Česká kapela The Tap Tap a Xindl X pripravujú v spolupráci s Verejnou službou ČR nezvyčajný živý koncert. V ženských väzniciach vo Svetle nad Sázavou zahrajú spoločne so štyrmi väznenkyňami v priamom televíznom vysielaní na ČT2 a on-line na ceskatelevize.cz a seznam.cz.

S Veronikou, Gábinou, Pavlínou a Editou z väzenskej kapely Katr Band zo Světlé nad Sázavou nacvičili The Tap Tap spevácke vokály k siedmim vlastným kusom a piesni Žlutá stužka od mužskej väzenskej kapely Wsedě z väznice v Kuřimi. Cieľom koncertu je poukázať hlavne na spoločný problém ľudí po vykonaní trestu a ľudí s handikepom so začlenením sa do spoločnosti.

Právo na druhú šancu

"Naša spoločnosť sa pozerá s predsudkami na ľudí so zdravotným postihnutím, ale aj tých, ktorí sú alebo boli v trestnom konaní. Ale rovnako ako ľudia s handikepom majú právo na plnohodnotný život, tak aj odsúdení majú právo dostať druhú šancu a je už len na nich, ako s ňou naložia. Našou úlohou je, aby ľudia z výkonu trestu odchádzali schopní sa úspešne vrátiť do spoločnosti a nepáchali ďalšie trestné činy. Množstvo z nich prichádza do väzenia bez pracovných návykov, ktoré im práve vo výkone trestu pomôžeme vytvoriť, a to je jeden z dôležitýh krokov k tomu, aby na slobode dostali prácu a žili usporiadaný život," povedal generálny riaditeľ Prison Service Petr Dohnal.


S The Tap Tap vystúpi aj autor ich najväčšieho hitu Řiditel autobusu Xindl X. Ako spolumoderátorka bude s Láďou Angelovičom koncertom sprevádzať Iva Pazderková. Tento koncert nie je prvou spoluprácou The Tap Tap s väzenskou kapelou. Tap Tap nedávno nahrali priamo v pražskom Jedličkově ústave s kapelou WSEDĚ z väznice Kuřim pesničku Žlutá stužka, ktorá sa stala hymnou projektu Běh se žltou stužkou. Cieľom behu je upozorniť na zbytočné predsudky spoločnosti smerujúce k ľuďom s trestnou minulosťou a na fakt, že aj oni majú právo na druhú šancu.

Na pesničke Žlutá stužka sa významne podieľal aj Adam Lanči, ktorý vystupuje ako pán Cocoman. "Vzdelávanie ľudí so zdravotným postihnutím, rovnako ako kvalitné vzdelávacie programy vo väzniciach, musíme brať ako našu spoločnú výhodnú investíciu. Zmyslom je minimalizovať počet osôb závisiacich na podpore od štátu" hovorí Šimon Ornest, manažér a kapelník The Tap Tap.

Koncert The Tap Tap vo väznici Svetlá nad Sázavou môžete vidieť už dnes, 28. júna, od 19:00 v priamom prenose na ČT2 a online na ceskatelevize.cz a seznam.cz.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Zdena Selingerová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Xindl X