudobnou konferenciou. 

Napriek pretrvávajúcej epidemiologickej situácii si dali organizátori SHARPE festivalu aj tento rok za cieľ priniesť návštevníkom autentický a plnohodnotný zážitok, na aký sú zvyknutí z predošlých ročníkov. "Festival momentálne pripravujeme v plnej kapacite, s približne 40 interpretmi z 23 európskych krajín. Budeme plne rešpektovať všetky protipandemické a hygienické opatrenia, prípadne vymýšľať aj vlastné vylepšenia, keďže bezpečnosť návštevníkov, vystupujúcich a celého nášho organizačného tímu je pre nás prvoradá," približuje kreatívny riaditeľ festivalu Michal Berezňák.

Prepotvrdené aj nové hudobné mená

V rámci hudobného programu dostanú priestor predovšetkým kapely a umelci, ktorí mali vystúpiť minulý rok, no pre zrušený festival z dôvodu opatrení svoje koncerty neodohrali. Organizátorom sa podarilo potvrdiť väčšinu z nich, zo slovenských umelcov sú to napríklad Isobutane, Edúv syn, Queer Jane, Raptor Koch, ale tiež britská kapela Italia 90, český producent HRTL, luxemburská pesničkárka C’est Karma a ďalší. Do lineupu pribudne aj niekoľko nových, doposiaľ neohlásených hudobných mien. Súčasťou SHARPE festivalu bude aj projekt Nočná, ktorý sprostredkuje selekciu experimentálnej elektroniky a techna.

"Mám veľkú radosť, že takmer všetky kapely, ktoré u nás mali hrať už minulý rok, opätovne potvrdili svoju účasť na festivale. Veľmi sa teším z britských Italia 90, presne takéto niečo potrebujeme po takmer roku bez koncertov, veľká energia na pódiu, ktorá nikoho nenechá chladným, zvukovo je to tiež extrémne zaujímavé. Takisto mám radosť aj z novo potvrdených kapiel, akými sú napríklad Pódium zo Španielska alebo domáci Wine Fault," hovorí hudobná dramaturgička festivalu a šéfka konferencie Táňa Lehocká.


Okrem hudobného programu je kľúčovou súčasťou festivalu práve hudobná konferencia, ktorá ho robí nielen festivalom, ale tiež medzinárodnou platformou prepájajúcou hudobníkov a hudobných profesionálov z rôznych krajín. "Z konferenčnej časti by som vypichla panel o zelených riešeniach v hudobnom priemysle, kde sa budeme rozprávať, ako sa postaviť environmentálnym výzvam pri organizácii festivalov či v oblasti touringu, ako robiť podujatia udržateľne a aké sú najnovšie inovácie a nápady v oblasti ekológie v hudobnom sektore," dodáva Táňa Lehocká. Ďalšie témy a účastníci konferencie, ako aj novinky v hudobnom programe  budú zverejnené postupne v najbližších týždňoch.

Pre záujemcov sú k dispozícii sú festivalové vstupenky na oba dni hudobného programu v predpredaji za cenu 25 eur a tzv. Pro pass zabezpečujúci vstup na festival a účasť na konferencii v sume 39 eur.

Viac informácií a zoznam všekých aktuálne potvrdených umelcov nájdete na oficiálnom webe www.sharpe.sk, najnovšie správy a novinky možno sledovať tiež na Facebooku, Instagrame a Twitteri. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

TIP: Vypočujte si playlist s ukážkami tvorby aktuálne potvrdených umelcov a kapiel na Youtube alebo na Spotify.

Súčasťou festivalu boli v roku 2019 aj špeciálne vystúpenia na streche Novej Cvernovky. Pozrite si "Rooftop session" kapely Shallov.


Výber z tvorby aktuálne potvrdených kapiel:


Redakciu Hudba.sk za organizátorov SHARPE festivalu informoval Matej Kráľ. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Ondrej Irša