Hlas jednej z najväčších speváckych ikon v histórii popu sa sedem rokov po jej smrti opäť dostáva na výslnie. Postaral sa o to známy nórsky dídžej a producent Kygo, ktorý vo svojej novinke využil jej spev z takmer zabudnutej coververzie pesničky Higher Love od Stevea Winwooda z roku 1986.

Je len veľmi málo speváčok, ktoré okolo seba dokázali rozpútať taký rozruch a burlivé diskusie ako Whitney Houston. Úspešnú kariéru rodáčky z New Jersey totiž takmer po celú dobu sprevádzali drogy a tie ju napokon aj pripravili o život. Po tom, ako sa 12. februára 2012 predávkovala vo svojej hotelovej izbe, vyšie ešte soundtrack k filmu Sparkle, ktorý stihla nakrútiť pred smrťou, no od tej doby sme už jej hlas v žiadnej novinke nepočuli.

Niekoľkokrát sa síce hovorilo o tom, že by z nevydaných skladieb tejto ikony mohol vyjsť jej posmrtný album, podobne ako aj v prípade Michaela Jacksona či Amy Winehouse, no nikdy sa tak nestalo. Teraz je tu však novinka, vďaka ktorej je dosť možné, že toto leto bude zosnulá legenda kraľovať hudobným hitparádam. Stojí za ňou nórsky dídžej a producent Kygo, ktorý pre svoj nový singel Higher Love využil kompletný speváčkin vokál z raritnej piesne Higher Love.

Whitney Houston ju naspievala pre svoj tretí štúdiový album I’m Your Baby Tonight (1990). Ide o coververziu hitu od Stevea Winwooda, ktorá však napokon zostala bokom a speváčka ho vydala len ako bonus na japonskej verzii spomínaného albumu. V spojení s modernou produkciou jedného z najväčších hitmakerov súčasnosti znie skladba naozaj aktuálne a zároveň nadčasovo.


Chystá sa aj nový album a holografické turné

Ešte pred pár dňami pritom zrejme nikto nepočítal s tým, že by v éteri mohol počuť novú skladbu so spevom Whitney Houston. Niekomu môže podobný krok pripadať len ako snaha nabaliť sa na tejto legende, no bola obrovská škoda, ak by nová generácia fanúšikov na Whitney zabudla. A práve Kygo je producentom, ktorý má už sám o sebe dosť veľké uznanie v hudobnom svete a na mená zvučných hostí sa spoliehať nemusí.  

"Som nesmierne poctený, že som mohol pracovať na vokáloch jednej z najznámejších umelkýň všetkých čias! Dúfam, že si to zamilujete ako aj ja," vyznal sa Kygo na svojom Instagrame. Whitney bohužiaľ nestihla dobu, kedy je pre úspech skladby niekedy oveľa dôležitejší úspech na Youtube než hranosť v rádiách. Bude preto veľmi zaujímavé sledovať, ako sa pieseň uchytí a či bude v počte prehratí konkurovať nie príliš úspešným novinkám od  Madonny, či dokonca hviezdam súčasnej pop music ako sú Ariana Grande a Taylor Swift.

Vypočujte si živé prevedenie pôvodnej verzie skladby:


Vydanie skladby Higher Love pochopiteľne odsúhlasila aj rodina Whitney Houston. "Chceli sme ľudom pripomenúť to, prečo sa do Whitney zamilovali," prezradila speváčkina sestra Pat Houston. Namiesto toho, aby spoločnosť RCA Records len vydala pôvodnú nahrávku z 90- tych rokov, oslovili Kyga. Ten ich zaujal svojím remixom hitu Sexual Healing od Marvina Gayeho, ktorý zverejnil ešte v roku 2013. Talentovaný nórsky producent dostal pri prerábke songu Higher Love plnú dôveru a vytvoril tak niečo úplne nové. "Snažil som sa, aby to znelo ako niečo, čo by nahrala ona, a zároveň aby to bol aj môj štýl," prezradil Kygo pre magazín Rolling Stone.

Pat Houston navyše prezradila, že už čoskoro by sa fanúšikovia skutočne mali dočkať úplne nového albumu Whitney Houston s doteraz nevydanými skladbami. V pláne je tiež turné hologramu, vďaka čomu Whitney bude môcť spoznať aj nová generácia.

Whitney Houston dodnes patrí medzi najúspešnejšie speváčky všetkých čias. Na konte má šesť cien Grammy, dvanásť Billboard Music Awards a 22-krát získala ocenenia American Music Awards. Celkovo počas svojej kariéry predala zhruba 200 miliónov nahrávok. Za jej kariérny vrchol môžeme bez váhania označiť film Osobný strážca, z ktorého pochádza aj skladba I Will Always Love You. Tá za deväť rokov od zverejnenia na Youtube získala viac než 800 miliónov prehratí.


Autor: Dušan Marko
Foto: artwork / Facebook.com/WhitneyHouston

Súvisiaci interpreti: Whitney Houston