Festival Real Music (IIn the) House v Nových Zámkoch ponúkne päť komorných večerov, ktorým bude dominovať kvalitná domáca tvorba. Do mesta ju prinesú zakladatelia značky Real Music House, hudobníci Robert Pospiš a Martin Sillay. Na podujatí okrem iných zahrá aj Moyzesovo kvarteto, dvojica Nikolaj Nikitin & Ľuboš Šrámek, Eva Šušková či Soňa Horňáková.

Prvý z koncertov sa uskutoční už dnes (28.6.), posledný spojí hudbu s poéziou a uskutoční sa v sobotu 10. júla.  

"Na koncerty a podujatia v Nových Zámkoch sme sa mimoriadne tešili. Aj kvôli náročnému obdobiu, ktoré máme za sebou. Organizovať podujatia v takejto neistote nie je prechádzka ružovou záhradou. Festival sme museli niekoľkokrát odložiť. Veríme, že tentokrát nepríde k žiadnym problémom ani obmedzeniam," hovorí Robert Pospiš. "Vybrali sme zaujímavých interpretov, autorov a spolupracovníkov nášho vydavateľstva. Myslíme si, že to budú krásne podujatia a srdečne pozývame všetkých fanúšikov dobrej slovenskej hudby a umenia ako takého," dodal Martin Sillay.

Obaja hudobníci, zakladatelia vydavateľstva Real Music House, spolupracujú s hudobníkmi a umelcami, ktorí pôsobia na špičke slovenskej kultúrnej scény. Aj preto sa stali garantmi projektu. Jeho cieľom je priniesť do Nových Zámkov kvalitné slovenské umenie so silnou autorskou výpoveďou. Ide o druhú sériu podujatí, prvá sa s úspechom konala v Banskej Štiavnici. Druhá "edícia" predstavuje dve písmená I v názve festivalu. 

Na koncertoch sa predstavia Lucia Harvanová (husle) a Michal Matejčík (harfa), Moyzesovo kvarteto, klarinetista Branislav Dugovič či dvojica etablovaných slovenských jazzových hudobníkov Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek. Známa slovenská sopranistka s chuťou experimentovať Eva Šušková vystúpi v doprovode klaviristu Petra Pažického, predstaví sa aj pesničkárka Soňa Horňáková a posledný koncert ponúkne večer, ktorý sa začne poéziou, ktorá vyšla vo vydavateľstve Real Music House, a uzavrie ho koncert dvojice Robert Pospiš a Martin Sillay.

Festival je určený v prvom rade obyvateľom Nových Zámkov, Mesta kultúry 2020, ktorí tak majú šancu posilniť svoj kontakt so slovenskou hudbou pohybujúcou sa mimo žánrových trendov. Výnimoční hudobníci spolupracujúci s vydavateľstvom Real Music House sa ako zástupcovia kvalitnej slovenskej hudby pokúsia priblížiť netradičnými aranžmánmi a originálnou živou prezentáciou skladby postavené na silnej autorskej výpovedi. Koncerty sa uskutočnia v komornejších priestoroch, ktoré organizátori festivalu v Nových Zámkoch objavili. 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Program festivalu Real Music (IIn the) House v Nových Zámkoch:

28. júna - ROS Nové Zámky 

18:00 Lucia Harvanová (husle) / Michal Matejčík (harfa)
Komorný koncert slovenského harfistu Michala Matejčíka s huslistkou Slovenskej filharmónie Luciou Harvanovou.

1. júla - ROS Nové Zámky 

18:00 Moyzesovo kvarteto 
Kvarteto je od svojho založenia v roku 1975 jedným z najvýznamnejších komorných zoskupení na Slovensku. V Nových Zámkoch odohrá program zložený zo skladieb svetoznámych skladateľov akými sú Ludwig van Beethoven, Ladislav Kupkovič a Antonín Dvořák.

3. júla - ZUŠ Nové Zámky 

18:00 Branislav Dugovič sólo
Klarinetista Branislav Dugovič patrí medzi najrešpektovanejších inštrumentalistov domácej scény. Počas koncertu v Nových Zámkoch odohrá skladby zo svojho albumu Cross-Country Skiing. Experimentálna zmes naprieč hudobnými žánrami od klasiky 20.storočia cez improvizáciu až k elektronike.

18:30 Nikolaj Nikitin & Ľuboš Šrámek: Altar duo
Dlhoročná spolupráca etablovaných slovenských jazzových hudobníkov vyústila do unikátneho albumu Altar inšpirovaného tvorbou velikánov, akými sú napríklad J. S. Bach či Leoš Janáček.

4. júla - ZUŠ Nové Zámky 

18:00 Eva Šušková (spev)/ Peter Pažický (klavír)
Známa slovenská sopranistka s chuťou experimentovať vystúpi v doprovode klaviristu Petra Pažického.

19:00 Soňa Horňáková
Eklektické ponímanie hudby, príznačné pre Soninu tvorbu, je prítomné  na jej novom albume. S prirodzenou ľahkosťou sa tu prelínajú, pre ňu typické hudobné žánre ako folk, blues, pop rock, s jemnými náznakmi džezových prvkov.

10. júla - Astronomický kabinet

18:00 Večer venovaný edícii poézie, ktorá vyšla vo vydavateľstve Real Music House

19:00 Robert Pospiš & Martin Sillay

Redakciu Hudba.sk za vydavateľstvo Real Music House informovala Zuzana Golianová. Tlačovú správu sme upravili.